hirdetés

Hogyan tápláld növendék kutyádat? Fontos az életszakasznak megfelelő etetés

László Enikő

2021. augusztus 14

Annak érdekében, hogy kutyád minél egészségesebb legyen, fontos a megfelelő táplálása, korának megfelelő fizikai terhelése. Növendékkorban van a legnagyobb szerepe annak, hogy mit eszik kedvenced, hiszen ilyenkor fejlődik életerős felnőtté.

hirdetés

Növendékkornak a kölyök és felnőttkor közötti időszakot nevezzük. Ekkor alakul ki a fajtára jellemző méret és a megfelelő arányok. Tekintheted úgy is, hogy kutyád ilyenkor éli kamaszkorát. Ebben az időszakban a legfontosabb, hogy figyelmet fordíts a helyes táplálásra. Ilyenkor van a legnagyobb szükség a minőségi tápanyagokra, vitaminokra. Ez nagyban meghatározza kedvenced életminőségét és élettartamát. Azonban minden kutya étrendje egyedi, ezért nem lehet általános szabályokat hozni arról, miből és mennyit egyen. Fajtánként, azon belül egyedenként is jócskán eltérő, kinek, milyen igényei vannak.

Minél nagyobb méretű lesz egy eb felnőtt korára, annál több ideig tart a fejlődése. Ebben az időszakban akár kétszer annyi energiára és körülbelül félszer annyi fehérje bevitelre van szüksége, mint egy felnőttnek. Ilyenkor csak friss, minőségi és tápanyagokban gazdag étellel szabad táplálni annak érdekében, hogy egészséges és életerős felnőtt négylábú váljon belőle.

Túletetés

Manapság a legtöbb probléma nem azzal van, hogy túl kevés tápanyagot visz be egy-egy eb a szervezetébe. A túletetés nagyobb probléma ennél. Sok gazda nem fordít elég figyelmet arra, hogy mennyi eledelt szükséges adnia kedvencének. Néhányan átváltanak jó minőségű tápokra, de ugyanannyit adnak belőle az ebnek, mint korábban. A prémium eledel egyik előnye, hogy habár drágább, de egészségesebb és kevesebb kell belőle. Sokszor fele annyi adag is fedezi a napi szükségletet, mint egy gyengébb minőségű tápból. Erre nagyon kell ügyelni, hogy elkerülhesse kedvenced az elhízást.

Egy elhízott felnőtt kutyát nehezebb lefogyasztani, mert már hozzá lett szoktatva a nassoláshoz.

Vitaminok

A különböző táplálékkiegészítők, vitaminpótlók hasznosak tudnak lenni. De csak akkor, ha helyesen adagolják őket. Ha ilyet alkalmaznál, először érdeklődj állatorvosodnál, melyiket javasolja és milyen mennyiségben. Ellenkező esetben akár többet árthat kutyádnak, mint használ. A különböző csonterősítő, kalciumtartalmú készítmények alkalmazása remek példa erre. Egy megfelelő minőségű eledellel táplált, egészséges kutyának nincsen szüksége ilyen étrend-kiegészítőre. A túlzott foszfor- vagy kalciumbevitel anyagcsere-problémákat is okozhat. A feleslegesen bevitt ásványi anyagok akár károsíthatják is az ebek csontozatát. A kifejezetten növendék kutyáknak gyártott tápok sokszor csökkentett kalciumtartalommal rendelkeznek, mert a túlzott bevitel (akár csak annyi is, amennyi egy felnőtt ebnek szánt tápban van) porcképzési problémákat okozhat.

Kistestű növendékek

A kistestű kutyák 9-11 hónaposan számítanak növendéknek. Fejlődésük igen gyors, ezért a megfelelő táplálás nagyon fontos annak érdekében, hogy hosszú életkort éljenek meg. Mivel testsúlyuk kifejlett korukban 20-30-szorosa születési tömegüknek, ezért csontjaik nincsenek akkora tehernek kitéve növekedés közben, mint nagytestű fajtársaik esetében. A kistestű kutyáknál leginkább az elhízás elkerülésére kell odafigyelni. Ezért nagyon fontos, hogy viszonylag alacsony energiatartalmú táppal etessék őket. Sok kutyaeledelgyártó cég árul már kifejezetten kistestű ebeknek való termékeket.

Közepes testű növendékek

A 11-25 kg közötti kutyákat hívják közepes testűeknek. Átlagosan 1 éves korukra fejlődnek ki teljesen. Energiaigényük 4-6 hónaposan a legnagyobb, ezután csökkenthető annak mértéke. Megfelelő összetételű táplálás és testmozgás esetén nem szokott jelentkezni az elhízás. Növendékkorban mindig ügyelni kell arra, hogy a kutya ne legyen túlhajszolva, illetve ne lépcsőzzön sokat, ezzel visszaszorítva a diszplázia esélyét (abban az esetben, ha nem örökletes).

Nagytestű növendékek

A nagytestű kölykök felnőtt korukra akár születési súlyuk nyolcvanszorosát is elérhetik, emiatt csontjaik nagy terhelésnek vannak kitéve. Fejlődésük a kisebb ebekhez mérve lassú, és sokszor jóval rövidebb élettartamot is élnek meg náluk. A nagytestű kutyákra még jellemzőbb a diszplázia, ezért különösen ügyelni kell arra, hogy fiatal korukban ne legyenek túl sokat mozgatva, túlterhelve.

Növendékkorban (ami náluk körülbelül 5-15 hónapos korig tart) különösen fontos, hogy ne nassoljanak és a túlzott kalciumbevitellel is vigyázni kell. Hat hónapos korukig nem képesek a szükségleteikhez igazítani a bélből felszívódó kalcium mennyiségét. A nagy- és az óriástestű kutyák csont- és ízületrendszere hatalmas terhelésnek van kitéve, ezáltal hajlamosabbak lehetnek ízületi megbetegedésekre. Ezért fontos az, hogy növendékkorukban csak mérsékelt fizikai aktivitásnak legyenek kitéve.

Cikkünk Dr. Fodor Kinga Nemzetközi Kutya Magazinban megjelent (XIII. évfolyam 10, 11. szám) A növendékkorban lévő kutyák táplálása cikke segítségével készült.

(Képek: Getty Images Hungary)

etetés kistestű kutya közepes testű kutya kutyaeledel nagytestű kutya növendék kutya növendékkor

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink