hirdetés

7 különleges közepes testű kutya: rájuk biztosan felfigyelsz!

László Enikő

2021. május 29

Minden kutya különleges és igazi egyéniség. Egyesek azonban külsejükkel jelentősen eltérnek társaiktól. Mutatunk hét rendkívül egyedi külsejű közepes testű négylábút, akik után biztosan megfordulnál az utcán!

hirdetés

Egyes kutyák nem mindennapi kültakaróval rendelkeznek. Néhányuk bundája hatalmas, mások zsinóros köntöst viselnek, de akadnak, akiknek bőrét nem borítja semmi sem. De nemcsak a szőrzettel, hanem különleges fejjel, testfelépítéssel is nagyszerűen ki lehet tűnni a tömegből.

Ír vízispániel.

Puli

Szinte nincs olyan magyar, aki ne tudná, hogyan néz ki egy puli. Talán számunkra már megszokott a különleges kültakaróval rendelkező pásztor, de külföldön igen sokan megcsodálják. Ez a nagyszerű szőrköntös jó szolgálatot tett az évszázadok során. A híres magyar pásztorkutya bundájának köszönhetően igen jól ellenáll az időjárás viszontagságainak. De a pulinak nem csak kinézete, hanem magas intelligenciája és munkaképessége is figyelemreméltó.

Bullterrier

A bullterrier megjelenését nem bundája, hanem különleges fejformája teszi egyedivé. Jellegzetes, tojás alakú koponyája és háromszög alakú, felálló füleiről szinte bárki rögtön felismeri, hogy egy bullterriert lát. Egyesek szerint ettől nem annyira szép, mások szerint pont ez a bájos benne. Az egyébként rendkívül emberszerető kutya bohókás természete miatt olyan, mint egy kutyabőrbe bújt gyerek.

Basenji

A basenji elegáns kiállásával, különleges, általában vörös-fehér vagy fekete-fehér mintázatával és kunkorodó farkával hívja fel magára a figyelmet. De nem csak ezért egyedi. Elterjed vélekedés vele kapcsolatban, hogy nem tud ugatni. Azonban ez nem teljesen igaz. Hosszantartó ugatás helyett ő rövid vakkantásokkal operál, vonyítani (jódlizni) pedig hibátlanul tud.

Thai ridgeback

A ridgeback-ek közül talán a rodéziai a legismertebb, azaz az afrikai oroszlánkutya. De thaiföldi rokona is igen különleges kutya. Bársonyos szőrzete miatt egyes egyedek messziről úgy tűnhetnek, mintha teljesen szőrtelenek lennének. Pedig nem, csupán bundájuk különlegesen csillog. Kiállása méltóságteljes és elegáns, emellett rendkívül jó vadász.

Bergamói juhászkutya

Kevesen tudják, de nem csak a puli rendelkezik nemezes szőrköpennyel. A bergamói juhászkutya Olaszország egyes részein igen elterjedt pásztorkutya, de az országon kívül nem népszerű. Különlegessége a nemezes szőrzet, ami által nagyon hasonlít a pulira.

Perui meztelen kutya

A perui meztelen kutya évszázadokkal ezelőtt az inkák kedvelt társa volt. Különlegessége, hogy szinte teljesen szőrtelen. Egy régi legenda szerint sokáig varázslatos lénynek tartották, mert nappal sosem lehetett az utcán látni. Ez azért lehetett, mert a perui meztelen kutya szőr híján könnyen leég, ezért sokszor nem engedték ki a tűző napra.

Ír vízispániel

A spánielek is különleges megjelenéssel rendelkeznek, de az ír vízispániel még inkább kitűnik közülük. Egyrészt ez a fajta a legmagasabb a spánielek közül, másrészt különleges színű, göndör szőrzettel rendelkezik. Bundája élénk, egyöntetűen májszínű, emellett göndör és természetes olajossággal bír.

(Képek: Getty Images Hungary)

basenji bergamói juhászkutya bullterrier ír vízispániel közepes testű kutya különleges kutyák perui meztelen kutya puli thai ridgeback

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink