hirdetés

Afrikai oroszlánkutya: a csodás fajta, aki szőrének köszönheti fennmaradását

László Enikő

2020. július 22

Sokan talán még nem is hallottak erről a különleges kutyafajtáról. Egyesek bátor oroszlánvadásznak hiszik, mások Afrika sörényes házi kedvencének. Mi az igazság?

hirdetés

A rhodesian ridgebackről, azaz az afrikai oroszlánkutyáról több elmélet is kering a köztudatban. Figyelemreméltó izomzattal rendelkezik, atletikus vadász, de mozgás közben mégis elegáns és kecses látványt nyújt, akár egy leopárd. Tényleg képes egy oroszlánt is levadászni és megölni teljesen egyedül? Miről kapta a nevét?

A rejtélyes kutya neve sok mindent elárul múltjáról. Bár hivatalos standardja csak 1922-ben íródott, és az FCI (Fédération Cynologique Internationale) csupán 1955-ben fogadta el önálló fajtaként, már az ókori egyiptomi falfestményeken is láthatóak hozzá hasonló ebek.

Angolul rhodesian ridgeback, magyarra lefordítva: rodéziai (mai Zimbabwe) ridge = gerinc, back = visszafelé. Ezzel jelzik e kutyafajta legkülönlegesebb tulajdonságát, azt, hogy gerince mentén ellenkező irányba nő a szőre. A nyakánál található szőrzetben a mintázat mellett két, egymással szemben elhelyezkedő forgó található. Ez a fajta egyedi ismertetőjele, amivel egyértelműen kiemelkedik a több száz kutyafajta közül. A tömött, vastag párnájú mancsok, a hosszú, izmos lábak abban segítik, hogy akár 50 kilométeren át képes legyen futni a zord afrikai terepen. Ez az egyetlen Dél-Afrikából származó kutyafajta, amit az FCI hivatalosan elismer.

Az afrikai oroszlánkutya mintázata közelről.

Miért fontos a ridge?

A ridge jelenti magyarul azt a vonulatot, sörényt, ahol a szőr ellentétes irányba nő. Hiánya hibának minősül. A fajta afrikai ősei is rendelkeztek ezzel a különleges mintával. Miután az emberek rájöttek, hogy ezek a sörényes kutyák a legjobb vadászok, tudatosan alkalmazták őket területek őrzésére, vadászatra, és igyekeztek tovább szaporítani őket.

2008-ban a BBC One dokumentumfilmet készített arról, hogy bizonyos kutyafajták standardjai, tenyésztéssel és kiállítással kapcsolatos szabályai milyen problémákat és kegyetlenségeket szülnek. Az Angol Kennel Klub kódexe szerint például azt az afrikai oroszlánkutyát, aki nem rendelkezik a jellegzetes ellentétes irányba való szőrnövekedéssel a gerince mentén, ki kell zárni a tenyésztésből. Húszból egy eb enélkül születik. A műsor az angol culling (selejtezés, megsemmisítés) szót használta, ezért sokan úgy értelmezték, hogy ezeket a kölyköket megölik. Ezt később a kennel klub cáfolta, csupán arról van szó, hogy a tenyésztésből kizárják és ivartalanítják a speciális sörény nélkül született kutyákat.

A ridge öröklődési folyamata igen bonyolultnak tűnhet a laikusok számára. Leegyszerűsítve azonban jól érthető: bizonyos afrikai oroszlánkutyák csupán egy olyan gént hordoznak magukban, ami a jellegzetes sörényt okozza. Ahhoz azonban, hogy a fajtajelleg megjelenjen, két ilyen génre van szükség. Ha két ridge heterozigótával rendelkező egyed párosodik, utódaik is ellentétes irányba növő szőrrel jönnek majd a világra. Abban az esetben, amikor az egyiküknek csak egy ilyen génje van, a siker nem garantált.

Képes legyőzni egy oroszlánt?

A kutyával kapcsolatos leggyakoribb tévhit, miszerint azért nevezték el oroszlánkutyának, mert képes leteríteni egy nagymacskát is. Csupán méreteiket összevetve ez elképzelhetetlennek tűnik. Valóban használták őket oroszlán-vadászatra, de csak falkában. A vadászatra idomított kutyák megállították és feltartották a vadat, ezután pedig hangos ugatással jeleztek a gazdának.

A ridgeback azonban ennél sokoldalúbb házi kedvenc. Hősiesen, félelmet nem ismerve óvja a földeket és az embereket a különböző afrikai nagyvadaktól. Kifejezetten hűséges, szívós kutya, aki akár az életét is odaadná gazdájáért.

Az oroszlánkutya napjainkban

Habár évezredekkel ezelőtt igen népszerű fajta volt, manapság minden jó tulajdonsága ellenére is ritka, Magyarországon alig ismerik. Hazájában, a mai Zimbabwe területén a becslések szerint 2000 példányt tartanak számon, akik ma is vadásznak, őrző-védő feladatokat látnak el, vagy rendőrkutyaként szolgálnak.

Angliában azóta népszerű fajta, amióta II. Erzsébet királynő 1947-ben két afrikai oroszlánkutyát kapott a 21. születésnapjára. Ekkor a fajta berobbant a köztudatba, s több fajtaklub is létrejött a szigetországban.

Afrikai oroszlánkutya képe 1949-ből.

A különleges afrikai oroszlánkutya Németországban, Amerikában és Izraelben is igen kedvelt kutyává vált. Az említett népszerűség mellett azonban az egyedek száma meg sem közelíti a mai közkedvelt kutyafajtákét.

Magyarországon 1993-ban jelentek meg az első rhodesiai ridgeback szukák, egy évvel később született meg az első alom. Azóta lassan, de folyamatosan egyre ismertebb, elterjedtebb hazánkban is. Aktív, sportos életet élő emberek szívesen választják maguk mellé társnak.

(Képek: Getty Images Hungary)

afrikai oroszlánkutya érdekességek nagytestű kutya ritka fajták rodéziai ridgeback vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink