hirdetés

7 elképesztő kutya zsinóros szőrzettel: ezért ilyen különleges a bundájuk

Hangai Lilla

2023. július 29 - Képek: Getty Images Hungary

A zsinóros bunda mellett senki sem tud szó nélkül elmenni. Megjelenésében hasonlít a raszta frizurához; mindkettő könnyedséget és extravaganciát sugároz egyszerre. Mivel a 9 magyar kutyafajta közül 2 is rendelkezik ilyen loknikkal, a magyarok számára talán kevésbé meghökkentő ez a viselet. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy hogyan alakul ki ez a fajta bunda és a világon mely más ebek birtokolnak még ilyet. Meg fogsz lepődni, ha kiderül, mely fajtáknak lehet még a kutyavilágban „raszta frizurája”.

hirdetés

Mutatjuk hát azon kutyák listáját, akik zsinóros szőrzet büszke tulajdonosai, és persze arról is szó lesz, hogy pontosan milyen típusú ez a bunda és hogyan alakul ki.

A zsinóros szőrzet egyik büszke tulajdonosa a spanyol vízikutya.

Mi is pontosan az a zsinóros szőrzet?

Ahogy senki nem születik rasztával, úgy egyetlen eb sem születik zsinóros szőrzettel, bár a kialakulás folyamata eltér. Ezzel a szőrtípussal rendelkező kutyák bundája inkább hasonlít a hajhoz, mint a szőrzethez. Ha érdekel a téma, itt írtunk róla bővebben. Röviden összefoglalva azonban a hajhoz hasonló szőrtípus úgy nő, akárcsak a hajszál; akkor rövidül meg, ha levágják vagy letöredezik és a vedlés sem időszakos ezeknél a nágylábúaknál; fokozatosan hullajtanak szőrszálakat. Az ilyen kölykök bundája önmagától zsinórosodik, körülbelül az első évük vége felé már látható a folyamat.

A következőkben, ahogy ígértük, bemutatjuk azokat a fajtákat, melyek esetében a zsinóros szőrzet számításba jöhet, előbb azonban mindenképpen szeretnénk azt leszögezni, hogy más fajták esetében ilyennel próbálkozni értelmetlen. Az egyetlen dolog, ami történni fog az ebbel, hogy nemezesedni fog a szőre, ami nagyon kényelmetlen lesz számára és számos bőrbetegség és egyéb egészségügyi probléma megjelenését is előidézheti.

Hogyan alakul ki a kutyák esetében a zsinóros szőrzet?

Leginkább magától, ahogy a „drótosabb”, sprődebb külső szőrzet bevonja a puha, selymes aljszőrzetet. Ám a gondos ápolás és odafigyelés elengedhetetlen! Javasoljuk, hogy ha igazán szép zsinóros bundát szeretnél kedvencednek, bízd egy szakember kezeire, de ebben a cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy a puli speciális szőrzetét hogyan kell ápolni. Alapvetően azonban elmondható, hogy amikor a kölyökszőrzet helyét átveszik a sprődebb szálak, nedves kézzel, függőlegesen húzva, szétválasztva a tincseket, kialakítható úgy ez a különleges kabát, hogy rendezett hatást keltsen. Ez egy igen időigényes feladat, de ahhoz, hogy a kutya is jól érezze magát és a bundája könnyebben tisztán tartható és kezelhető legyen, érdemes belefektetni az energiát. Ám ahogy az előbb is írtuk, mielőtt otthon barkácsolásba kezdene az ember, jobb legalább egy alkalommal egy szakembertől tanácsot kérni.

Ha vizuálisabb típus vagy, ebben az angol nyelvű videóban látható, hogy hogyan is működik a folyamat a gyakorlatban:

1. Komondor

Tagadhatatlanul az egyik legnagyobb kedvencünk a komondor. Szinte földöntúli látvány ez a hatalmas jószág ezzel a fehér, zsinóros szőrzettel. Az American Kennel Club (AKC) szabályai szerint csak olyan komondor versenyezhet, amelynek teljes szőrzete zsinóros. A zsinórok hossza azonban nem kerül számításba, hiszen így a fiatalabb egyedek is elérhetnek szép eredményeket. A zsinórok hossza természetesen az eb életkorától függ.

Érdekesség, hogy ez a típusú szőrzet remekül véd a ragadozók harapásaitól is. Ha belenéztél a videóba, a kozmetikus hölgy a végén még a professzionális ollójával is küzd néha, amikor meg akarja rövidíteni a szálakat.

2. Puli

Az AKC standardja szerint a puli zsinórjai lehetnek laposak és hengeresek is, valamint a méretük is különbözhet. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a hüvelykujjnál ne legyen vékonyabb benne.

A pulik versenyezhetnek kikefélt szőrzettel is Amerikában, ennek azonban az az oka, hogy amikor a fajta megjelent arra, még kevés olyan egyed volt, amelyiknek a szőre alkalmas volt a zsinórozás kialakítására.

3. Bergamói juhászkutya

A komondor tökéletesen egyenletesen és szimmetrikusan kialakítható zsinórjaival ellentétben a bergamói juhászkutya zsinórjai inkább tincsek, szálasodott csomók – helyesebb kifejezés hiányában. (Angolul flock.) Ezek a tincsek szabálytalanok, szélesek és laposak, a végeik akár szét is nyílhatnak. A bergamói szőrzete igen egyedi, a bundája háromféle szőrtípusból áll: gyapjas külső szőrből, hosszú, egyenes durva szőrből, amelyet „kecskeszőrnek” neveznek, és egy finom, olajos aljszőrzetből.

4. Uszkár

Az uszkárok zsinóros megjelenéséhez a legkevésbé sem vagyunk hozzászokva, ám érdekes módon Angliában, az 1800-as évek végén az első bajnok pudli, Champion Achilles is zsinóros szőrzettel versenyzett. Tincsei hosszabbak voltak mint a saját magassága.

Az uszkárok esetében egyes típusok és színek között eltérés lehet azt illetően, hogy lehetséges-e szép zsinórokat készíteni belőle. Esetükben az AKC szabványa szerint a zsinóroknak egyenleteseknek és szorosaknak kell lenniük, valamint a hosszúságuknak különböznie kell.

5. Bichon havanese

A havannai pincs a legkisebb a kutyák között aki zsinóros szőrzet tulajdonosa lehet. Természetesen módon zsinórosodik a bundájuk, de a legtöbb esetben a kikefélt stílust előnyben részesítik. Az AKC szabványa szerint ezeket a kis kutyákat ha zsinóros szőrzettel mutatják be, az egész testüket egyenletesen kell hogy fedje a rojtok összessége.

6. Spanyol vízikutya

Ezt a különleges fajtát Spanyolországban tenyésztették ki, hogy terelje a jószágokat, segítse a halászok munkáját valamint a vadászokat is támogassa a terepen. Igazán lenyűgöző.

Igen egyedi ápolási elvek vonatkoznak rá, a szőrzetét évente egyszer körülbelül 2,5 cm-esre le kell nyírni. (Itt jegyezzük meg, hogy a pásztoroknál is szokás volt, hogy a birkanyírás alkalmával a pulik sőrét is levágták.) Ezt követően nem szabad kefélni vagy fésülni a bundát, csak hagyni, hogy nőjön. Néhány hónap elteltével elkezdenek kialakulni a zsinórok, ám ahol több surlódás éri a szőrzetet, ott nemezesedhet, ezért erre oda kell figyelni. Az AKC szabványa szerint a spanyol vízikutyák zsinórjainak ceruza vastagságúnak kell lenniük és a végén horog formában kell kunkorodniuk, ami azt jelzi, hogy nem vágták le, hogy kiigazítsák.

7. Pireneusi juhászkutya

A pireneusi juhászkutya egy ősi terelőkutya. Egyedisége abban is megmutatkozik, hogy két változatban elérhető; Rough-Faced és Smooth-Faced. Az utóbbinál kétféle szőrhosszúság is megjelenik, a hosszú és a félhosszú. Csak ezeknek zsinórosodik a kabátja és az előző fajtáktól eltérően kizárólag az oladulokon és farukon. Hivatalosan cadenettes-nek hívják ezeket a tincseket; alapvetően laposak és szélesek, de a kinézetükön lehet picit javítani egy kis energiaráfordítással.

Neked mi a véleményed erről a különleges szőrzetről? Szívesen tartanál ilyen kutyát?

bergamói juhászkutya bichon havanese Félhosszúszőrű pireneusi juhászkutya komondor puli spanyol vízikutya uszkár zsinóros szőrzet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!