hirdetés

15 kutyafajta, aki a leggyorsabban tanul: hogyan lehet, hogy ilyen okosak?

László Enikő

2022. április 7 - Képek: Getty Images Hungary

Habár számos kutyafajtát tartanak kifejezetten okosnak, a magas intelligencia nem feltétlen jelenti azt, hogy az az eb jól képezhető és gyorsan tanul. Ugyanis néhány kutya fajtájából adódóan önálló, hiszen eredeti munkakörében nem az ember utasításait kellett elsősorban követnie, hanem saját érzékszerveit.

hirdetés

Akiket ma tipikusan okos kutyafajtának tartanak sokan, azok olyan ebek, akiknek eredeti feladata megkövetelte azt, hogy az emberrel szorosan együttműködjenek, méghozzá úgy, hogy követik annak utasításait. Ezzel szemben más ebeknek saját megérzéseikre, érzékszerveikre kellett támaszkodnia (például a vadászat közbeni nyomkövetés során), így ők bár szintén kimagasló intelligenciával rendelkeznek, meglehetősen önállóak, és nem feltétlen könnyen képezhetőek. Sokszor ösztönösen cselekednek. Ilyenek például a robusztus juhászkutyák, akiknek feladatuk a nyáj őrzése és megvédése a ragadozóktól. Bár kétségkívül hozzá vannak szoktatva a feladathoz, javarészt ösztönösen végzik munkájukat, és nem ők tipikusan azok az ebek, akik rengeteg trükköt elsajátítanak és pitiznek, pörögnek parancsra. Ennek ellenére ők is rendkívül okos kutyák, akik nélkül sokan bajban lennének. Így attól, hogy egy eb nem issza gazdája szavait, parancsait, még nagyon intelligens lehet.

A következőkben bemutatunk 15 kutyafajtát, akik rendkívül gyorsan tanulnak megfelelő képzés mellett.

Magyar vizsla

A magyar vizsla kifejezetten aktív, atletikus fajta, imád mozogni, labdázni, kergetőzni. Állóképessége, munkaszeretete sokakat lenyűgöz. Vadászatban kötelességtudó, okos és céltudatos, magas intelligenciájának köszönhetően gyorsan tanul.

Border collie

A border collie-t sokan munkamániásnak nevezik, annyira igényli és szereti azt, ha feladatot kap. Könnyen és gyorsan tanul, rendkívül intelligens, érdeklődő. Kölyökkorától kezdve igényli az intenzív tréninget, fontos a mentális és fizikai lefárasztása is. Szeret feladatokat kapni, rendkívül nagy munkabírással rendelkezik. Ezért szinte minden kutyás sporthoz alkalmas, legyen az agility, dog dancing, flyball, frizbi, apportmunka vagy terelés.

Ausztrál juhászkutya

Az aussie-ként is becézett ausztrál juhászkutya egy élénk, barátságos és nagy munkakedvű kutya, aki igen gyorsan tanul. Munkája gyors, pontos, emellett lendületes és precíz is. Imád a gazdájával együttműködni, igényli a rendszeres feladatokat. A tehetség és intelligencia rendkívül jól jellemzi, szinte valamennyi tevékenységben kiemelkedően teljesít, legyen szó terelésről, agilityről, frizbiről, dog dancingről vagy engedelmességi sportokról.

Puli

Rendkívül intelligens, emberközpontú és energikus fajta. Emiatt különböző sportokhoz kifejezetten ajánlott. Ezek lehetnek például terelőversenyek, agility, frizbi vagy dog dancing is. A puli nevelése viszonylag könnyű, mert nagyon szeret új dolgokat elsajátítani. Öntudatos, de mindig gazdája az elsődleges számára.

Uszkár

Ne hagyd, hogy a díszes bunda megtévesszen, az uszkár intelligens, munkaszerető, és szívesen jár gazdája kedvében. Mérettől függetlenül játékos, boldogan megtanul bármit, amit tanítani szeretne neki gazdája.

Német juhászkutya

Jó oka van annak, hogy a németjuhászt gyakran használják rendőri és katonai munkára. Fáradhatatlan és okos kutya, aki nem akar mást, mint a gazdája, kiképzője kedvében járni.

Golden retriever

A golden retriever kedves és barátságos kutya, folyamatosan a legnépszerűbb fajták listájának élén szerepel, nem véletlenül. Nagyon jól képezhető, gyorsan tanul és szívesen tesz gazdája kedvére.

Shetlandi juhászkutya

Ez a gyönyörű terelőfajta játékos, ragaszkodó és szeret új dolgokat tanulni, amiket könnyen el is sajátít. Kiváló versenyző a kutyasportokban, például az agilityben vagy az engedelmességi próbákban.

Labrador retriever

A labrador szintén rendkívül népszerű kedvenc. Ez a gyengéd és sokoldalú vadászkutya gyorsan tanul, és szeret gazdája kedvére tenni. Nyugodt természete és magas intelligenciája miatt gyakran tevékenykedik személyi-segítő kutyaként.

Papillon

Ez a pillangószerű füleiről elnevezett éber kiskutya alig várja, hogy gazdái kedvében járjon. Aktív kedvenc, aki gyorsan és szívesen tanul új dolgokat.

Rottweiler

A rottweiler egy hűséges védelmező, akinek mindene családja és munkája, hiszen imádja, ha feladatot kap. A legintelligensebb fajták egyike, gyorsan és könnyen tanul. Habár igazán barátságos kutya tud lenni, nem megfelelő kezekben átveheti gazdája felett az irányítást, ezért nem való akárkinek.

Pumi

A pumi bájos jelleme mindenkit levesz a lábáról. Ideálisan ötvözték benne a terrierek temperamentumát és a puli intelligenciáját. Játékos személyiség, imád mozogni és ezt rendszeresen igényli is. Rendkívül intelligens, mentálisan és fizikálisan is fárasztást igényel ahhoz, hogy kiegyensúlyozott maradjon. Munkaszerető és könnyű tanítani, nagyon értelmes fajta.

Ausztrál pásztorkutya

Az ausztrál pásztorkutya egy határozott és nagyon aktív fajta. Fáradhatatlanul dolgozik, és gyorsan tanul, hazájában éppen ezért rendkívül értékes munkakutyának tartják. Muszáj valamilyen feladatot kapnia ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és boldog eb váljon belőle.

Schnauzer

Bár a schnauzerek különböző méretekben léteznek, személyiségük igen hasonló. Jellemzően éberek, energikusak, kitartóak és bátrak, de egyben nyugodt, illetve kiegyensúlyozott társak. Nagyon intelligensek, könnyen taníthatóak, akik a kutyás sportokban is remekelnek.

Angol springer spániel

Egész napos vadászatra kitenyésztett, energikus fajta, aki keményen dolgozik a terepen, de otthon is játékos és szereti, ha feladatot kap. A springer spániel fáradhatatlan energiabomba, akit világszerte számos munkára használnak a koalák felderítésétől kezdve a vírusok kiszagolásáig.

angol springer spániel ausztrál juhászkutya ausztrál pásztorkutya border collie engedelmes kutya golden retriever labrador retriever leggyorsabban tanuló fajták legokosabb kutya magyar vizsla német juhászkutya papillon puli rottweiler schnauzer shetlandi juhászkutya uszkár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!