hirdetés

6 jelzőkutya minden méretben: mellettük egy légy sem szállhat le a portádra észrevétlenül

Hangai Lilla

2023. május 20 - Képek: Getty Images Hungary

Sokak életében a kutyatartásnak van egy praktikus oldala is, méghozzá az, hogy szeretnék az otthonukat nagyobb biztonságban tudni. Míg egy őrző-védő kutya a legtöbb esetben különleges képzést és kifejezetten gyakorlott gazdit követel, addig egy jelzőkutya hasonló szerepet tölthet be picit más jellemzőkel és elvárásokkal.

hirdetés

A jelzőkutya ugyan nem feltétlenül fogja megállítani az esetleges betolakodót a megjelenésével és a testi erejével, de az biztos, hogy fürge, hangos és éber lesz, így jelezni fog minden történést, ami a portán vagy körülötte zajlik. Félreértés ne essék, természetesen ezeket a blökiket is kell képezni és tanítani! A legtöbb gazdinak ez megfelelő utánajárással egyedül is menni fog, de ennek ellenére a kutyasulit természetesen javasoljuk a legjobb jelzőkutyák számára is! Egy szakértő segítségével sokkal könnyebb dolgod lesz, és a kutyussal is mélyítheted így a kapcsolatodat.

1. Schnauzer

A schnauzer minden méretben (óriás, közép, törpe) remek kutya lehet erre a feladatra. Hűsége, bátor, éber és kitartó eb, aki emellett nyugodt, kiegyensúlyozott és szeretetteljes is. Ezeknek az ellentéteknek a megléte teszi a fajtát olyan különlegessé. Gyerekekkel is nagyon jól megértik magukat, idegenekkel szemben azonban tartózkodók és bizalmatlanok, emiatt is alkalmasak jelzőkutyának.

Erős akaratú és intelligens eb, aki számára a sok mozgás, a mentális stimuláció és a korai szocializáció is elengedhetetlen. Mivel kifejezetten aktív kutyus, jobban érzi magát kertes házban. A magányt és az unalmat nehezen viseli, így csak olyan gazdinak való, aki szívesen áldoz a kutyájára több időt.

2. West highland white terrier

A westie igazi terrier: karakán, bátor és fáradhatatlan. Sokan úgy tartják, hogy ezek a fehér kis szőrgombócok rendelkeznek a terrierek minden jó tulajdonságával, a rosszak közül azonban egyikkel sem. Nagyon szeretnek bolondozni és mókázni, imádnak a középpontban lenni. Mindettől függetlenül azonban egy pillanatra sem feledkeznek meg a legfontosabb dologról, a családjukról és annak védelméről.

Intelligens kis kutyus, akit viszonylag gyorsan és könnyen lehet képezni, ám arra érdemes felkészülni, hogy olykor-olykor hajlamos lehet önfejűségre. Idegenekkel szemben, és más kutyákkal is közömbös, nem jellemző rá a kötekedés. Lakásban is jól érzi magát, nincs nagy mozgásigénye, de le kell fárasztani, különben hajlamos lehet a romboló viselkedésre. A gyerekeket is nagyon szereti.

3. Uszkár

Az uszkár elegáns külseje megtévesztő lehet,  a legintelligensebb és legkönnyebben képezhető kutyák listáján dobogós helyezése van. Kedveli a gyerekeket, barátságos és kedves, de a rendszeres képzésről, mozgásról és trükktanulásról nem szabad a gazdinak megfeledkeznie az idő előrehaladtával sem.

Jelzőkutyának az óriás, a közép és a miniatűr méret is megfelelő lehet, bohókás, játékos természetének köszönhetően gyerekek mellé is ideális választás. Szereti, ha sokat foglalkoznak vele, és ő van a középpontban, de az érzékenységére nagyon kell ügyelni. A kisebb termetűek lakásban is jól érzik magukat, a nagyobbaknak inkább a kertes házakat ajánljuk. Energikus négylábú, akivel rendszeresen kell sétálni és mozogni, de nagy előnye, hogy idősebb gazdihoz is képes alkalmazkodni.

4. Puli

A magyarok egyik nagy kedvence, a puli is a legjobb jelzőkutyák közé tartozik. A mindig éber, beszédes puli nemcsak a gazdit figyelmezteti, ha valami mozgást észlel az udvarban, hanem az esetleges betolakodóval is tudatja, hogy kívül tágasabb. A puli energikus, intelligens, emberközpontú fajta, gyerekek és idősek mellett is azonnal felméri, hogy mi a megfelelő viselkedésforma. Nagy előnye, hogy szívós és könnyen alkalmazkodik szinte mindenféle életstílushoz. Mozgékonysága miatt azonban inkább kertes házakba ajánljuk.

A puli öntudatos kis jószág, de mivel a gazdi számára a minden, így a nevelése és tanítása nem ütközik különösebb nehézségekbe. A legtöbb terelőkutyával ellentétben nem csipkedéssel jelzi a jó irányt, hanem határozott viselkedésével és éles hangjával. Ennek köszönhetően a csipkedésről való leszoktatással sem kell a leendő gazdiknak megküzdeni, ami sok terelőkutyánál megjelenő probléma lehet.

A kedvelt puli is a legjobb jelzőkutyák közé tartozik

5. Airedale terrier

Egy újabb terrier a listán, aki típusában a legnagyobbak közé tartozik. Az airedale terrier rendkívül sokoldalú eb, aki munkakutyaként szinte bármilyen rábízott feladatot sikeresen képes elvégezni. Ennek ellenére azonban remek családi kutya is, ha arra figyel a gazdi, hogy eleget foglalkozzon vele. Gyorsan tanul, idősebb korára is megőrzi bohókás személyiségét.

Nagyon figyelmes eb, aki a gyerekekkel is gyengéd és a környezetét is óvó tekintete alatt tartja. Egy percet sem késlekedik, ha valami fennakadást észlel, azonnal cselekszik, hajtja a bátorság belső tüze. Ettől függetlenül érdekes, hogy sosem túlbuzgó, mindig tuja, hogy mikor van rajta a sor. Nyugodt, kiegyensúlyozott fajta, azonban fontos kiemelni, hogy tipikus terrier, így a gazdinak résen kell lennie, nehogy a fejére nőjön. Ebből kifolyólag nem ajánljuk elsőkutyás gazdiknak. Sok mozgásra és mentális stimulációra van szüksége, így aktív háztartásokba javasoljuk.

6. Shetlandi juhászkutya

Egy jó jelzőkutya éber és tudja, hogy mikor kell ugatnia, de nem kiált farkast minden apró rezdülésre. Egyszóval tisztában van azzal, hogy mikor szükséges jeleznie. A shetlandi juhászkutya energikus, okos, érdeklődő eb, aki mellett egy perc sem telhet unalmasan. Tökéletes családi kutya, akinek ragaszkodása és figyelme nem ismer határokat. Imád tanulni, de rendkívül érzékeny személyiség, így csak a pozitív megerősítés jöhet nála szóba. (Ahogy egyébként más fajtáknál is!) Ebből ered kimagasló empátiája is; azonnal érzi, hogyan kell közelíteni a gazdihoz aktuális hangulata alapján.

Nagyon éber, hajlamos ugatóssá válni, amit megfelelő képzéssel jelzőkutyaként egyszerűen a hasznunkra fordíthatunk. Idegenekkel szemben bizalmatlan, így ahhoz, hogy maga, a korai szocializációra nagy hangsúlyt kell fordítani.

Tapasztalataid alapján mely fajták válnak be jelzőkutyaként?

airedale terrier családi kutya gyerekszerető kutya jelzőkutya őrző védő kutya őrző-védő kutyák puli schnauzer shetlandi juhászkutya uszkár west highland white terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink