hirdetés

Az 5 legismertebb őrző-védő kutyafajta, aki a betörők rémálma: fontos a megfelelő képzés is számukra

Szénási Szimonetta

2022. július 21 - Képek: Getty Images Hungary

Jó őrző-védő kutyát választani nem könnyű, de annyi bizonyos, hogy az alábbi fajták kiválóak a feladatra. Szénási János kutyakiképző pedig abban segít, mire kell nagy hangsúlyt fektetni a képzés során.

hirdetés

Számos alkalommal írtunk már a legbátrabb kutyafajtákról, és olyan lista is született, ahol a legkiválóbb őrkutyákat vettük sorra. Ezúttal öt tipikus őrző-védő kutyafajta bemutatása mellett szakértőt kérdeztünk arról, mi alapján lehet kiválasztani a megfelelő egyedet, és mire kell ügyelni a képzése során.

Hogyan válassz őrző-védő kutyát?

– Először is fontos leszögezni, hogy az őrző-védő kutya fogalom olyan gyűjtőnév, mint a küzdősportoké. Ezen belül a kutyák különbözőek egyrészt a habitusok, másrészt a tartás célja szerint – kezd bele a beszélgetésbe Szénási János kinológus, kutyakiképző.

– Alapvetően két nagy csoportot tudnék elkülöníteni. Egyikbe tartoznak azok a heves vérmérsékletű kutyák, amelyek a végsőkig elmennek egy konfliktusban. Ők azok, akik bármi áron győzni akarnak, akár a saját életük kockáztatásával is. Ilyenek a pitbullok, a masztiffok – különösen a nápolyi masztiff –, a brazil fila, hogy csak néhányat említsek – mondja.

– A másik csoportba a juhászkutya-típusú ebek tartoznak, akik nem állnak bele a párharcba, inkább „pulzálóan”, támadva-visszahúzódva, aztán megint támadva veszik fel a harcot az ellenséggel. Ezek a kutyák mindig vigyáznak a saját testi épségükre. Harcmodoruk ősibb, a farkaséhoz hasonlít, akik szintén falkában támadnak, és céljuk a minél nagyobb károkozás – például minél több birka megsebzése –, sosem az egyéni párviadal – magyarázza a különbséget a szakértő.

Fontos az észjárás

Amikor őrkutyát választanak, fontos tisztázni, milyen célnak kell megfelelnie: ha a személyi védelem lesz a feladata, akkor jobb, ha a kutya határozottabban lép fel. Ha állatok őrzésére szánják, akkor inkább juhászkutyát érdemes választani. Az észjárás sem mellékes: ott, ahol a kutyának valószínűleg gyorsan kell felismernie egy-egy veszélyes szituációt, minél intelligensebb fajta mellett kell dönteni. Régen a benzinkutaknál, ahol fegyveres támadásra is lehetett számítani, gyakran alkalmaztak dobermannokat. Ezek a kutyák pillanatok alatt képesek felmérni a helyzetet, és már a fegyver villanásakor harcra készek, ellentétben például a lassabb reakcióidejű masztiffokkal – osztja meg tapasztalatait a kiképző.

Milyen a jó kölyökkutya?

Szénási János a megfelelő kölyök kiválasztása kapcsán több fontos tényezőt is kiemel. Először is érdemes megfigyelni az állat testtartását, ami legyen feszes és büszke. Aztán a testvérekhez való viszonya is árulkodik. Abból lesz jó őrző-védő kutya, amelyik már kiskorban is domináns. Ahogy a kutyakiképző fogalmaz, részesítsd előnyben a „hörgő-morgó darazsat a kis mimózákkal szemben.”

Ugyanígy lényeges, hogy ne riadjon meg, ha hozzányúlsz. Inkább reagáljon öntudatosan, mintsem sírva vagy nyüszögve. Előbbi erősebb idegrendszerre vall.

Hatalmas hiba a hergelés!

Őrzésre, védelemre szánt kutyát fontos már kicsi korától megfelelően képezni! Ebben érdemes szakértő segítségét kérni, főleg, ha a gazda tapasztalatlan. Szénási János egy nagyon súlyos hibára is felhívta a figyelmet ezen kutyák tanítása kapcsán.

– Hatalmas hiba, ha valaki úgy szoktatja a kutyáját, hogy azt ráuszítja másokra. Magam is láttam már olyat, hogy valaki arra biztatta ismerőseit, hogy a kerítésen kívülről hergeljék az állatot. Aki persze habzó szájjal őrjöngött. Ez azért borzasztóan veszélyes, mert ha egyszer az a kutya kiszabadul, akkor vér fog folyni! – int óva a felelőtlen magatartástól.

– A kutyatartást ilyen szempontból az autók felszereltségéhez tudnám hasonlítani. Minél jobb teljesítményű a jármű, annál komolyabb fékrendszert kell beleépíteni. Ugyanígy a kutyáknál: ha megtanítod fogni, akkor tanítsd meg ereszteni is! Ha az állat nem ismeri az állj parancsot, abból nagy baj származhat – figyelmeztet a hozzáértő.

Néhány jó őrző-védő kutyafajta

Az alábbiakban bemutatunk öt kutyafajtát, amelyek a tapasztalatok szerint jól megfelelnek az őrző-védő feladatnak.

1.) Dobermann

A dobermannok éber és bátor házőrzők. Rendkívül megbízhatóak, lojálisak, a veszély esetén védelmezik a családtagjaikat. Páratlan intelligenciával bírnak, hatalmas a mozgásigényük, emellett nagyon agilisak is. Ezek a jellemvonások kiváló munkakutyává teszik őket. Bár szeretik a gyerekeket, tőlük is elvárják a tiszteletet és a kedves bánásmódot. Éppen ezért pici gyerekekkel fokozatosan szoktasd össze őket, és sose hagyd a kicsit felügyelet nélkül a kutyával! Aktív, játékos kedvű, de határozott gazdát kíván.

2.) Német juhászkutya

A kiegyensúlyozott természetű németjuhásznak a vérében van a védelmezés. A családjához egy életen át hűséges, jól kijön a gyerekekkel, de az idegenekkel szemben nagyon tartózkodó. Intelligens, nagyon bátor, fáradhatatlan, és imád feladatot végrehajtani. Mindezek miatt kiváló őrző-védő és munkakutya, valamint a legnépszerűbb rendőrkutyák egyike. Szaglása is igen fejlett, ezért keresőkutyának is kiváló. Szocializációját minél korábban el kell kezdeni, hogy megszokja az emberek társaságát.

3.) Bullmasztiff

A bullmasztiffokat heves védelmezőösztön jellemzi. Ideális házőrző, aki azonnal akcióba lendül, amint úgy érzi, hogy gazdája vagy valamelyik családtagja veszélyben van. Nem ugatós fajta, ugyanis néma őrkutyáknak tenyésztették. Okos és megbízható kutya, de nagyon magabiztos, szeret önállóan döntést hozni. Éppen ezért tapasztalatlan gazdának csak akkor való, ha kedvence neveléséhez oktató segítségét kéri! Szocializációját, más emberekhez, állatokhoz, hangokhoz való szoktatását minél hamarabb el kell kezdeni. Aktivitása egyedenként változó. A bezártságot nagyon rosszul tűri, ezért kennelben tartása egyáltalán nem ajánlott.

4.) Rottweiler

Szintén jó választás őrző-védő kutyának a rottweiler, mivel neki is nagyon erős a területvédelmi ösztöne. Remek őrkutya válik belőle, azonban fontos, hogy gazdája már a kezdetektől megfelelően nevelje, máskülönben könnyen átveszi az irányítást. Rendkívül erős állkapcsa és harapása miatt érdemes strapabíró játékokat venni neki. Szeret mozogni, úszni, feladatokat kapni, amivel levezetheti felesleges energiáját. Bár marcona külseje elsőre riasztó lehet, jelleme rácáfol erre a keménységre: a rottweiler nagyon hűséges, odaadó társ egy életen át.

5.) Akita inu

Az akiták bár csendes, független természetű kutyák, keményen fellépnek gazdájuk védelmében. Idegenekkel és más állatokkal szemben tartózkodóak. Tartásuk nem való akárkinek: céltudatosságuk és határozottságuk sokszor önfejűségbe csap át, amit gazdájának tudni kell kezelni. Éppen ezért időben el kell kezdeni a nevelését. Nagyon leleményes és ügyes kutyák.

akita akita inu bullmasztiff dobermann képzés kutyakiképzés kutyakiképzés otthon német juhászkutya nevelés őrkutya őrző-védő kutyák rottweiler

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink