hirdetés

A kerítés mögött bátrabb a kutya? Ez történne, ha eltűnne a rács

Bodri Melissza

2021. július 23

Ismerős az a helyzet, amikor a kutya vadul ugat a kerítés mögött, és amikor kinyílik a kapu, akkor elhallgat? Vajon mi állhat a jelenség hátterében?

hirdetés

A kerítés mögül ugató eb elég zavaró jelenség lehet akkor, ha például kutyát sétáltatsz vagy valakihez vendégségbe mész. Ráadásul a heveskedő állat akár meg is haraphat, hogy ha belépsz az ajtón. Jobb esetben a jószág ilyenkor rögtön elhallgat, és inkább érdeklődő magatartást vesz fel. Az állat viselkedése sok esetben kiszámíthatatlan, ezért nem árt óvatosnak és körültekintőnek lenned. A gazdi persze kiismeri a kedvencét, és nem hiába mondja azt egy legyintés kíséretében a látogatónak, hogy: „gyere csak nyugodtan, nem harap, csak ugat”.

A kerítés védelme

Bizonyos fajták nagyszerű őrző-védő kutyáknak bizonyulnak, akikre nyugodt szívvel lehet rábízni a portákat, udvarokat, mert biztos, hogy hatékonyan megvédik azt. Más ebek kevésbé jeleskednek ezen a téren, és inkább riadtan, félősen meghúzódnak a sarokban. Ahány jószág, annyiféle jellem, azonban nem árt tudni, hogy az agresszív viselkedés a legtöbb blökinél figyelmeztetés jele. Ilyenkor azt jelzik, hogy ha sor kerül rá, akár ártani is tudnak, ha valaki közelebb merészkedik hozzájuk. Ez történik a kerítés mögött is: az állat tudatni akarja, hogy az illető jobb, ha távolságot tart. Az is könnyen előfordulhat, hogy a jószág gyávaságból vagy stressz miatt ugat, mert azt hiszi, ezzel elhárítja a közeledést.

A viselkedés mögött

A mérges ugatás tehát körülbelül azt jelenti, hogy „menj innen” vagy „ez az én udvarom, tartsd távol magad tőlem”. Ám amikor valaki belép az ajtón, akkor az eb nem biztos, hogy rögtön acsarkodva ráveti magát. Sőt, az esetek többségében inkább visszahúzódik vagy barátságossá válik. Az is lehet, hogy félelmében elszalad, és elbújik valahol. Az ugató, morgó állat tehát korántsem biztos, hogy tényleg támadásra kész.

Konrad Lorenz, az osztrák etológus Ember és kutya című könyvében ír a jelenségről. A tudós kifejti, hogy a palánk mögött az ugató állat biztonságban érzi magát, és ennek megfelelően bátor is. A kapunyitás viszont olyan, mintha az ellenfél áthágta volna a kritikus távolságot, amikor az eb már nem képes elmenekülni. Vagyis a kutya ilyenkor meghökken, zavarba jön, hiszen nem számít a kerítés áthatolhatatlanságára. Egy olyan esetről is ír, amikor két kutya agresszívan rohan a kerítés két oldalán, ám amikor az hirtelen megszűnik, a megszeppent állatok az ugatást abbahagyva csak néznek egymásra. Aztán megfordulnak, és őrjöngő dühvel ugatnak tovább ott, ahol a palánk még tart.

Ha a jelenség zavaró

Ha idegesít az, hogy a kutyád mindent megugat a kerítés (vagy ablak) mögött, akkor érdemes pár dolgot megfontolni. Például hatásos lehet, ha a kerítést elfeded valamivel, hogy az eb ne lásson ki rajta. Ezáltal kevesebb külső inger éri, és lehet, hogy nem fog minden alkalommal őrjöngve a palánk mentén szaladgálni. Az is jó megoldás lehet, ha gondoskodsz a kellő mennyiségű mozgásról, hogy a kutyus levezesse a felgyülemlett energiáit. Lehet, hogy így kevésbé fogják érdekelni az udvaron, lakáson kívül zajló történések. Ha ez sem válik be, akkor érdemes kiképzőhöz fordulni, aki a megfelelő tréning javaslatával segíthet a probléma megoldásában.

(Képek: Getty Images Hungary)

agresszió birtokvédelem félelem Konrad Lorenz kutya ugat kerítés mögött kutya ugatás kutya viselkedése terület őrzése ugató kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink