hirdetés

Kárt vagy balesetet okozott a kutyám, mire számíthatok? Gyökeresen megváltozhat az életetek!

Buzgó Csilla

2021. április 11

A kutyatartás nem veszélytelen üzem, pláne, ha az állat méretéből és fajtájából adódóan nagyobb valószínűséggel okoz galibát, mint például egy palotapincsi.

hirdetés

Kárt okozni gyakorlatilag bármilyen kutya képes, legyen szó közúti balesetről vagy harapásról. A Polgári törvénykönyv rendelkezései alapján a felelősség ilyenkor mindig az állattartót terheli, ám nem mindig egyszerű meghatározni, hogy ki minősül annak az adott esetben.

Meddig terjed a felelősséged állattartóként?

Állattartó jogi értelemben az, aki a baleset vagy károkozás bekövetkeztekor épp felügyel a jószágra, hiába nem tulajdonosa annak. Tehát ha te szívességből leviszed sétálni az ismerősöd kutyusát, és ő anyagi kárt, esetleg személyi sérülést is okoz úgy, hogy kiszalad az úttestre, és emiatt két autó karambolozik, azért sajnos te leszel a felelős.

Ha befogadsz egy kóbor kutyát, ő pedig kiszökik a kertedből, és megharap egy járókelőt, az állat jogi értelemben a te felügyeleted alatt követte el a testi épséget veszélyeztető cselekedetet.

A helyzet azonban nem mindig ilyen egyszerű, hiszen a jogszabály értelmében az állattartó mentesülhet a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy az állat tartásával kapcsolatban felróhatóság nem terheli. Amennyiben ő mindent megtett a kutya helyes felügyeletéért, gondozásáért, és sajnálatos vis maior történt, esetleg harmadik személy vagy állat elháríthatatlan magatartásából kifolyólag esett meg a baj, akkor mentesül a kártérítési felelősség alól.

Mire számíthatsz, ha kedvenced fizikai sérülést okoz?

Ha az eb kutyának, egyéb állatnak, embernek sérülést okoz, a járási állat-egészségügyi hatóság köteles vizsgálni a sérülés keletkezésének körülményeit, különösen a sérült ember vagy állat magatartását, szükség esetén az ebek viselkedésének megítélésében jártas szakértő bevonásával.

A jogkövetkezmények a következők lehetnek:

  • írásos figyelmeztetés
  • az eb közterületen való vezetése során szigorúbb szabályok betartására kötelezés
  • szigorúbb tartási feltételek kialakítására való kötelezés
  • képzés elvégzésére való kötelezés
  • az eb ivartalanításának elrendelése
  • az eb veszélyesnek minősítése
  • az eb életének kioltása

– írja a NÉBIH Kutyakötelesség című tájékoztató kiadványa.

Élet egy veszélyes ebbel

Amennyiben kutyádat veszélyesnek minősíti a hatóság, úgy attól fogva a többi kutyatartóra vonatkozó szabályoktól eltérő rendelkezések lesznek érvényesek rátok. Először is ivartalaníttatnod és chipeltetned kell őt, amennyiben ezt még nem tetted meg. Tartási engedélyt állítanak ki részedre, melyet mindenhová magaddal kell vinned, ahová kedvenced elkísér, mert ellenőrzés esetén be kell mutatnod ezt a dokumentumot az azt igénylő hivatalos személynek.

Kutyád nyakörvét vagy hámját minimum 5 cm átmérőjű “Veszélyes!” feliratú, a te adataidat is tartalmazó bilétával szükséges ellátnod, továbbá lakóhelyetek bejáratára is grafikával kiegészített figyelmeztető táblát kell erősítened.

A veszélyes ebet közterületen vezetni, tömegközlekedési eszközön szállítani csak szájkosárral és maximum 2 méter hosszú, nem kihúzható pórázon lehet. A jogszabály előírja, hogy kizárólag te foglalkozhatsz a veszélyes kutyával, nem bízhatod rá őt ismerősre még ideiglenesen sem.

Amennyiben átruházod őt másra, azaz elajándékozod vagy eladod, új tartási engedélyt kell igényelned. Az állat eltűnését vagy elpusztulását 24 órán belül köteles vagy jelenteni a járási állat-egészségügyi hatóságnak.
(Az állatvédelmi hatóság nyilvántartást vezet az eb tulajdonosáról, a felügyeletét ellátó személyről és az eb adatairól.)

A jogi szabályozás úgy rendelkezik, hogy a veszélyes állat tartója a veszélyes üzemi felelősség szabályai szerint felel az állat által okozott károkért. Az állattartó felelősségét csökkentő tényező, ha a károsult személy maga is közrehatott az állat károkozásában, például ingerelte az őt megharapó kutyát, vagy a figyelmeztető tábla ellenére nem tanúsított körültekintést.

A veszélyessé nyilvánított eb polgári jogi szempontból vadállatnak minősül, így az általa okozott baleset tekintetében szigorúbb szabályok érvényesülnek, továbbá tilos

A veszélyes eb tartásával kapcsolatos kötelezettségek megszegése mind a Btk. 359. § szerint, mind a közigazgatási jogban jogellenes magatartásnak minősül.Érdemes minden tudnivalóról részletesen tájékozódni a megfelelő forrásokból, hiszen a felelős állattartás folyamatosan tanulható.

(Képek: Getty Images Hungary)

felelős kutyatartás kutya károkozás kutyám megharapott valakit kutyatámadás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink