hirdetés

Útmutató kis gazdiknak: így válhat gyermekedből is felelős kutyatartó

László Enikő

2021. február 21

Nagyon fontos, hogy a gyerekeket már egészen kicsi koruktól a felelős állattartásra neveljük. Ehhez az is elengedhetetlen, hogy ne csak a mókát és kacagást, hanem a házi kedvencekkel kapcsolatos feladatokat, kötelességeket is megismerjék.

hirdetés

Számos szakértő ért egyet abban, hogy a gyerekeket minél fiatalabb korban, már óvodában a természet védelmére, felelős állattartásra kell nevelni. Rengeteg kisgyerek szeretne magának egy négylábú társat. Sokszor maguk a szülők is meggondolatlanul cselekednek és vágnak bele a kutyatartásba, a kis kedvenc pedig megnő, rosszalkodik és gyakran a menhelyen köt ki. Persze a jobbik eset is gyakori, amikor a gyerek legjobb barátjává négylábú társa válik.

A gyerekek nagy valószínűséggel úgy fognak viszonyulni az állatokhoz, ahogyan azt szüleiktől látták.

A szülők feladatai

Érthető, hogy egy gyerek nem tud száz százalékosan ellátni egy kutyát. De korának megfelelő feladatokat adhatunk neki, amivel növeljük felelősségérzetét. Ilyen lehet például az, hogy ő adjon neki vizet, fésülje a bundáját, ha pedig nagyobb, elviheti sétálni. Ha kutya kerül a családba, akkor az nem csak a gyereké, még akkor sem, ha az ő kedvéért vágunk bele. A szülőnek kell róla gondoskodnia, etetnie, fizetni az orvosi viziteket, sétálni vinnie, stb. Ezért a család minden tagjának alaposan át kell gondolnia: készen áll-e egy 15 éven át tartó kalandra? Garantáltan megéri.

Útmutató a kis gazdiknak

Ha a család felnőtt tagjai vállalják, akkor jöhet is az új kedvenc! De érdemes előtte a kisebbeket megismertetni a kutyatartás fortélyaival. Ehhez nyújt segítséget Balatonyi Lilla új könyve: Egy kutya útmutatója kis gazdiknak. Az írónő állatorvosként dolgozik és saját rajzaival illusztrálta az útmutató mesekönyvet. A történet egy Alfi nevű kutyus által ismerteti meg a gyerekekkel az állattartás alappilléreit, a négylábúak viselkedését, testbeszédét. A könyv végén pedig egy kis játék is található.

Az egyik legfontosabb, hogy a gyerekek ismerjék a kutyák testbeszédét.

Fontos lépések

A könyv segít eligazodni, hogyan válasszuk ki a hozzánk megfelelő kedvencet. Bemutatja, hogy a tenyésztőtől származó kutyák mellett a menhelyi ebek is értékesek. Megtanít az eb fogadására, a szükséges előkészületekre. A könyv végigvezeti a gyerekeket azokon az állomásokon, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy valakiből felelős kutyatartó váljon. Hogyan viselkedik egy kutya? Mit ehet és mit nem? Miért kell állatorvoshoz vinni? Többek között ezekre ad választ, számos egyéb mellett. A bájos illusztrációk pedig tökéletesen szemléltetik a könyv mondanivalóját. Ha úgy gondolod, te és gyermeked felelősségteljesen tudnátok gondoskodni egy kutyáról, bátran fogadjatok családotokba egyet, hiszen számos előnye van egy négylábú, hűséges barátnak.

Ha felkeltette a könyv az érdeklődésedet, ez az ajánló neked szól:

Balatonyi Lilla: Egy kutya útmutatója kis gazdiknak

Sziasztok, az én nevem Alfi!
Nagyon aranyos kiskutya vagyok, ugye? De valamit tudnod kell: gondoskodni rólam rengeteg munka! Szeretnél egy saját kutyust vagy már van is egy négylábú pajtásod? Ebben a könyvben minden fontos tudnivalót elmesélek neked rólunk, kutyákról. Csatlakozz hozzám és tanuljunk meg együtt, hogyan lehetünk legjobb barátok.

 

Psszt, kedves Anyukák és Apukák! Ezt a könyvet valójában én írtam, Lilla. Alfi jó barátja vagyok, egy állatorvos, aki szeret rajzolni, történeteket mesélni és megtanítani a gyerekeknek, hogyan bánjanak első kiskutyájukkal.

 

„Ugyan a könyvben olvasható instrukciókat állatorvosként gyűjtöttem össze, az útmutató főhőse egy kutya, Alfi, aki a saját szemszögéből magyarázza el a vele járó felelősséget és feladatokat. Sok-sok kedves, színes illusztráció vezeti végig az újdonsült, illetve leendő gazdikat, állatbarátokat a kutyatartás legfontosabb pontjain. Az útmutató a négylábú családtag kiválasztásától, az otthon előkészítésén át, a kutyák testbeszédéig minden lényeges részletet bemutat. A könyv végén pedig játékos feladatok is várnak a gyerekekre!”

 

Kiadó: Kódex
Ár: 2 700-, forint

A könyvet itt rendelheted meg.

(Képek: Balatonyi Lilla, Getty Images Hungary)

felelősség könyv könyvajánló kutya és gyerek kutya gyerek mellé nevelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink