hirdetés

Egyke gyereknek kutya? Nem helyettesíti a testvért, de csökkenti a magányt egy házi kedvenc

László Enikő

2022. március 5 - Képek: Getty Images Hungary

Köztudott, hogy a kutyáknak számos pozitív hatásuk van a gyerekekre. Az egykék esetében pedig ez a befolyás még inkább hasznos lehet.

hirdetés

Úgy tartják, hogy azok a gyerekek, akiknek van testvére, általánosságban könnyebben osztozkodnak, együttérzőbbek, segítőkészebbek. Míg az egykékről úgy vélik, intelligensebbek (egy ideig), jellemzően jobban teljesítenek az iskolában és persze sem a figyelmen, sem a játékokon nem kell osztozkodniuk. Akármennyire is bosszantó lehet néha egy testvér jelenléte, azért számos pozitív hatása van. Például csökkenti a magányérzetet, mivel ugyanazt élik át mindannyian (családi körben), így megértik egymást, támaszt nyújtanak és titkokat osztanak meg egymással. Nem mellesleg jó játszótársai is egymásnak. Az egykék ebből kimaradhatnak – persze barátaikkal is játszhatnak, de ők nincsenek velük folyamatosan. Ezért sokan ajánlják, hogy az egyedüli gyermekeknek érdemes egy négylábú baráttal élni.

Számos oka lehet annak, hogy valaki egyke, mindkét oldalnak megvannak a maga pozitívumai és negatívumai. A gyerekek azonban gyakran szeretnének maguk mellé egy társat, akivel játszhatnak, akivel csínyeket követhetnek el, akivel megoszthatják örömüket és szomorúságokat egyaránt. Még akkor is, ha van testvérük.

A felelősség

Egy házi kedvenc azonban nagy felelősség. Ha állatot veszel gyermekednek, azt nem csak neki veszed, hanem elsősorban magadnak. Persze a kicsi is gondozhatja, de neked kell finanszíroznod az eledelét, orvosi költségeit, és (a gyerek életkorától függetlenül) gondoskodnod kell róla. És azt is számításba kell venni, hogy mi van, ha ráun gyermeked? Akkor is felelősséggel tartoztok az élőlény iránt. Legyen az kutya, macska, tengerimalac, hörcsög vagy néhány apró hal.

A kutyák pozitív hatásai gyerekekre

Amennyiben minden körülmény ideális egy kutya tartásához, érdemes sorra venni, miért is lehet jó társa gyermekednek. Elsősorban semmihez sem fogható öröm, amikor valaki gyerekként megkapja első kedvencét. Főleg, ha már régóta szülei fülét rágja miatta. Az új jövevény érkezése, az öröm és az izgatottság érzése örök emlékként marad meg a gyermek emlékezetében.

Emellett felelősséget is tanul. Egyrészt látja, hogy szülei hogyan gondoskodnak az állatról. Enni, inni adnak neki, ápolják, elviszik sétálni, feltakarítanak utána, orvoshoz viszik, stb. És ahogy a gyerek nő, annál több feladatot képes maga is ellátni. A legtöbben szeretik, ha megbízzák őket efféle feladatokkal, hiszen ettől azt érzik, megbíznak bennük és hogy ők is különleges részesei lehetnek a kutya életének. Ez pedig olyan apró feladat is lehet, mint a vizestál újratöltése vagy csak az is, ha ő is elkíséri a szülőt a kutyával közös sétára. Ahogy a gyermek idősödik, úgy lehet rá egyre nagyobb feladatokat bízni. Ez pedig őt is jó érzéssel tölti el.

Felelősség, osztozkodás, önzetlenség

Megtanulja, mi az a felelősség, önzetlenség. Például hagyhatja nyerni a kutyát egy kötélhúzós játékban csak azért, hogy az ebet boldognak lássa. Ezek mind nagyszerű pillanatok egy gyermek életében. Egy kutyával is olykor osztozkodni kell, például egy játékon vagy a figyelmen. Előfordulhatnak olyan szituációk, amikor az eb miatt a gyermek igényei (persze nem feltétlen fontos igényei) háttérbe szorulnak. Például esős időben el kell vinni a kutyát sétálni. A gyerek nem akar, inkább bent játszana. Normál esetben rá lenne hagyva, de az ebet muszáj kivinni, különben a lakásban végzi el a dolgát. Az ilyen és ehhez hasonló szituációk fontos dolgokat tanítanak meg a kisebbeknek, például azt, hogy bizonyos élethelyzetekben másokat kell saját magunk elé helyezni. Ezt egy testvérrel rendelkező gyerek viszonylag korán vagy könnyebben megtanulja.

A gyermekkori kutyatartás hatásai felnőttkorban

A kutatók szerint a kutyával felnövő gyerekek felnőtt korukban szociálisan érzékenyebbek lesznek és könnyebben megbirkóznak az érzelmi problémákkal. Immunrendszerük erősebb lesz, emellett egy házi kedvenc jelentősen növeli az egyénben az állatok és a környezet tiszteletét. Felelősséget tanít, és a kutatók szerint könnyebben alakítanak ki kapcsolatokat másokkal azok, akik kutyával nőttek fel.

Persze egy egyke, házi kedvenc nélküli gyermek is elsajátíthatja a fent említett képességeket. A kutya csak elősegíti ezek fejlődését. Emellett csökkenti a magány érzetét, és feltétel nélkül szeret. Minden gyermek életében vannak korszakok, amikor nem feltétlen a szülő az, akivel meg akarja osztani bánatát, aggodalmait. Egy kedvenc ebben hatalmas segítség lehet. Ha pedig minden lehetőség adott, és megfelelően tudnak gondoskodni az ebről, mindenképp érdemes egy négylábú társat hozni a családba.

egyke gyerek kutya felelősség gyerek és kutya kutya és gyerek kutya gyerek kapcsolat kutya gyerek mellé

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink