hirdetés

Így védd meg gyermeked a kutyatámadástól: ezeket a szabályokat kell ismernie

László Enikő

2022. március 16 - Képek: Getty Images Hungary

Biztonságuk érdekében nagyon fontos, hogy a gyerekek minél előbb megtanulják, hogyan kell közelíteni egy kutya felé.

hirdetés

A felmérések szerint (USA) a kutyaharapások áldozatai 51%-ban gyerekek. Az Amerikai Állatorvosok Szövetsége (American Veterinary Medical Association) szerint a kutyák harapásainak aránya 5-9 éves kor közötti gyerekeknél a legmagasabb. A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ becslései szerint a 12 éves és fiatalabb gyermekek felét megharapta már egy kutya. Sok esetben egy nem szándékos provokáció (mint például egy kutya megszólítása evés vagy alvás közben) vezet kutyaharapáshoz. A támadások túlnyomó többsége olyan kutyától származik, akit a gyermek ismer – a saját (80%), a szomszéd vagy egy barát kedvence. A halálesetek több mint 87%-a akkor következett be, amikor a gyermeket felügyelet nélkül hagyták egy kutyával vagy a gyerek az eb fekhelyére, házába bújt. Az esetek többsége azonban megelőzhető lenne, ehhez azonban a korai edukáció és persze az óvatosság elengedhetetlen.

Minden gyermeknek meg kell tanítani

A gyerekeket akkor is meg kell tanítani a kutyákkal való helyes viselkedésre, ha a családnak nincs házi kedvence. Hiszen bárhol találkozhatnak négylábúakkal. A legtöbben nagyon aranyosnak tartják az ebeket, és oda akarnak rohanni hozzájuk, hogy megsimogassák őket. Azonban minél korábban meg kell tanítani nekik, hogy ez nem helyes.

A kicsiknek el kell magyarázni, hogy a kutyusok nem biztos, hogy mindig szeretnék, hogy megsimogassák őket, lehet, hogy betegek, morcosak vagy csak rossz napjuk van. Fontos, hogy a gyerek tiszteletben tartsa az állatok személyes terét.

A kutya testbeszéde

Az ebek testbeszédét nagyon fontos értenie a gyerekeknek is. Ők általában csak az ebek fejét nézik, a többi testrészét, amivel jelezne, figyelmen kívül hagyják. Ezért erre is fel kell hívni a figyelmüket. A kicsik egy vicsorgó kutyára könnyen hihetik, hogy mosolyog, így félreértelmezik a diszkomfort jeleit. Ha az eb megfeszül, szeme fehérje kilátszik vagy lelapítja füleit, az gyakran a stressz, félelem jele. A félelem pedig átcsaphat agresszióba, ha nem tartják tiszteletben a figyelmeztetést. Ezt pedig egy kistestű kutyánál sem szabad alábecsülni. Emellett fontos tudni, hogy a farokcsóválás sem feltétlen a boldogságot, örömet fejezi ki.

Fotó: Balatonyi Lilla: Egy kutya útmutatója kis gazdiknak c. könyv

Összebarátkozás a család kedvencével

Egy háziállat számos pozitívummal szolgál a gyerekek számára. Azonban fontos, hogy már egészen kicsi korban megértesd gyermekeddel, hogyan bánjon a család kedvencével. A kutya közelében lehetőleg ne hangoskodjon, ugráljon, csak finoman nyúljon hozzá (ne húzza a szőrét, fülét, farkát). Emellett meg kell tanítani neki, hogy tartsa tiszteletben az eb személyes terét. Ha eszik, kedvenc játékát rágja, ne zavarja, és az ágyába, kutyaházába se bújjon be. Ugyanis egyes kutyák ezt fenyegetésnek vehetik és rosszul reagálhatnak. Természetesen az eb számára is meg kell tanítani, hogy ilyen esetekben ne viselkedjen agresszívan. A kicsi gyerekeket nem szabad felügyelet nélkül hagyni a család kedvencével, nehogy bármilyen baj történjen!

Találkozás idegen kutyával

Ahogyan a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is meg kell kérdezniük a gazdát, ha az utcán sétálva egy kutyát akarnának megsimogatni. Ha szégyenlősek, ez a szülők dolga. De semmi esetre se menjenek oda kérdezés nélkül valaki kedvencéhez! Lehetséges, hogy az eb nem barátságos, nem szereti a gyerekeket, félénk vagy beteg. Számos oka lehet annak, ha valaki nem szeretné, hogy megsimogassák kedvencét. Ezt is érdemes elmagyarázni a gyerekeknek, hogy ha nemet hallanak, az nem rossz szándékból történik, hanem azért, mert őket és kedvenceiket akarják védeni az emberek. Ha pedig megengedi a gazdi, akkor is van pár szabály, amit be kell tartani!

Először is fontos, hogy a kicsik ne kiabálva, hanem nyugodtan közelítsék meg az ebet. Lehet, hogy izgatottak, de a hangoskodástól vagy a hirtelen mozdulatoktól az eb megijedhet, és akár támadhat is félelmében. Emellett fontos, hogy lehetőleg ne szemből, hanem oldalról közelítsék meg a kutyát, és a tévhittel ellentétben nem ajánlott a tenyeret az állat orra alá dugni. Sokkal jobb, ha először a hátát vagy az oldalát simogatják, illetve érdemes hagyni, hogy az eb magától megszimatolja üdvözlőit. Amennyiben kihátrál, elfordítja a fejét, nem érdemes folytatni az ismerkedést. A fülek, a farok és a szőr húzogatása minden esetben kerülendő, hiszen ez fájdalmat okozhat az ebnek, amitől agresszívvá válhat. Emellett a gyermek arca sose legyen egy szintben a kutya fejével.

Elengedhetetlen, hogy gyermekedet megtanítsd arra, hogy tisztelettel bánjon más élőlényekkel. Ez az ő biztonságát is szolgálja, emellett így felnőttként belőle is felelős gazdi válhat.

gyerek és kutya idegen kutya idegen simogatja a kutyát kutya és gyerek kutya gyerek kapcsolat kutyaharapás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink