hirdetés

Aludhat-e a kutya a gyerek ágyában? Egy tanulmány meglepő választ adott a kérdésre

László Enikő

2021. június 4

Szinte mindenkinek van véleménye arról, hogy a kutya fekhet-e az ágyban vagy sem. Na és a gyerek ágyában? A legtöbb kisgyerek szeretné maga mellett tudni négylábú kedvencét, ha álomra hajtja fejét, de a szülők gyakran nem engedik. Vajon jól teszik?

hirdetés

Sokan gondolják, hogy egy háziállattal osztozni az ágyon rendkívül rossz ötlet. A legtöbben azt mondják, azért, mert a kedvenc zavarhat alvás közben: elfoglalja a helyet, vakarózik és még koszos is lehet. Természetesen mindenki maga dönti el, hogyan szeretne aludni, de a kutatók ismét rácáfoltak az előítéletekre.

Minden harmadik gyerek házi kedvencével alszik

Egy nemrég publikált tanulmányból kiderült, hogy azok a gyerekek, akik kutyájukkal vagy macskájukkal együtt alszanak, jobb minőségű alvásban részesülnek, mint azok, akik egyedül hajtják álomra fejüket.

„A háziállattal való alvás nem tűnik zavarónak” – mondta a publikáció vezető szerzője, Hillary Rowe. „Valójában azok a gyerekek, akik gyakran aludtak házi kedvencükkel, jobb minőségű alvásban részesültek.”

A gyerekeket és a szülőket kérdőívben kérdezték alvási rutinjukról, alváshigiéniájukról. A kérdések között szerepelt a minden nap ugyanabban az időben való lefekvés, megnyugtató alvás előtti rutin, illetve a csendes, kényelmes helyen való alvás. Arra is rákérdeztek, megosztják-e ágyukat háziállatukkal. A kutatók meglepetten tapasztalták, hogy minden harmadik gyerek igennel válaszolt. Ez pedig igazán felkeltette az érdeklődésüket.

A gyerekek két hétig egy csuklójukon hordott eszközt viseltek, ami nyomon követte alvási, pihenési ciklusaikat. Emellett naponta lejegyezték alvásuk minőségét, agyhullámaikat pedig éjszaka vizsgálták a kutatók.

Mivel sok gyerek aludt kedvencével, a szakemberek inkább erre az irányra fordították figyelmüket, mivel a témával kapcsolatban nincsenek ismert tanulmányok. Milyen módon befolyásolja a fiatalok alvását, ha egy állattal osztoznak az ágyukon?

Jobban alszanak háziállatukkal?

A kutatók a gyerekeket három csoportba osztották az alapján, hogy milyen gyakran alszanak kedvenceikkel: soha, néha vagy gyakran. Ezután összehasonlították a három csoportot, hogy megállapítsák, vannak-e közöttük jelentős különbségek. Rájöttek, hogy a három csoport általában hasonló volt minden alvási dimenzióban (alvási idő, mennyi időbe telt elaludni, illetve éjjeli felébredés).

„Az eredmények azt mutatták, hogy egy kisállat jelenléte nem volt negatív hatással az alvásra. Valójában azt tapasztaltuk, hogy azok a gyermekek, akik háziállataikkal aludtak, általában magasabb alvásminőségről számoltak be, ez különösen a serdülők körében volt megfigyelhető.” – mondta Rowe.

A szakértő azt feltételezi, hogy a gyerekek barátjuknak tekintik házi kedvencüket, ezért megnyugtatóan hat rájuk azok jelenléte. Ennek hatására pedig alvásminőségük is jobb lesz.

(Képek: Getty Images Hungary)

gyerek és kutya gyerek kutyával alszik kutatás kutya az ágyban kutya jótékony hatása kutyával alvás tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink