hirdetés

Szeretnéd jobban érezni magad? A kutyákról való gondoskodás bizonyítottan jó hatással van rád

László Enikő

2022. szeptember 13 - Képek: Getty Images Hungary

Egy tanulmány azt mutatja, hogy a házi kedvencek gondozása javíthatja az emberek jóllétét. A kutatók azt találták, hogy a gondoskodás több javulást eredményez, mint a puszta társaság nyújtotta előnyök.

hirdetés

Néhány állattulajdonos úgy véli, hogy bár a kedvencéről való gondoskodás egyfajta házimunka, azért örömét leli benne. A pszichológia már régen felfigyelt erre, és a „Pet Effect”, magyarul házi kedvenc hatás, a háziállatokkal élő emberek egészségesebb, boldogabb és tovább tartó életének emelkedő tendenciája egyre jobban dokumentált jelenség. Míg ezek a tanulmányok azt állítják, hogy számos előny származik abból, hogy a háziállatok kielégítik a társasági igényünket, egy másik kutatás szerint kedvenced szükségleteinek kielégítése is hasonló előnyökkel járhat.

Aki többet törődik a kutyájával, az jobban is érzi magát

Sokan úgy kezelik kutyájukat, mintha az ember lenne, és ennek megfelelően viselkednek is vele. A Baruch Ivcher Pszichológiai Iskola Interdiszciplináris Központjának kutatói 104 kutyatulajdonost kértek meg, hogy 21 napig vezessenek naplót. A kísérleti alanyok értékelték, mennyire értenek egyet a kedvencükkel való interakciójukra vonatkozó kijelentésekkel, mint például: „Amikor kapcsolatba léptem a kutyámmal, megpróbáltam megmutatni neki, hogy valóban törődöm vele” vagy „Amikor kapcsolatba léptem a kutyámmal, hagytam, hogy önmaga lehessen”.

Amint azt sejteni lehetett, azok a tulajdonosok, akik több gondoskodást nyújtottak kutyájuknak, magasabb szintű jóllétről számoltak be. Közelebb érezték magukat kedvenceikhez, és kevesebb pszichés szorongást észleltek. A hatás jelentősebb volt, mint a pusztán a kedvencek támogatásából származó előnyök, ami arra utal, hogy a gondoskodás önmagában kielégít egy szükségletet.

A szerzők ezeket az eredményeket az önmeghatározási elmélet (röviden SDT) fényében értelmezték. Ez az emberi motiváció elmélete, amely a veleszületett késztetésekre és szükségletekre összpontosít, illetve arra, hogy az emberek akkor működnek jól, ha belső motivációink kielégítettek.

A legfontosabb motivációk a következők:

  • Autonómia, az ok-okozati ágens szükségességeként definiálva.
  • Kompetencia, a tudás megtapasztalásának igényeként definiálva.
  • Kapcsolattartás, amelyet úgy határoznak meg, mint a másokkal való interakció és kapcsolattartás igénye, valamint a gondoskodás megtapasztalásának igénye.

Az itt megfigyelt házi kedvenc hatás egyik lehetséges magyarázata az, hogy a tulajdonosok antropomorfizálják kutyáikat, és ez lehetővé teszi a gazdák számára, hogy az eb szükségleteinek kielégítését hasonlónak tekintsék egy másik személyével. Ez különösen kielégíti a kapcsolattartás iránti igényt. Továbbra sem ismert, hogy a kutyáknak valóban ugyanúgy szükségük van-e arra, hogy kapcsolatba kerüljenek másokkal, vagy hogy támogatást kapjanak ahhoz, hogy „szabadon érezzék magukat önmaguknak”, mint az embereknek.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy kielégítheti valaki kapcsolattartási szükségletét, ha megpróbálja boldoggá tenni kedvencét. Az, hogy pontosan milyen messzire tolható el ez a hatás, és még akkor is működik-e, ha az emberek nem antropomorfizálják kedvenceiket, azok a jövőbeni kutatások területei.

gondoskodás kutatás kutya hatása az emberre kutya jótékony hatása kutyatartás tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!