hirdetés

A háziállatok pozitív hatással vannak az agy egészségére: védelmet nyújtanak a kognitív hanyatlás ellen

László Enikő

2022. február 26 - Képek: Getty Images Hungary

Egy új tanulmány azt mutatja, hogy a hosszú távú kisállattartás összefüggésbe hozható a kogníció lassabb hanyatlásával.

hirdetés

A háziállatok tartásának számos előnye van. Oldják a stresszt, csökkentik a vérnyomást, jobban alszunk a közelükben, többet mozgunk miattuk. Néhány nappal ezelőtt japán tudósok megállapították, hogy a kutyatartás segít az időskori problémák megelőzésében. Nemrégiben a kutatók egy újabb pozitív hatásukat fedezték fel. Szerintük egy házi kedvenc, például egy kutya vagy macska, öt vagy annál több évig való tartása összefüggésbe hozható az idősebb felnőttek lassabb kognitív hanyatlásával. Ennek következtében az idősödő gazdák szellemileg fittebbek, mint azok, akik nem tartanak házi kedvencet.

Új előnyüket fedezték fel

„Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy az ember-állat kötődés egészségügyi előnyökkel járhat, például csökkenti a vérnyomást és a stresszt” – mondta a tanulmány szerzője, Tiffany Braley, a Michigan Egyetem Ann Arbor-i Orvosi Központjának munkatársa és az Amerikai Akadémia tagja. „Eredményeink azt sugallják, hogy a kisállattartás a kognitív hanyatlás ellen is védelmet nyújthat.”

A tanulmány 1369 idősebb, átlagosan 65 éves felnőtt kognitív adatait vizsgálta, akik a tesztek kezdetén átlagos kognitív képességekkel rendelkeztek. Összesen 53%-uk volt gazdi, 32%-uk pedig hosszú távú kisállattulajdonos volt (vagyis legalább öt éve tartottak házi kedvencet).

A kutatók a Health and Retirement Study adatait használták fel. Ebben a tanulmányban az embereknek több kognitív tesztet végeztek. A kutatók ezeket arra használták, hogy minden egyes személyre összeállított kognitív pontszámot dolgozzanak ki, nullától 27-ig. Az összetett pontszám a kivonás, a numerikus számolás és a szófelidézés általános tesztjeit tartalmazta. A kutatók ezt követően a résztvevők összetett kognitív pontszámait használták fel, és megbecsülték az összefüggéseket a kisállattartás és a kognitív funkciók között.

Hat év alatt a kognitív pontszámok lassabb ütemben csökkentek az állattartóknál. Ez a különbség a tartós állattulajdonosok körében volt a legerősebb. Figyelembe véve a kognitív funkciókat ismerten befolyásoló egyéb tényezőket, a tanulmány kimutatta, hogy a hosszú távú gazdik kognitív összetett pontszáma átlagosan 1,2 ponttal volt magasabb hat év után, mint a nem kisállat-tulajdonosoknál.

A kutatók azt is megállapították, hogy a hosszabb kisállattartáshoz kapcsolódó kognitív előnyök erősebbek a fekete felnőtteknél, a főiskolai végzettségű felnőtteknél és a férfiaknál. Braley szerint további kutatásra van szükség ezen asszociációk lehetséges okainak további feltárásához.

A kisállattartók fizikai aktivitása is nő

„Mivel a stressz negatívan befolyásolhatja a kognitív funkciókat, a kisállattartás potenciális stresszoldó hatásai elfogadható okot adhatnak megállapításainkhoz” – mondta Braley. „Egy társállat is növelheti a fizikai aktivitást, ami a kognitív egészség hasznára válhat. Ennek ellenére további kutatásra van szükség ahhoz, hogy megerősítsük eredményeinket, és azonosítsuk az összefüggés mögött meghúzódó mechanizmusokat.”

kutatás kutya hatása az emberre kutya pozitív hatása kutyatartás tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink