hirdetés

Fejlődik-e a személyiségünk gazdiként? Így hat a kutyatartás a jellemünkre

Ferenczi Deborah

2021. július 19

A kutyatartás számos pozitív hatással bír a szervezetünkre, mind egészségügyi területen, mind a jellemünk formálásának a céljából. A kutya puszta jelenléte is képes számunkra megmutatni, hogy mennyit ér az önzetlen szeretet és ragaszkodás.

hirdetés

A kutyatartásnak ezernyi jótékony hatása van. Nem csupán a szervezetünkre, hanem a lelkünk tekintetében is. Számottevően sok kutatás kimutatta, hogy azok, akiknek kutyájuk van, alapvetően boldogabbak, komolyabb szociális életet élnek és könnyebben ismerkednek. Vitathatatlan, hogy a kutyatartás komoly mértékben fejleszti az érzelmi intelligenciát, hiszen az állat egy teljesen új dimenzióját képes megmutatni az önzetlen szeretetnek és ragaszkodásnak.

A kutyatartás jelentősen fejleszti az érzelmi intelligenciát

Az erős érzelmi kapcsolat kialakulása

Tulajdonképpen már az első naptól kezdve, olyan erős és komoly érzelmi kapcsolat alakulhat ki az új jövevény és gazdája között, mely egészen különleges kötelékké erősödik az évek során. Érdekes módon a pszichológusok véleménye szerint a kutyatartás jótékony hatással van a kötődési, illetve érzelmi problémákkal küzdő emberekre. Ugyanis amint elkezdenek érzelmeket fűzni a kis állathoz, sok olyan, számukra hatalmasnak tűnő érzelmi gátat képesek lehetnek áttörni, ami korábban hátráltatta őket.

A kutya maga a boldogság

Miután kialakult a kötődés a kutyusunk felé, elkezdjük tapasztalni, hogy a vele töltött idő mérhetetlen boldogságot jelent számunkra. Már csupán a puszta jelenléte is boldogabbá tesz minket. Mindössze annyi interakció, hogy megsimogatjuk a fejét, képes jókedvre deríteni. Az érintés folyamatában a testünkben szétárad az oxitocin, azaz elindul a boldogsághormon-termelés.

Búcsú a magánytól

Egy eb jelenlétében garantáltan egy percig sem leszünk magányosak. A kutyus folyamatos elfoglaltságot és feladatokat fog számunkra adni, mely egészen biztosan leköti minden szabad percünket. Nem utolsósorban akkor is velünk lenne, ha mindenki elhagyna, mivel talán a leghűségesebb társ az életben.
Ám ez nem jelenti azt, hogy a kutyát azért fogadjuk magunkhoz, mert kizárólag önző érdekek vezényelnek. Egy állatról felelősen gondoskodni kell, akkor is, ha már nem érezzük magunkat magányosnak. Egy életre választjuk magunk mellé.

Felelőségvállalás és törődés

Valójában kizárólag a puszta gondolata annak, hogy valakiért felelőséggel tartozunk és tőlünk függ a sorsa, ad egy újfajta értelmet az életnek. Éppen ebből az okból kifolyólag ajánlják kifejezetten depresszióval küzdő embereknek a kutyatartást. Továbbá idősebb korban is kitűnő társ lehet a mindennapok során, nem csupán lelki, de egészségügyi szempontból is.

A kutyatartás jelentősen elősegíti a szociális élet megfelelő működését.

Szociális élet megújulása

Azoknak az embereknek is ajánlott a kutyatartás, akik szeretnék megújítani a szociális életüket. Egy kedvenc kifejezetten elősegíti az ismerkedést és a barátkozást. Számos olyan közösségi terület van, mint például a kutyafuttatók vagy parkok, esetleg specifikusan kutyás rendezvények, csoportok, események, ahol a hasonló affinitású emberekkel könnyedén meg lehet ismerkedni. Ez persze szintén nem elég indoknak ahhoz, hogy kutyát tartsunk, inkább kellemes mellékhatás.

Összességében a kutya hatása a lelkünk egészére vitathatatlanul pozitív és jellemformáló. Olykor egészen komfortzónából kimozdító. Egyértelműen jótékony hatásokkal bír mind a testi, mind a lelki egészségünkre.

(Képek: Getty Images Hungary)

felelős kutyatartás kutya boldogság kutya hatása az emberre kutya pozitív hatása kutyatartás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink