hirdetés

8 szokás, amit a kutyák eltanulnak gazdáiktól: bennetek mennyi a közös?

László Enikő

2021. május 23

Ha valakihez nagyon közel állsz, sok időt töltötök együtt, előfordulhat, hogy bizonyos szokásaitokat átragasztjátok egymásra. Ez pedig nemcsak emberről emberre értendő, hanem kutyáról emberre is vagy fordítva. Mutatjuk, mik a leggyakoribb ilyen szokások.

hirdetés

A kutyával való együttélés velejárója, hogy bizonyos szokások megváltoznak a napi rutin során. Ezek általában olyan tevékenységek, amiket közösen végeztek, tehát akarva-akaratlanul is idomultok a másikhoz. Ilyen lehet például a közös séta vagy a vacsoraidő. Mutatjuk, melyek azok a leggyakoribb szokások, amiket kutyád átvesz tőled. De az is lehetséges, hogy éppen te alkalmazkodsz hozzá!

Beszél hozzád

Bizonyára sok gazdi szokott szólni kedvencéhez. A kutyák pedig, noha nem beszélik a nyelvet, gyakran olyan, mintha értenék, amit mondunk. Valamikor pedig nem is az számít, hogy választ kapjunk, a lényeg csak az, hogy kiönthessünk szívünket és látszólag valaki meg is hallgasson minket. A kutyák kitűnő hallgatóság, hiszen nem ítélkeznek, csupán szeretnek. Egyes fajták azonban igen vokálisak (például szibériai husky), és ha hangot hallanak, hajlamosak „visszabeszélni” gazdáiknak. Ha pedig ezt a viselkedést megerősítjük – például simogatással – előfordulhat, hogy egyre gyakrabban kezdenek hangokat kiadni, ha hozzájuk beszélünk. Amennyiben ennél is tovább mennél a kommunikációban, alapos tréninggel és a szükséges eszközök beszerzésével meg is taníthatod kedvencedet arra, hogy mondatokat alkosson.

Alvási ritmus

A kutyák alvási ritmusa gyakran idomul a gazdáéhoz. Főleg akkor, ha egy ágyban hajtjátok álomra fejeteket. Az ebek hamar megszokják, mikor van takarodó, és előfordulhat, hogy ők maguk figyelmeztetnek, ha ideje ágyba bújni. De te is idomulsz kedvenced igényeihez. Sok gazdát kutyája ébreszt fel reggelente, hiszen jelzi, hogy neki sürgős dolga lenne a házon kívül. Ilyenkor pedig kénytelenek vagyunk felkelni, és eleget tenni a kérésnek, ha nem akarunk balesetet. Kutatásokból kiderült, hogy a kutyatartók alvási ritmusa jobb minőségű, mint másoké. Ez annak tudható be, hogy a sétáltatás miatt korábban kelnek és előbb is bújnak ágyba. Ebből a tanulmányból arra is fény derült, hogy a nőket kevésbé zavarja, ha egy négylábúval alszanak, mintha egy másik emberrel térnének nyugovóra.

Ugyanakkor éheztek meg

Ez igen hasonló a fentiekhez. Ébredés után a legtöbb ember reggelizni indul, miközben kutyája tálkáját is megtölti élelemmel. Kedvenced ezt megszokja, és mindennapi rutinjává válik. Ha pedig véletlen megfeledkeznél róla, garantáltan jelezni fogja, hogy elérkezett az étkezés ideje. Sok háztartásban a vacsoraidő is ugyanakkor van a két-és négylábúak számára egyaránt. De ne feledd, ebéd közben nem feltétlen az éhség miatt kunyerál, csak a finom illatok csalogatják!

Sportolási szokások

Ha aktív életmódot folytatsz, valószínűleg olyan kedvencet választottál magad mellé, aki szintén nem egy kanapén henyélős típus. Sok gazdi igyekszik kutyáját is bevonni a sportolási tevékenységekbe és vele jár futni, biciklizni. Ehhez az energikus ebek hamar hozzászoknak és napi rutinjuk részének tekintik.

Átragadnak rá az érzelmeid

A kutyák hajlamosak megérezni gazdáik érzelmeit, és ezek könnyen befolyásolják sajátjaikat. Ha látják, hogy az ember vidám, nekik is jó kedvük lesz. Azonban, ha azt érzékelik, hogy szeretett kétlábújuk szomorú, ők is hajlamosak kissé búslakodni vagy éppen igyekeznek felvidítani a gazdit. Nemcsak mimikánk és cselekvéseink alapján, de az egyes hangulatingadozásokat kísérő hormonális változások kiszimatolásával is képesek érzékelni, ha valami nincs rendben valakivel. Emellett hangunkból is következtetnek érzelmi állapotunkra.

Ugyanaz a szeretetnyelvetek

Egyesek hajlamosak jobban kimutatni szeretetüket, érzelmesebbek, míg mások inkább távolságtartóak. Ez minden embernél egyedi. Jellemző azonban, hogy a kutyák idomulnak a gazdák szeretetnyelvéhez. Ha szeretjük ölelgetni, puszilgatni kedvencünket, ők is sűrűbben bújnak hozzánk. Megszokják, hogy jó dolog a gazdi ölébe bújni, hiszen sok simogatást kapnak, ezért gyakran tesznek így.

Utánoz téged

Az utánzás nagyon jellemző cselekvés a kutyáknál. Nem véletlenül jött létre a do as I do, azaz a csináld, amit én módszer. Csányi Vilmos etológus kutatásai alapján már bizonyított tény, hogy a kutyák hajlamosak utánozni az embert. Ez a tulajdonságuk pedig kiválóan alkalmazható nevelésük, kiképzésük során.

Ugyanazok a barátaitok

A kutyák általában annak a vendégnek örülnek, akinek mi is. Ha látják, hogy izgatottak leszünk, amikor valaki belép az ajtón, általában ők is örülni fognak neki. Ellenben, ha azt érzékelik, hogy az idegen nem szívesen látott személy, erőteljesen felléphetnek ellene. Különösen igaz ez az őrző-védő fajtákra.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya alvási szokásai kutya érzelmek kutya és ember kutya és gazda kutya hasonlít a gazdájára kutyaszokások szokás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink