hirdetés

Miért utál egyes személyeket a kutyád? Emberibb oka van, mint hinnéd!

Buzgó Csilla

2020. július 23

Miért várjuk el a kutyától, hogy mindenkit egyformán szeressen? Sokan sértőnek érzik, amikor a feltétel nélküli szeretet és hűség mintaképe látszólag ok nélkül orrol rájuk, pedig igen egyszerű a magyarázat erre a viselkedésmódra.

hirdetés

Az ebek sokkalta érzékenyebb érzékszervekkel rendelkeznek, mint az emberek. Amikor mi nem halljuk, látjuk azt az impulzust, esetleg a szaglásunk nem elég jó az adott információ feltérképezéséhez, a kutya akkor is könnyűszerrel észleli azt a kritikus szituációban.

A kutyák kizárólag a pillanatnyi attitűdjük, viselkedésük, és nem utolsó sorban a szaguk alapján ítélik meg az embereket, illetve az is sokat nyom a latban, hogy egy illető hogyan bánik gazdájukkal. A négylábúak nem rendelkeznek természetfeletti képességekkel, nem feltétlenül érzik meg, ha egy bizonyos személy nem tisztességes.

A kutyáknak is vannak erkölcsi normáik

Egy kutatás során kiderült, hogy a kutyusok igyekeznek elkerülni az együttműködést olyan emberekkel, akik inkorrekt módon viszonyultak szeretett gazdijaikhoz. A kísérlet folyamán a kutyatulajdonos egy áttetsző dobozból próbált kiemelni egy tárgyat. Az első jelenetben  egy passzív színész ült mellette, aki nem csinált semmit. A második jelenetben a színész segített a kutya gazdájának a tárgy megszerzésében. A harmadik szituációban a szereplő látványosan elfordult, mogorva viselkedést tanúsított, nem segített a kutyatulajdonosnak.

Ezután mindhárom színész megkísérelt jutalomfalatot adni a kísérletben résztvevő kutyusoknak. Az ebek közül rengetegen nem voltak hajlandóak elvenni az ételt a bárdolatlan karaktertől, a semlegestől és a segítőtől viszont szívesen elfogadták.

Ez mind nagyon érdekes, mondhatnád erre, ám ha semmilyen atrocitás nem történt közted és az illető között, akit nem szível a kedvenced, akkor mi lehet a baj?

A kutyád az emlékek rabja

Az emberek a kutyákkal együtt a korábbi tapasztalataik nyomán létrehozott szűrőkön keresztül érzékelik a többieket. Szimpatikusnak találják azt, aki jó emlékeket idéz fel bennük, és ellenszenvesnek azt, aki valamilyen negatív élményre emlékezteti őket.

A kutyák sem működnek másképp, elég lehet egy szakáll, egy csíkos póló, a csörgő ékszerek, vagy akár egyfajta hanghordozás az antipatikus személlyel kapcsolatban ahhoz, hogy negatívan reagáljanak.

Vegyünk példának egy kutyát, aki kölyökkorában ijesztő benyomásokat szerzett egy csapat hangos és kissé durván közeledő gyereknek köszönhetően. Számára kellemetlen szeretgetésük elől nem tudott elmenekülni, s az élmény hatására kialakult benne egyfajta averzió az alacsony, vékony hangú egyénekkel kapcsolatban. Ha a baseball sapkás emberektől tart, talán az ebtelepi alkalmazott bánt durván vele, aki mindig ilyen fejfedőt viselt, és attól kezdve bárkit meglát ebben a kiegészítőben, rátör a hidegrázás.

Fontos tehát leszögezni, hogy az ellenszenves viselkedés a legritkább esetben tekinthető személyeskedésnek, általában egy negatív emlék hozza elő a kutyusból a védekezést vagy az agresszivitást.

Olvas az illatokban és a testbeszédben

Bár a kutyák nem médiumok, a különböző érzések során kibocsátott feromonokat tökéletesen képesek kiszagolni, illetve a testbeszéd is árulkodó lehet számukra. Lehet, hogy te észre sem veszed, hogy tudat alatt frusztrál az, akivel éppen beszélgetsz, ám metakommunikációd árulkodó lehet. Akármilyen hatékonyan leplezed is az érzelmeidet, a kutya helyetted is érzékelheti azokat.

A kedvenced emellett hajlamos összehasonlítani téged az újonnan megismert emberrel, mégpedig az állandó nyugalmi illatotok alapján. Mivel kutyádban a te kipárolgásod aktiválja a jutalomreceptorokat, az attól különböző aromák irritálhatják őt. Ezért idegenkedhet valakitől, aki egyébként kedvesen bánna vele.

A védekező vagy támadó magatartás hátterében más tényező is állhat, pl. sok kutya nem bírja elviselni az alkohol, a cigaretta vagy az erős parfümök illatát, sőt, egyes betegségeket is képesek kiszagolni pusztán az illető lehelete vagy kipárolgása alapján.

Nem tetszik neki, ahogy az az ember kommunikál

Sok kutyabarát nem tudja, hogy a tipikus emberi reakció egy cuki kutyus láttán épp az ellenkezőjét válthatja ki az állatból annak, amit ők elvárnak vagy szeretnének. Egy tárt karokkal, ezer foggal vigyorogva, hangosan gügyögve a kutya fölé tornyosuló személy egyes ebek számára ijesztő lehet. Ha egy illető első alkalommal így közeledett kutyád felé, sajnos a negatív emlék megmaradhatott. Ezen természetesen lehet dolgozni a későbbiekben, és fokozatosan, türelmesen, jutalmazással, nyugodt bánásmóddal hozzá lehet szoktatni a kedvencet az érintett ismerőshöz.

Territoriális viselkedés vezérli őt

Mit tehetsz, amikor a kutya egy családtag iránt táplál rossz érzéseket? Elképzelhető, hogy kedvenced kinevezte sajátjának az egyszemélyes fotelt a nappaliban, „Apuka” pedig állandóan ott trónol, ha látogatóba érkezik. Egy másik esetben a kutya azért mutatja az idegesség jeleit, mert az egyik unokatestvér ott téblábol az etetőtálja körül.

A konfliktusok megelőzése érdekében kommunikálj, biztosítsd a negatív viselkedést kiváltó embert arról, hogy a kutyusnak nem vele van problémája, hanem azzal, amit csinál. Így bizonyára együtt tudtok működni annak érdekében, hogy kapcsolata a kutyával harmonikussá váljon.

(Képek: Getty Images Hungary)

agresszió pszichológia tudomány utál a kutya viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!