hirdetés

A kutyák megérzik, ha valaki nem szereti őket? Azt is kiszagolják, ha valaki rosszban sántikál!

László Enikő

2022. szeptember 3 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák összetett karakterek, akik sok érzelmet érzékelnek, és valóban felveszik az ember energiáját. Hozzánk hasonlóan az ebeknek is öt alapvető érzékük van: látás, szaglás, ízlelés, tapintás és hallás. Érzékszerveik azonban sokkal fejlettebbek, mint az embereké – a szaglásuk több mint 10 000-szer jobb, mint a miénk!

hirdetés

Mindez hozzájárul ahhoz, hogy hogyan reagálnak az emberekre, például a kutyabarátokra. Igen, ez igaz, a kutyák egészen biztosan érzékelik, ha valaki minden állatot szeret. És azt is, ha valaki nem igazán kedveli őket. Az orrukra hagyatkoznak annak meghatározásához, hogy az ember barát vagy ellenség, sőt sokan azt mondják, hogy van hatodik érzékük az ilyesmihez.

A kutyák megérzései

Nem titok, hogy a kutyák lelkes, intuitív állatok, akik minden nap meglepnek minket. Biztosan hallottál már olyan hihetetlen történeteket ebekről, akik megvédik gazdájukat a közvetlen veszélytől, vagy akár figyelmeztetik is őket, mielőtt valami baj történne. Sokan azt hiszik, hogy ezeket az állatokat arra nevelték, hogy észrevegyék a veszélyt, de ez nem feltétlen így van. Egyesek képesek rá, míg mások nem. Bizonyos dolgok taníthatók, míg mások nem.

Van azonban néhány dolog, amit minden kutya meg tud érezni az emberrel kapcsolatban, beleértve azt is, hogy kutyaszerető-e vagy sem. Másrészt az ebek azt is érzékelik, ha valaki megbízhatatlan, vagy kárt okozhat nekik.

Kutatók is vizsgálták

A Kiotói Egyetem kutatói által végzett egyik tanulmány kimutatta, hogy a kutyák valójában elég gyorsan rajtakapják a megbízhatatlan embereket. Mindez összefügg azzal, amit sokan hatodik érzékükként emlegetnek – azzal a tagadhatatlan, kimutathatatlan képességgel, amely ámulatba ejt bennünket. Amikor meg kell értened a kutyádat, bízz a megérzéseidben.

Ha kényelmetlenül érzi magát egy helyzet vagy egy személy miatt, de esetleg kételkedsz saját érzéseiben, figyelj arra, hogyan viselkedik kutyád. Ha a szokásostól eltérően reagál, annak valószínűleg jó oka van. Hasonlóképpen, ha nagyon pozitívan reagál egy idegenre, akkor lehet, hogy csak érzi, hogy a személy szereti az állatokat, és nem jelent veszélyt.

Jelek, amelyek arra utalnak, hogy a kutya tudja, hogy szereted

A kutyák néhány jelből tudják, mennyire szereted az állatokat. Ezt pedig ők is jelzik számodra testbeszédükkel. Bár minden egyed különbözik egymástól, van néhány gyakori, könnyen észrevehető viselkedés, amelyek egyértelművé teszik, hogy tudják, hogy kutyaszerető vagy.

Amikor új kutyával találkozol – akár nyilvános helyen, akár egy barátnál – fontos, hogy lassan mozogj, és hagyd, hogy megszagoljanak, mielőtt továbblépnél. Sok kutya óvakodik az új emberektől, és egy percet vesz igénybe a bemelegítéshez. Mindenekelőtt hagyd, hogy megszagoljanak és érezzenek téged. Kiváló szaglásuk miatt képesnek kell lenniük arra, hogy megmondják, hogy te nem jelentesz veszélyt.

Amikor egy kutya érzi, hogy minden állatot szeretsz, valószínűleg néhány gyakori viselkedést mutat, beleértve a farkcsóválást, a laza, nem feszült testtartást, érdeklődő fültartást, és persze a hozzád simulást. Mivel minden kutya más, és valószínűleg másként fogja kimutatni, hogy kedvel, de ezek néhány gyakori jelek, amelyekre érdemes figyelni.

Mit nem szeretnek a kutyák?

A kutyákat néhány viselkedés és tulajdonság elriasztja, és nem fogják az adott embert kedvelni. Az illuminált állapotban lévő, alkoholtól szúrós testszagúvá váló embereket általában ki nem állhatják. De a hangos, nagy, hirtelen mozdulatokat tevő vagy agresszív személyeket sem kedvelik. Érzik, ha valaki nem kedveli őket, ugyanúgy, ahogy szinte ösztönösen odamennek ahhoz, akiről az a benyomásuk, hogy kedveli az ebeket. Érzékelik az emberek energiáit, és tudják, ha az adott személy negatívan áll hozzájuk. Olvasnak testbeszédünkből, figyelik a mimikánkat és persze a testszagunkat is nagyon jól érzik. Nem lehet őket becsapni! Gondolj csak arra, hogy te is érzed, ha valakinek nem vagy szimpatikus, és ehhez nem kell, hogy a másik kiabáljon veled.

Szeretni vagy nem szeretni

Az, hogy valaki nem szereti a kutyákat, az nem jelenti azt, hogy ő rossz ember (amennyiben nem is bántja őket). Az ilyen emberek ignorálják a kutyákat, és lehet, hogy egy gyerekkori trauma miatt félnek tőlük. Ettől még nem lesznek gonoszak. Attól viszont igen, ha ennek ellenére tartanak kutyát és rosszul is bánnak az állattal. Tehát alapesetben semmi gond nincs azzal, ha valaki nem szereti őket.

„Aki a kutyákat szereti, rossz ember nem lehet” – tartja a mondás. Nos, a történelem néhány kegyetlen vezéralakja bőven rácáfolt erre az állításra. Rossz ember lehet az is, aki a kutyákat éppen kedveli. Az ebek azonban megérzik, ha valaki rosszban sántikál.

Megérzik, ki a rossz ember

Ahogy említettük, a kutyák orra sokkal érzékenyebb a miénknél, és a feromonokból olyan információkhoz jutnak, amikről mi csak álmodhatunk. Ha valaki feszült, ideges, verejtékezni kezd, amelynek a szaga sokkal intenzívebbé válik a szokásosnál. Aki rossz fát tett a tűzre, az általában az apokrin mirigyein keresztül izzad. Ezek a testnedvek pedig gyorsabban bomlanak és fertőződnek el lúgos kémhatásuk által. Ezáltal jön létre a kellemetlen testszag, ami az érzékeny orrú ebeket ingerelheti. Tehát a kutyák megérzik, hogy az illető rosszban sántikál.

hatodik érzék kutya megérzései kutya megérzi megérzés tudomány viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink