hirdetés

Lehet egy kutya nő- vagy férfipárti? Nem mindig helyesek a sztereotípiák!

László Enikő

2022. április 13 - Képek: Getty Images Hungary

Bár a közismert sztereotípiák nem mindig érvényesek minden kutyára, sokukban van igazság, néhány nagyon egyszerű ok miatt.

hirdetés

Sok kutya egyértelmű preferenciát mutat abból a szempontból, hogy melyik embert szereti – és melyiket nem. Bár nincsenek szigorú szabályok arra vonatkozóan, hogy egy kutya kit szerethet a legjobban, könnyű általánosítani: az ebek általában jobban szeretik a felnőtteket, mint a gyerekeket, különösen a nőket. Emellett jobban kedvelik a lágy hangú és nyugodt modorú embereket, mint a hangoskodókat.

A kutyák előnyben részesítik a nőket?

A szocializációnak nagy köze van ahhoz, hogy a kutya az egyik személyt – vagy embertípust – preferálja a másikkal szemben. Persze az ebek nem utálják a férfiakat, de a legtöbb kutyáról nő gondoskodik, így az ebek komfortosabban érzik magukat körülöttük. Egy egyedülálló nőnek nagyobb valószínűséggel van kutyája, mint egy egyedülálló férfinak; párban a nő nagyobb valószínűséggel látja el az állat gondozását. Emellett a legtöbb állatgondozó és állatorvos nő. Egyes kutyákat megfélemlíthet az ember fizikai megjelenése is, mivel a férfiak gyakran magasabbak és masszívabb testfelépítésűek, mélyebb hanggal és furcsa vonásokkal, például arcszőrrel és kalappal.

Mit mondanak a kutatók?

1986-ban a kutatók 20 kutyából álló kis mintán tesztelték az elméletet, miszerint az ebek jobban kedvelik a nőket, mint a férfiakat. Arra a következtetésre jutottak, hogy bár a szuka kutyák egyik nemhez tartozó idegeneket sem bánták, „a kanok sokkal ritkábban közeledtek az ismeretlen férfihoz, és léptek kapcsolatba vele”.

„Mindig is azt gondoltuk, hogy ennek köze van a férfiak járásmódjához, vagy nagyobb mellkasukhoz, nagyobb állkapcsukhoz vagy mélyebb hangjukhoz” – írja Patricia McConnell állatviselkedés-kutató. – De soha nem tudtuk biztosan, mi az.

A kutatások szerint a kutyák ugyanolyan jól érzik magukat az ismerős férfiakkal, mint a nőkkel. Egy 2015-ös tanulmány szerint, amely a férfiak, nők és kutyák közötti interakciókat vizsgálta, „nincs konkrét különbség a férfiak és nők interakciós arányában és típusában”. És bár egy korábbi tanulmány megállapította, hogy a férfiak és a nők eltérően beszélnek a kutyákkal, nem volt egyértelmű a nemek közti különbség, amikor a kutyatulajdonosokról volt szó.

A kulcs az lehet, hogy a férfiak hogyan viszonyulnak a kutyákhoz. A Current Biology egyik tanulmányában arra kérték az önkénteseket, hogy mérjék fel, hogy egy megvilágított emberi alak közeledik-e feléjük vagy távolodik tőlük. A tudósok azt találták, hogy a férfialak mindig közeledni, míg a nőalak visszavonulni látszik. McConnell gyanítja, hogy az ebek osztozhatnak ebben a felfogásban. „A félős kutyák mindig jobban félnek attól, hogy valami közeledik feléjük, mint attól, hogy maguk közelítenek valamihez” – írja. A férfiak pedig a tanulmányok szerint mindig közeledni látszanak.

A tapasztalatok nagyon meghatározóak

Egy tenyésztőtől vásárolt, ideális háttérrel rendelkező kutya általában nem tesz különbséget férfi és nő között, ebben pedig a szocializáció igen meghatározó. Azonban egy hányatott sorsú kedvenc hajlamos rá abban az esetben, ha korábban bántották. Bár a statisztikák szerint az állatkínzók többsége férfi, nők is kegyetlenkednek állatokkal. Saját örökbefogadott kutyám például rossz körülmények közül származik, ahol két nővel élt együtt, akik feltételezhetően bántották, hiszen ma is megrezzen egy hirtelen mozdulatra, és rögtön menekül, ha meglátja a seprűt valaki kezében. Ő például rajtam, és a család női tagjain kívül érezhetően nem igazán kedveli a nőket, távolságot tart tőlük, és bár elviseli, ha megsimogatják, láthatóan nem rajong értük és gyakran meg se közelíti őket. Ellenben, ha egy idegen férfival találkozik, például szerelő jön a házba, rögtön sertepertél körülötte és várja a simogatást. Ugyanis a korábbi rossz tapasztalatok alapján a kutyák hajlamosak lehetnek a nemek között különbséget tenni.

Egy 2016-os ELTE kutatásból kiderült, hogy az ebek a férfiaktól feltehetően jobban félnek, mint a nőktől. Azonban a szakemberek is felhívják arra a figyelmet, hogy az előzetes tapasztalatok rendkívül meghatározók, és ezeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, amikor ilyen kijelentéseket teszünk.

A szuka kutyák a férfi vagy a női gazdákat részesítik előnyben?

Arra, hogy a kutyák jobban vonzódnak-e egy nemhez, nem lehet objektív választ adni, mert minden kutya és ember más. Az ebek azonban általában jobban vonzódnak bizonyos viselkedési formákhoz, amelyeket főleg felnőtt nők mutatnak be. Azonban nem arról van szó, hogy a kutyák kizárólag nőkhöz vonzódnak.

Már a háziasítás idején is meghatározó volt

A Washingtoni Állami Egyetem tanulmányában azt vizsgálták a kutatók, hogy milyen faktorok játszottak jelentős szerepet a kutya és az ember közötti szoros kapcsolat kiépülésében. Ilyen tényező volt például a hőmérséklet, a vadászat és az ember neme is.

„Megállapítottuk, hogy a kutyák és a nők közötti kapcsolatok nagyobb hatással lehetnek a kutya-ember kötelékre, mint a férfiakkal való kapcsolatok” – mondta Jaime Chambers, az egyetem antropológiai doktora. „Az emberek nagyobb valószínűséggel tekintették az ebeket egyfajta »embertípusnak«, ha a kutyáknak különleges kapcsolata volt a nőkkel. Ezáltal valószínűbbé vált, hogy bekerülnek a családi életbe, szeretni fogják őket és általánosságban jobban fognak figyelnek rájuk.”

Bár a tudósok szerint a nők jelentős szerepet játszottak a kutya háziasításában, és hajlamosabbak is gondoskodni az ebekről, mint a férfiak, egyértelműen nem jelenthető ki, hogy az eb a férfiakat vagy a nőket kedvelné jobban. Hiszen minden négylábú saját gazdájához kötődik a leginkább, nemtől függetlenül.

hogyan szeret a kutya kötődés kutatás nők és kutyák szeretet tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink