hirdetés

6 egyértelmű jel, hogy a kutyád szeret téged

Szénási Szimonetta

2023. november 27 - Képek: Getty Images Hungary

Gazdiként minden bizonnyal az egyik legfontosabb a számodra, hogy kedvenced boldog legyen melletted. Eláruljuk, miként mutatja ki számodra az érzelmeit.

hirdetés

Az, hogy miként érzel négylábú társad iránt, nem is kérdés. De miből tudhatod, hogy a kutyád szeret téged? Néha meglepő módon adja a tudtodra. Előbb viszont jöjjön egy kis tudomány!

Az agyműködés igazolja

Az Atlantában található Emory Egyetem innovatív kutatócsoportja klinikai megközelítéssel vizsgálta a kutyák érzelmi állapotát. A tudósok bizonyos szagokkal hozták kapcsolatba az ebeket, majd MRI (mágneses képalkotó módszer) segítségével megnézték, miként reagál a különféle illatokra az agyuk. Ebből számos következtetést vontak le az állatok érzelmi állapotát illetően.

Miért éppen a szagok?

A kutyák a szaglásuk segítségével tájékozódnak a világban. Sőt, az orruk fontosabb érzékszerv a számukra, mint a szemük. Ahogy pedig a különféle illatokat feldolgozzák, illetve reagálnak rájuk, tükrözi az érzelmi világukat is. Az említett megfigyelés során számukra ismerős és idegen személyek illatával is kapcsolatba hozták az ebeket.

A kísérlet során kiderült, hogy amikor a kutya megszagolta gazdája ismerős illatát, az agy „jutalomközpontja” (caudate nucleus) aktiválódott. Ez a terület rengeteg dopaminreceptort tartalmaz, amelyek mind az emberek, mind a kutyák agyában a kellemes élmények hatására aktiválódnak. Ehhez már annyi is elég, ha megérzed a konyhaasztalon gőzölgő kedvenc fogásod aromáját.

Fontosabbak vagyunk, mint a többi kutya

Figyelemreméltó, hogy az ebek agya az emberek illatára kedvezőbben reagáltak, mint a fajtársaikéra. Főleg az ismerősök illata villantotta fel az említett agyterületet. Ugyanez történik velünk is, ha olyan személyek fotóit látjuk, akiket szeretünk.

A hang is pozitív inger

Mint írtunk is róla, az ELTE kutatói hasonló vizsgálatot végeztek, csak emberi hangokkal. A vidám beszéd hasonlóan jó hatást váltott ki, akárcsak az embereknél. Mennyi hasonlóság!

Jelek, hogy a kutyád szeret téged

Mindezekből egyértelmű, hogy négylábú társaink számára abszolút pozitív élmény, ha ismerős emberekkel találkoznak, vagy kedvesen szólnak hozzájuk. Most pedig vegyük sorra, milyen jelei vannak annak, hogy gyengéd érzelmeket táplál irántad.

1.) Kiugrik a bőréből, ha meglát

Ugrál, boldogan vakkant, heves ugatásba kezd vagy a farkát csóválja? Kedvenced sokféleképpen kifejezheti örömét, amikor végre hazaérsz egy hosszú munkanap után. Ha boldog, amikor viszontlát, az egyértelműen a szeretet jele.

2.) Megajándékoz

Meg szoktad kapni a kedvenc plüssét vagy a féltve őrzött labdáját? Becsüld meg, hiszen ezek az ajándékok fontos üzenet hordoznak; szeretné megosztani veled, ami sokat jelent a számára.

3.) Az étel és a gazdi

Két dolog jelenti számára a világot, a finom falatok és te? Egyértelmű, hogy a kutyád nagyon szeret téged! Azt viszont ne vedd zokon, hogy előbb tisztára nyalja a tányért, és csak azután szalad hozzád: a táplálkozás létszükséglet. Az, hogy utána rád van szüksége, azonban lelki.

4.) Éjjel sem engedne el

Az együttalvás vagy az, hogy kedvenced a közeledben szeret aludni, nagyon beszédes: a kutyák őrzik, akit szeretnek, még éjszaka is. Másrészt amikor hozzád bújik és ellazul, az egyértelműen mutatja, hogy ő is biztonságban érzi magát melletted.

5.) Beszédes tekintet

Ahogy ebben a cikkünkben részleteztük már, a kutyák a tekintetükkel nagyon sok mindent mondanak. Ha gyengéd pillantásokat lövell feléd, azt nyugodtan vedd magadra.

6.) Mindenhova követ

Ha az ideje nagy részét szeretné veled tölteni, az a szeretet kifejezésének egy módja is lehet. Azonban vigyázz: van, hogy az árnyék üzemmód azt jelzi, hogy a kutya szorong. Ha úgy látod, feszült és ideges, nyugtalan, ha csak kilépsz a látóteréből, akkor jobb, ha résen vagy. A mentális problémák, köztük a szeparációs szorongás is megnehezíti mindkettőtök életét, ráadásul kedvenced egészségére is rossz hatással van. Ha aggódsz, akkor a biztonság kedvéért beszélj az állatorvossal a tünetekről. Hogy ezek mik lehetnek, arról itt írtunk részletesen.

hang hogyan szeret a kutya kutatás kutya ember kapcsolat kutya szeret szaglás szeretet tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!