hirdetés

Ennyi idő után kezd kötődni egy kutya a gazdájához: ezektől a tényezőktől függ

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 30 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

Ahogy mondani szokás, a kutya a hűség és a feltétel nélküli szeretet eleven szobra. De vajon mennyi idő kell ahhoz, hogy kialakuljon közte és gazdája között a kötődés? A tudósokat is foglalkoztatta a kérdés. Íme a válaszuk!

hirdetés

Számos történetet osztottunk meg mi is a gazdájukért bármit vállaló, azt végtelen és múlhatatlan szeretettel körülvevő négylábúakról. Ők azok a hűséges ebek, akik saját magukat háttérbe szorítva szó szerint bármit megtesznek a szeretett személyért. Nem véletlenül emlegetjük a kutyák hűségét és önzetlenségét példaként. Ám ahogy az emberek, úgy az állatok és gazdáik között sem evidens a szeretet alapú kapcsolódás – bár utóbbiak esetében némiképp másképp működik és más feltételekhez kötött. Vegyük sorra, min múlik, hogy a kutya mikor kezd el kötődni valakihez, és mennyire mélyül el a kapcsolatuk!

Kép: Az Én Kutyám

 

Az első benyomás

A kutatók arra jutottak, hogy miképp az emberek között, úgy kutya-ember esetében is jelentőséggel bír az első benyomás. Ám ahogy nálunk is tévútra vihet az így kialakult kép, úgy a négylábúak és leendő gazdájuk között sem kőbe vésett, milyen lesz a további kapcsolat. A kezdeti nehézségek ellenére bizalmi és szeretetteljes kapcsolat alakulhat ki köztük, ha megvalósulnak ennek a feltételei.

A kutya nem gyerek

Bár manapság mind népszerűbb „gyerekként” nyilatkozni kedvenceinkről, fontos leszögezni, hogy nem azok! Ez pedig amiatt is fontos, hogy megérthesd a kutyád érzelmi világát. Ugyanis ezen a téren másképp működnek, mint mi. Esetükben a szeretet és a ragaszkodás nem „valami zsigeri” – ahogy például egy anya azonnal gyengéd érzelmeket táplál a gyermeke iránt –, sokkal inkább a valakihez vagy egy csoporthoz való tartozás örömeként határozhatnánk meg. Ez a közösség lehet egyetlen személy, egy másik kutya vagy kutyák, de akár más állatok is.

DNS-be kódolva

A tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a kutyák genetikailag hajlamosak ragaszkodni az emberekhez. Ennek oka pedig a háziasítás, és az azidő alatt lejátszódó folyamatok.

A háziasítás hosszú, évezredeken át tartó evolúciós folyamat volt, amelynek során a vadon élő kutyák számos olyan fizikai tulajdonságot és viselkedési formát fejlesztettek ki, amelyek révén jobban alkalmazkodtak az emberekkel való együttéléshez. Ezek közé tartozik a nagyobb érintkezéstűrés, az emberi utasítások követésére való hajlam, valamint a szelídebb és társaságkedvelőbb viselkedés. Ezek a változások lehetővé tették, hogy a kutyák szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki az emberrel, és értékes háziállatokká és társakká váljanak.

Arról, hogy „Miért a kutya az ember legjobb barátja?”  Csányi Vilmos Széchenyi-díjas etológus tart előadást október 28-án a DOGZ konferencián. Ott a helyed, ha érdekelnek a kutyás témák, mert több mint 40 elismert szakember előadása hallgatható meg egy helyen.

Személyiségfüggő

A kutyák egyes személyekkel mélyebb és bensőségesebb kapcsolatot alakítanak ki, másokkal pedig távolságtartóbb magatartást tanúsíthatnak, még akkor is, ha napi szinten foglalkoznak velük.

Pozitív tapasztalatok

Az, hogy a  négylábú milyen gyorsan érzi magát a csoport részének, különböző tényezőktől függ: ha pozitív érzelmeket, például örömöt és derűt társít a családdal közös élményekhez, akkor erősebb lesz a vágya arra, hogy a csoport tagja legyen. Tehát a kutya hamarabb kezd el kötődni. Ezzel szemben ha az élmények negatív érzelmekhez, például félelemhez vagy dühhöz kapcsolódnak, a folyamat hosszabb időt vehet igénybe. Fontos azonban megjegyezni, hogy a túlzottan kötődő viselkedés a szorongás jele lehet.

Kép: Az Én Kutyám

 

Más-más tempó

Összefoglalva, az idő, amely alatt a kutyában kialakul az ember iránti vonzalom, nagyon változó, és több tényezőtől függ, például a közös tapasztalatoktól, a kutya egyéni hajlamától és az ezekhez kapcsolódó érzelmektől. Míg nálunk, embereknél a ragaszkodás gyorsabban kialakulhat, addig egy kutyának néhány hét, vagy akár több hónap is kelhet. Egyes jószágok a körülmények és a kapcsolat dinamikája függvényében rövidebb idő múltán is erősen ragaszkodnak, másoknál ez hosszabb ideig tarthat.

 

hogyan szeret a kutya kutya ember kapcsolat kutya ember kommunikáció kutya szeret szeretet jele

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!