hirdetés

Tényleg jobban szeret a kutyád, ha mosolyogsz? Így értelmezi a mimikádat

Ferenczi Deborah

2022. szeptember 24 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy vajon a kutyusod tudja-e értelmezni az olyan jellegű mimikát, mint a mosoly vagy éppen a nevetés? Vajon tisztában van azzal, hogy amikor mosolyogsz, akkor éppen nagyon boldog vagy, és pontosan ez az eufórikus életérzés látszódik az arcodon? A tudomány válasza erre a kérdésre egészen megdöbbentő, ugyanis egyértelműen úgy gondolják, hogy kedvenced nemcsak értelmezni tudja a mosolyodat, de boldogabb is lesz annak láttán.

hirdetés

A Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem tanulmánya szerint a kutyák valóban kiválóan képesek olvasni az emberi érzelmeket, és szeretik, ha a gazdi rájuk mosolyog. Ennek az oka abban keresendő, hogy a kutyák nemcsak a boldogságot ismerik fel a hangodban – amint azt korábbi tanulmányok is alátámasztották –, hanem nagyon is tisztában vannak a megnyilvánulásaiddal, és azok értelmezésével.

Képesek felismerni az emberi érzelmeket

A szakértők felfedezték, hogy a kutyák képesek felismerni az emberi érzelmeket. Ezt onnan is lehet tudni, hogy például megvigasztalnak, ha szomorú vagy, vagy odabújnak hozzád, ha sírnál. Ennek az oka abban keresendő, hogy az ebek képesek különbséget tenni a jó és a rossz, vagy ha úgy tetszik, a boldog és a boldogtalan arckifejezés között, majd viselkedésüket gazdáik érzelmeihez igazítják. A kutatók annak érdekében, hogy ezt megfelelően be tudják bizonyítani, nyolc kutyát vizsgáltak MRI segítségével. A háziállatoknak különböző emberekről készült fotókat mutattak meg, ahol leginkább a mimikára került a hangsúly, ugyanis különböző arckifejezések jelentek meg a képeken.

Amikor mosolygó arcokat láttak, a jutalomközpontjuk világított

A kutyák agyi aktivitása megnövekedett, miután megmutatták nekik a mosolygós emberek fotóit. A temporális kéreg, vagyis az agy egy része, amely feldolgozza az információkat, ilyenkor szinte világított az MRI felvételen. Ennek az oka abban rejlik, hogy ez az úgynevezett jutalomközpont, ahol látható, hogy az eb mikor válik valamitől elképesztően boldoggá vagy éppen izgatottá. Nos, a mosolygó arcok pontosan ezt a területet aktivizálták. A kutyák reakciói arra a következtetésre vezették a kutatókat, hogy ezek az állatok egyértelműen felismerik a boldog emberi arcot, és össze tudják kapcsolni a mosollyal.

Az érzelmeket csakúgy az ember, mint az állat esetében az agyi limbikus rendszer alkotja.

Az irántuk való szeretetet is érzékelik

Nem ez az első tanulmány, amely arra a következtetésre jutott, hogy a kutyák képesek érzékelni embereik irántuk való szeretetét. A Frontiers of Psychology folyóiratban megjelent másik kutatásból kiderült, hogy a kutya oxitocinszintje akár 130 százalékkal is megemelkedik, ha ölelést vagy puszit kap a gazdájától. Az oxitocint szeretethormonként is ismerik, amely kapcsolatokat épít ki az emberek között. Ez nyilvánvalóbb az anya és újszülött gyermeke közötti kötelékben. De úgy tűnik, ez is erősíti a kötelékeket ember és állat között. Amikor megöleled vagy megpuszilod, esetleg éppen csak rámosolyogsz a kutyusodra, akkor az oxitocinszintje akár 300 százalékkal is megemelkedhet.

A gazdi az elsődleges

Ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy a kutyák jobban reagálnak gazdáik szerető és boldog arcára, mint a dühös arcokra. Kimutatta, hogy a szeretethormon növekedése az embereik iránti bizalmukat is növeli. A szakértők nyomon követték a kutyák szemmozgását és pupillatevékenységét is, hogy meghatározzák a negatív és pozitív érzelmekre adott reakcióikat. Amikor a kutyák kényelmetlenül érezték magukat vagy féltek, a pupilláik kitágultak, de az ellenkezője történt, amikor boldog emberi arcokat láttak.

Amint ezek a tanulmányok is mutatják, a kutyák nemcsak okosak, hanem rendkívüli érzelmi intelligenciával is rendelkeznek, ez teszi őket különleges társsá és igazán hűséges baráttá.

hogyan szeret a kutya kutya ember kommunikáció kutya érti a mosolyt kutya érzelmi intelligencia kutya mimika kutya mosoly mosoly

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!