hirdetés

Honnan tudja a kutyád, hogy pontosan mit érzel? Nem csak a szomorúságra reagál nagyon intenzíven

Ferenczi Deborah

2022. május 23 - Képek: Getty Images Hungary

Veled is sokszor előfordult, hogy úgy érezted, a kutya pontosan tudja, mi játszódik le benned, érti az érzéseid? Sok gazdiban felmerülhet a kérdés, hogyan képes ennyire kifinomultan reagálni négylábú társa a pillanatnyi szomorúságra, vagy éppen boldogságra? Miért viselkedik másképp, ha a megszokotthoz képest egészen más érzelmek kavarognak benned?

hirdetés

Veled is előfordult már, hogy türelmetlen voltál, esetleg ideges vagy éppen stresszes, amikor hazaértél a munkából, és a kutyusod, mintha csak megérezte volna, mi zajlik benned, odabújt hozzád és megvigasztalt? Nem gondolod rosszul, ha arra következtettél, hogy ez teljesen tudatos döntés volt a részéről. Ugyanis a kutyák könnyedén észreveszik, ha valaki kényelmetlenül érzi magát, esetleg fél vagy depressziós.

Hogyan érti meg a kutya, hogy mi játszódik le benned?

A kutyák különösen jól értenek olyan dolgok érzékeléséhez, amelyek nem feltétlenül nyilvánvalóak az emberek számára. Valójában nincs hatodik érzékük. Ehelyett öt érzékszervüket olyan módon használják, ami ténylegesen segíti őket abban, hogy minél pontosabban megértsék az embereket. Fontos tudni, hogy a kutyák különösen kifinomult szaglással rendelkeznek, emellett kiválóan megértik az emberi testbeszédet, de a mimikánk beazonosítását is tökélyre fejlesztették. Ezek az adottságok mind hozzájárulnak, hogy felismerjék a bennünk zajló változásokat. Ennek köszönhetően képesek értelmezni például a hangulatváltozásaidat, illetve a szaglásukból adódóan sokféle hormonháztartásbeli különbséget is felismernek. Ezek után nem meglepő, hogy akár betegségek megállapítására is képesek, de sokuk még azt is megérzi, ha egy nő menstruál vagy éppen termékeny.

Milyen jelei vannak annak, hogy a kutya érti az érzéseidet?

Annyi bizonyos, hogy az ebek értik, vagy legalábbis érzékelik ezeket a változásokat. Azonban ennek konkrét jelei is vannak, melyeket az alábbiakban összegyűjtöttünk:

Ha szomorú, csalódott, depressziós vagy:

 • megváltozik a viselkedése, szeretetteljesebb lesz irányodba
 • megpróbál megvigasztalni
 • megpróbálja elterelni a figyelmed, például játékra hív
 • többet foglalkozik veled
 • igyekszik kimozdítani a pozíciódból
 • nyalogat

Ha stresszes vagy:

 • ebben az esetben is általában próbál megnyugtatni
 • odabújik hozzád
 • megpróbálja elterelni a figyelmed, ugat, rád ugrál
 • meghúzza magát és nem rosszalkodik

Ha boldog vagy 

 • ebben az esetben olyan, mintha veled örülne
 • hasonló arckifejezése lesz, mint neked, mintha mosolyogna
 • a testbeszéde is boldogságra utal, csóválja a farkát, izgatott, határozottan vakkant

Érzékelik az oxitocin termelésének változását

A kutyád pontosan érzi, mikor milyen szinten állnak a különböző, agyban keletkezett vegyi anyagok. Ha az oxitocin szintje erősödik, az jobb közérzetet okoz, hiszen a boldogság és szeretet érzését váltja ki, míg a csökkenése ennek pontosan az ellenkezőjét, szomorúságot, magányérzést kelt az emberben.

Ha olyan mély fájdalmat érzel, melyet gyászfolyamaton keresztül szükséges feldolgoznod, szintén érzékeli az eb, hogy ez a fájdalom egészen más mélységű, mint az eddigiek. A stressz minőségét is tökéletesen beazonosítja a kutya, ugyanis ilyenkor érzékeli, hogy jóval feszültebb, türelmetlenebb vagy a megszokottnál: megpróbál megnyugtatni, odabújik hozzád.

Bár ez a viselkedés alapvetően nem tanult, hanem ösztönös cselekedet – hiszen a falkákban is összebújtak, hogy védjék egymást és erősítsék a kötődést -, minél több időt töltesz együtt kutyusoddal, a kapcsolat még inkább elmélyül. Így nem meglepő, hogy a közösen eltöltött évek múlásával egyre intenzívebben és pontosabban azonosítja majd be érzéseidet kutyád.

gazdi kutya ember kommunikáció kutya megérzi kutya szavak kutya szeret kutya szeretet jele kutya vigasztal oxitocin szeretet viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink