hirdetés

Ezért bújósabbak a kutyák, amikor egy nő menstruál: a hangulatingadozásra is rögtön reagálnak

Ferenczi Deborah

2022. április 22

Számos tanulmányt lehetett arról olvasni, hogy a kutyáknak milyen kiváló szaglása van, ami sokkalta erősebb a miénknél. Továbbá ismert tény az is, hogy az ember hangulatingadozásait is képesek érzékelni. Ezek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy megérzik a nők havi ciklusát is.

hirdetés

Akinek van kutyája, elképzelhető, hogy tapasztalta már azt, hogy az állat úgy viselkedik, mintha megérezné, hogy a gazdája éppen menstruál. Ennek több oka is lehet, hiszen nem csupán a nők viselkedése változik meg ilyenkor, hanem a hormonok illata is érezhetővé válik. No nem nekünk, csak a kutyák számára.

A kutyáknak olyan kifinomult szaglásuk van, hogy azonnal megérzik, ha valami változás történik a testünkben.

A szaglásuk az oka?

A nők peteérése és menstruálása is egyértelműen szagváltozással jár, amit az állat a sokszorosára felnagyítva érez. Pontosan ismeri azt, hogy milyen illata van a gazdájának eredetileg, és azt is, ha ez megváltozik a hormonok játékának köszönhetően. Ha arra van szükségünk, hogy kicsit odabújjon hozzánk és megvigasztaljon, már érkezik is, hiszen érzi, hogy a gazdájának ezzel teszi a legjobbat. Ám azt is tudnunk kell, hogy az állatokat vonzza is a termelődő feromonok illata.

Ez alapján képes az eb behatárolni azt, hogy jelenleg milyen változás zajlik a testedben, még akkor is ha érteni ugyan nem érti a folyamatot. Erre többek között az is a bizonyíték, hogy egy teheneket vizsgáláló tanulmányban megállapították, hogy a kutyák képesek pontosan megérezni azt, hogy marháknak mikor ovulálnak. Ugyan azt nem vizsgálták, hogy emberek esetében ez ugyanúgy működik-e, de annyi bizonyos, hogy az ilyen radikális változásokat megérzi az állat és viselkedése is eltérhet a megszokottól.

A hangulatváltozásunkból is következtethetnek arra, hogy valami megváltozott.

Hogyan viselkednek ilyenkor a kutyák?

Az érzékelt változás többféle reakciót is kiválthat az ebekből. Egyes kutyák nagyon bújósak lesznek, gyakran előfordul, hogy rá is fekszenek a gazdájuk hasára, míg más kedvencek ezzel szemben még agresszíven is reagálhatnak a peteérésre. Ez különösképpen előfordulhat kan kutya esetében. Ilyenkor ez nem a nőre irányul, hanem inkább egy védelmi mechanizmus: egy falkában a hímek az ovuláció előtt álló nőstényeket hasonlóképpen védelmezik. De a nőstény kutyák is agresszíven reagálhatnak, viszont ők inkább a menstruáció időszakában: egyfajta vetélytársat láthatnak bennünk.

Kellemetlen helyzetbe is hozhatnak

Sajnos előfordul, hogy az állatok a legnagyobb jóindulattal, puszta kíváncsiságból elég kellemetlen helyzetbe hozzák a gazdájukat. Mivel érdekli őket a szagváltozás, ezért roppant kellemetlen módon jönnek szimatolni, nem nézve azt, hogy esetleg vendégeink vannak vagy nyilvános helyen tartózkodunk. Egy határozott parancsszóval ki lehet kerülni az ilyen jellegű kellemetlen helyezeteket.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya kiszagolja kutya megérzi kutya szaglása megérzi a menstruációt szaglás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink