hirdetés

A kutyák megérzik, ki a jó és ki a rossz ember: érdekes tudományos kutatás

Buzgó Csilla

2020. december 30

Te is észrevetted már a kutyádon, hogy egyes személyek társaságában furcsán viselkedik? Esetleg érezhet valamit, amiről neked fogalmad sincs? Itt a magyarázat!

hirdetés

A kutyák emberhez fűződő viszonyát számos kutatás keretében vizsgálták már a történelem során. Egy nagyjából egy éve kivitelezett kísérlet arra mutatott rá, hogy a kutyáknak is vannak erkölcsi normáik, és meg tudják különböztetni az inkorrekt viselkedést a kedves, segítőkész bánásmódtól.

A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát

Akiko Takaoka, a Kiotói Egyetem vezető kutatója egy háromlépéses kísérletet szervezett 34 kutya és és gazdáik részvételével. Az emberek feladata az volt, hogy kutyusaik jelenlétében mutassanak egy eledellel teli tányér irányába, melyhez a kedvencek nagy örömmel oda is rohantak.

Természetesen örültek a finom falatoknak, ám ezután következett a feketeleves, azaz a második forduló. Ezúttal üres tálakra cserélték az addig eledellel megrakottakat, és a már jól ismert kézjelre újra odaküldték hozzájuk az ebeket.

A kutyusokon mérhető volt a csalódottság és a frusztráció, nem értették, miért csapta be őket a gazdájuk.

A harmadik körben szintén üres tányérokat raktak a helyiség másik végébe, azonban a kutyák gazdáik kézjelére sem voltak hajlandóak a tálakhoz szaladni. Kognitív disszonanciát (azaz belső feszültséget, amit egy, az eddigi tapasztalataiknak ellentmondó új információ váltott ki) eredményezett náluk, hogy kétlábúik nem használták következetesen az előremutató gesztust, és inkább bizalmatlanok maradtak, nehogy ismét csalódás érje őket.

Honnan eredhet ez a viselkedésminta?

Akiko elárulta, hogy a közeljövőben szeretné farkasok részvételével elvégezni ugyanezt a kísérletet, mert kíváncsi arra, hogy ez egy emberektől tanult minta a kutyák esetében, avagy ösztönös reakció.

Egy korábbi kísérlet során egyébként az már kiderült, hogy a kutyusok azokra is orrolnak, akik rosszul bánnak imádott gazdijaikkal. A megrendezett jelenetben a gazdi egy áttetsző dobozból próbált kiemelni egy tárgyat, mellette egy passzív résztvevő ült, aki nem csinált semmit. Az egyik jelenetben a harmadik “színész” segített a kutya gazdájának a tárgy megszerzésében, a másikban a negyedik pedig látványosan elfordult, mogorva viselkedést tanúsított és nem segített.

Ezután mindhárom színész megkísérelt jutalomfalatot adni a kísérletben résztvevő kutyáknak, akik közül rengetegen nem voltak hajlandóak elvenni azt a bárdolatlan karaktertől. A semlegestől és a segítőtől viszont szívesen elfogadták.

Kiszagolják a rossz szándékot

Mivel a kutya orra sokkal érzékenyebb az emberénél, olyan feromonok és illatanyagok jelenlétéből is képes értékes információkat leszűrni, amiket mi meg sem érzünk. Azt viszont már valószínűleg te is tapasztaltad, hogy ha valaki ideges, verejtékének szaga sokkal intenzívebb az általában megszokottnál. Aki rosszban sántikál, az általában az apokrin mirigyeken keresztül izzad, ezek a testnedvek pedig lúgos kémhatásuknak köszönhetően gyorsabban bomlanak és fertőződnek el.

Ez okozza a kellemetlen testszagot, melyre egy erősebb vadászösztönnel megáldott kutya akár úgy is reagálhat, mint a cápa a vérre, azaz támadó szándékkal viszonyulhat az illetőhöz.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya megérzi kutya megsértődik kutya támad tudomány viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink