hirdetés

A kutyák is kamaszodnak, akár az emberek: így jelzik a lázadást

Buzgó Csilla

2020. november 28

Meglepően sok a hasonlóság a tinédzser kutyusok és emberek között. Ez a feszültséggel teli időszak talán több kihívással állítja szembe a gazdit, mint az eb egész élete.

hirdetés

Ha 6-8 hónapos kutyusod hirtelen kifordul önmagából, elfelejti az addig tökéletesen kivitelezett parancsokat, és egyszerűen úgy viselkedik, mintha szándékosan bosszantani akarna, egyértelmű, hogy a kamaszodás időszakába lépett.

Így zajlik a serdülőkor az ebeknél

Sajnos nem lehet pontosan meghatározni, hogy kedvenced mikor lép be a tinikorba, hiszen a kis- és nagy termetű fajták érési ideje eltérhet. A kicsi kutyák hamarabb válnak tinédzserré, mint a nagyok, akiknek a fejlődése elhúzódhat apróbb fajtársaikéhoz képest.

Általában azonban féléves koruk körül kezdenek “megőrülni” a kedvencek, s ennek bizony komoly fiziológiai okai vannak.

Megváltozik a hormonháztartás és fejlődik az agy

A hangulatingadozás és a hirtelen viselkedésváltozás eme két terület intenzív fejlődési folyamatának tulajdonítható. A Newcastle-i Egyetemen hetven terápiás kutya viselkedését vizsgálták a kiképzési időszakuk alatt. Megdöbbentő hasonlóságokat fedeztek fel a tinédzser fiatalok és kutyák között. A kutatók megkérték az ebek gondozóit, hogy osztályozzák az állatok különböző viselkedésmódjait, melyek a diszharmonikus kutya-oktató kapcsolatot tükrözték. Ilyen volt a szeparációs szorongás és az állandó követés az állat részéről.

Azok a négylábúak, akik kifejezetten magas pontszámot értek el a teszteken, általában hamarabb léptek be a kamaszkorba, mint azok, akiknek kiegyensúlyozott volt a viszonyuk az oktatójukkal. Ez azért érdekes, mert egy 2008-as kutatás alapján a lányok, akiknek családjukkal ápolt kapcsolata bonyolult és érzelmileg megterhelő, szintén gyorsabban serdülnek, mint azok, akik ezen a téren szerencsésebbek.

Ne is álmodj a tökéletes engedelmességről!

A tinikutyák gyakran engedetlenséggel honorálják az érzelmi bizonytalanságot, mely egyébként szeretett gazdijukhoz fűzi őket. A kommunikációs félreértések, a tisztázatlan elvárások és a csapongó érzelmek gyakran összezavarhatják a kutyusokat, egyik pillanatban imádják az embert, másikban mintha semmit se jelentene nekik.

A fent említett egyetemi teszt az állatok szófogadását is felmérte: először a kutyusok öt-, majd nyolchónapos korában végezték el őket. Mindkét esetben idegeneket és az állandó gondozókat kérték meg, hogy utasítsák ülő pozícióra az ebeket. A még nem pubertáló kutyák mindkét egyén parancsait követték, ám a tinédzserkorban megismételt kísérlet nem várt eredményt hozott.

Az ebek csak azért is megtagadták az engedelmességet állandó gondozójuktól, az idegeneknek viszont szemrebbenés nélkül megtették, amit kértek.

A kutyáknak sem könnyű a kamaszkor

Bár a fentiek fényében úgy tűnik, az eb direkt szórakozik ilyenkor a gazdival, ezt nem szándékosan csinálja. Testében és elméjében rengeteg változás megy végbe, elkezdi máshogy látni a külvilágot. Ami eddig nem volt félelmetes, most lehet, hogy egy időre azzá válik, és ami eddig nem izgatta különösebben, a kamaszkor kapujában rendkívül érdekessé válhat számára.

Rengetegen értik félre a tinédzser kutyus romboló magatartását. Az állandó rágcsálásra a fogzás megkönnyítése végett van szüksége, mert a végleges fogazat csak úgy tud rendesen becsontosodni, beépülni az ínybe, ha rendszeres terhelést kap. Épp ezért nagyon fontos, hogy mindig megfelelő rágójátékokat biztosítsd kamasz kedvenced számára.

Elengedhetetlen ebben az életszakaszban a megfelelő szocializáció, illetve az ijesztőnek bizonyuló szituációk rutinos kezelése. Hagyd, hogy kedvenced saját tempójában ismerje meg a rettegést kiváltó tényezőt, ne kényszerítsd arra, hogy szembenézzen a félelmeivel, mert ez később berögzült fóbiákat eredményezhet. A fegyelem fenntartásához, a kamaszkor átvészeléséhez pedig hasonlóképp türelemre van szükség, ahogy az emberi szülőknek is.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya kamaszkor kutya kamaszkor meddig tart kutya nem engedelmeskedik serdülőkor viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!