hirdetés

A te kutyád is gyakran fut őrült örömköröket? Utánajártunk, mi okozza a furcsa, de aranyos viselkedést

László Enikő

2022. május 18 - Képek: Getty Images Hungary

Tapasztaltad már, hogy kutyádnál néha teljesen elmennek otthonról, amikor nagyon örül valaminek? Például a vendégeknek, a vacsorájának vagy kedvenc játékának? Ilyenkor az ebek szinte önkívületi állapotban rohannak össze-vissza és olyanok, mint akiket semmi sem állíthat meg. Mi is pontosan ez a furcsa viselkedés?

hirdetés

A furcsa szokásnak egyelőre magyar neve nincsen, angolul zoomies-nak hívják. Legjobban úgy lehetne lefordítani, hogy kedvencedre rájött az 5 perc vagy a bolondóra. Bizonyára sokan tudják, mire gondolunk, ha ezt írjuk: az eb eszeveszettül rohangálni kezd, se hall, se lát üzemmódba kapcsolva. De miért teszi ezt és mit tegyél ilyenkor?

Mi is pontosan a zoomies?

A zoomies egy izgalmas eseményre adott válaszreakció, mondhatjuk úgy is, hogy adrenalinlöket. A szakértők úgy tartják, hogy a túlpörgés a felgyülemlett energia levezetésére szolgál. Egyes kutyák így vezetik le túlcsorduló izgalmukat. A tudósok ezt FRAP-nak, azaz frenetikus random aktivitási periódusnak is nevezik. Ebben az állapotban az ebek sokszor rosszalkodnak, például csipkelődnek, rohangálnak, felugrálnak a kanapéra. Ezáltal vezetik le a stresszt, a túltengő energiát vagy a kicsattanó örömmámor izgalmát. Ilyenkor az ebek hajlamosak fittyet hányni a szabályokra. De mivel az állapot nem tart sokáig, a legtöbb gazdi ezt elnézi.

Az alábbi videóban láthatod, hogyan is néz ki a zoomies:

Ez a magatartás egyes kutyáknál már rituáléként beépült a napi rutinba. Például azoknál az ebeknél, akik etetés előtt futják örömköreiket. Egyes ebek pedig szinte sosem csinálják. Bár legtöbbször a zoomies-t valamilyen pozitív élmény előzi meg, az ijesztőbb helyzetek (például fürdés) után is előfordulhatnak.

Az ilyen kutyák széles köröket futnak, jellemzően oda-vissza, gyors irányváltásokkal. Gyakran hirtelen sprintbe törnek; a hátuk menet közben ívesen domborodik; izgatott, játékos tekintet látszik a szemükben; farkuk pedig magasan tartott.

Zoomok előfordulhatnak, amikor:

  • a kutyák felpörögnek vagy izgatottak lesznek,
  • egy kis benti tartózkodás után kimennek,
  • meglátnak egy másik kutyát,
  • gazdájuk hazajön, vagy vendégek érkeznek.

A viselkedés gyakori néhány egyéb körülmény esetén is: fürdés, ürítés, tisztálkodás és a kennelből való kiengedés után.

A zoomies normális

Nincs semmi baj ezzel a normális kutyaviselkedéssel – mindaddig, amíg kedvenced nem rohangál olyan helyen, amely nem biztonságos, például út közelében vagy az udvar veszélyes tárgyakkal rendelkező részén. Bár a viselkedés nem jelent problémát, néha a farkukat kergető kutyákat is ide sorolják, miközben ott valójában rögeszmés-kényszeres tünetekről van szó.

Nehéz megállítani a viselkedést, de nem lehetetlen

Nehéz megállítani egy kutyát a zoomies közepén, ezért általában a legkönnyebb kivárni ezeket a rövid életű akciókat. Azonban megpróbálhatod kedvenced figyelmét átirányítani legkedvesebb játékával. De kergetni nem ajánlott, ugyanis ezzel csak még jobban izgalomba hozod az állatot, és csak jóval később lesz képes megnyugodni.

Ha kutyádnál kiemelkedően gyakori ez a viselkedés, akkor hosszabb távon érdemes több fizikai és mentális stimulációt biztosítani számára. Hiszen lehet, hogy azért csinálja ezt, mert egyszerűen túl sok a le nem vezetett energiája. Kölyökkutya esetében pedig fontos a fokozatosság. Ugyanis, ha túl sok új élmény éri egyszerre, túlpöröghet.

furcsa viselkedés izgatott kutya kutya rohangál kutya viselkedése viselkedés zoomies

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink