hirdetés

Ezért nyomja neked kedvenced a fenekét: a kutyavilágban ez nem udvariatlanság!

László Enikő

2022. április 10 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyád odamegy hozzád, hátat fordít neked, és néha még a hátsó lábával is meglök, mintha félretolna az útból, esetleg neked dörgöli hátsó felét? Akik először találkoznak ezzel a furcsa viselkedéssel, nem feltétlen tudják, mi áll ennek hátterében.

hirdetés

Az emberi interakciókban, ha valaki hátat fordít másnak, az udvariatlanságnak számít. Ez a kutyák esetében is így van? Néhány évtizeddel ezelőtt a kiképzők az embereknek hátat fordító ebek viselkedését agresszió vagy félelem jeleként értelmezték. Az új információk azonban azt mutatják, hogy ez egy normális viselkedés, ami miatt nem kell aggódni. Az évek során a kutyaszakértők adatokat gyűjtöttek, és kidolgoztak néhány elméletet ennek a viselkedésnek a magyarázatára.

A kutya nem emberként kommunikál

Vannak, akik a kutyák hátat fordítását agresszivitásként értelmezik. De ez a magyarázat hibás, és csak abból fakad, hogy az emberek megpróbálják úgy értelmezni az ebek testbeszédet, mint az emberekét. De bár az emberek és a kutyák hasonló viselkedéseket is mutatnak, az értelmezések a társadalmi spektrum ellentétes oldalain lehetnek.

Az emberek szemében durvaságnak tartják, ha valakinek hátat fordítanak, függetlenül attól, hogy a világ melyik részén vannak. A kutyák között azonban ez a viselkedés arra utal, hogy az állat jó szociális képességekkel rendelkezik. Roger Abrantes evolúcióbiológus, miután éveken át megfigyelte és filmezte a kutyákat, azt mondta, hogy az embereknek hátat fordító ebek a szeretetüket akarják csak kifejezni. A viselkedés pedig nem korlátozódik a kutya-ember interakciókra.

Lehetséges magyarázatok

A kutyák a párzási rituálé során hátat fordítanak fajtársaiknak, ezzel kifejezve szándékaikat. Sherry Woodard okleveles kutyakiképző és tanácsadó továbbfejlesztette ezt az elgondolást. Első elmélete az, hogy kutyád csak így próbál üdvözölni. Az ebek a hátuk mutatásával köszönhetnek más kutyáknak is. Tehát ugyanezt tehetik veled is, mert azt gondolják, hogy az emberek ugyanígy köszöntik egymást.

Másodszor lehet, hogy kedvenced háta csak viszket, és azt szeretné, hogy megvakard. Harmadszor, egyes kedvenceknél előfordulhat, hogy tudják, hogy amikor gazdáik felé nyújtják a fejüket, a gazda megragadja a nyakörvüket, hogy irányítani akarja őket. Ezt pedig igyekeznek elkerülni. Más szakértők a viselkedést nyugodt magatartásként és a bizalom megnyilvánulásaként említik. Ha kedvenced neked böki a hátsó felét, az azt mutatja, hogy nyugodt, megbízik benned, és nem áll szándékában támadni.

Nem udvariatlanság

Nem szabad eltántorítani kutyát attól, hogy hátat fordítson neked, mivel a viselkedés büntetése vagy figyelmen kívül hagyása rontja az önbizalmat, és ezáltal az eb visszahúzódóvá válhat. Amikor kedvenced neked nyomja fenekét, vakard vagy simogasd meg a hátát. Ha azt látod, hogy más kutyáknak hátat fordít, ne ess pánikba, kedvenced nem készül verekedni, barátságos kapcsolatot ápol a társaival.

Lehet, hogy nehéz túllépni azon a gondolaton, hogy a kutyád emberi szemmel nézve udvariatlan, de az ebek így kommunikálnak, és ezt el kell fogadni. Bár furcsának tűnhet, de kedvenced valójában így köszön vagy fejezi ki szeretetét, így nincs okod nyugtalankodni, hiszen ez a kutyavilágban nem udvariatlanság. Az esetek túlnyomó részében csak egy kis vakargatásra és szeretetre vágyik négylábú barátod!

furcsa viselkedés kutya szeretet jele kutya szeretet kimutatása kutya szeretetnyelv kutya viselkedése neked nyomja a fenekét viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!