hirdetés

Miért dől neked a kutyád? Fontos érzelmeket akar így tudtodra adni

László Enikő

2022. június 22 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyád egyszerűen ül vagy áll melletted, és lazán a vádlidnak támasztja súlyának nagy részét? Vagy talán rád dől, amikor a kanapén ülsz? Utánajártunk, miért csinálhatja ezt.

hirdetés

Kevés szívmelengetőbb dolog van annál, mint amikor azt érzed, hogy szőrös társad a lábadhoz nyomódik, vagy az oldaladhoz dől. A kutyáknak van néhány furcsának tűnő szokása, például füvet esznek, egymás fenekét szagolják – és látszólag ok nélkül dőlnek gazdáikra. Ez utóbbi lehet a legszembetűnőbb a szokatlan viselkedések közül, különösen nagytestű kutyáknál, akik igen nehezek is. Vajon mit akarnak ezzel gazdáik tudtára adni?

Szeretetet keresnek

Karen Reese, az Operation Kindness állatviselkedés-szakértője azt mondta a Reader’s Digestnek: „A kutyák azért dőlnek nekünk, mert akarnak valamit: figyelmet, szeretetet, biztonságot.” Ahogy az várható volt, sok állatszakértő úgy gondolja, hogy az ebek azért dőlnek neked, mert szeretnek téged, és ugyanúgy keresik az érintésed, ahogy az emberek. Ha ezeket a dőléseket fül mögötti vakargatással és hozzábújással jutalmazod, kedvencedet meg is erősíted abban, hogy érdemes ezt tennie a jövőben is.

Abhishek Joshi, a Dog With Blogtól ezt mondta: „A kutyák falkaállatok, a farkasok leszármazottai, és a több évszázados háziasítás sem engedte el a közelséget kereső természetet. Mindig tapasztalom, hogy a kutyám hozzám dől, vagy olyan gyengéden a lábamra teszi a mancsát, figyelemre vagy szeretetre vágyva. Bizonyos értelemben a rád dőlő eb meg akar téged ölelni a maga nyelvén.

Félelem miatti biztonságkeresés

Peter Laskay, a Petworshiper Pet Care bloggere hozzátette: „Bizonyos esetekben a dőlés félelmet jelenthet. Ilyenkor a kutyák megpróbálnak elbújni és menedéket keresni, mert biztonságban érzik magukat a közelünkben. Ebben az esetben azonban vannak más jelek is, amelyekből a félelem észrevehető.”

Sok oka lehet annak, hogy a kutyád fél, beleértve a zivatarokat, tűzijátékokat, hangos zajokat és más ebeket. Előfordulhat, hogy kedvenced a te érintésedet keresi, hogy enyhítse a szorongását épp úgy, ahogy egy gyermek az anyja kezéért nyúl. Úgy tekint rád, mint valakire, aki megvédheti őt minden bajtól.

Russell Hartstein, Los Angeles-i kutyakiképző azt mondta: „Ez annak a jele is lehet, hogy a kedvenced ideges és vigasztalást keres. A kutyák társasági lények. Nekik is vannak érzelmeik és érzéseik, mint nekünk, így ha egy szeretett személy megvigasztalja őket, az segít nekik megbirkózni mindennel, amitől félnek.”

Ez normális?

Lynda Taylor, a Breed Advisor társalapítója hozzátette: „A kutyák természetüknél fogva társas állatok, amelyek fizikai érintkezésre vágynak. Azért támaszkodnak az emberekre, mert közel akarnak lenni hozzájuk. Míg a kistestű kutyákat fel lehet venni, és meg lehet ölelni, a nagyobbak mindent megtesznek, hogy közel kerüljenek hozzád, ezért olykor teljes súlyukkal rád dőlnek.

A dőlés teljesen ártalmatlan viselkedés a kutyáknál, mivel általában a biztonságkeresés és a szeretet jele. Egyes ebek azonban szenvedhetnek szeparációs szorongástól, és ezért akarnak folyton gazdáik közelében lenni.

biztonságérzet kutya szeretet jele kutya szeretet kimutatása kutya szeretetnyelv kutya viselkedése miért miért dől neked a kutya szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink