hirdetés

3 ok, amiért kutyád nyalogat téged: nem csak szeretetét fejezi ki vele

László Enikő

2022. május 28 - Képek: Getty Images Hungary

Valószínűleg számodra is ismerős a helyzet, amikor kedvenced odamegy hozzád, és egy hatalmas, nyálas puszival ajándékoz meg. De vajon az ebek is a szeretetüket fejezik ki így, vagy valami más oka is van a viselkedésnek?

hirdetés

Sok gazdi szereti, amikor kedvence megnyalja, azonban egyesek nem annyira, hiszen a kutyák hajlamosak számunkra gusztustalan dolgokat is megkóstolni. Ez pedig valljuk be, nem a leghigiénikusabb módja a szeretet kifejezésének. De mi másra utal még, ha kedvenced nyalogat?

Miért nyalogat a kutya?

Vadon élő kutyaféléknél is megfigyelték, hogy az állatok nyalogatással üdvözlik a falkájuk tagjait. Nincs ez másképp a háziasított ebek esetében sem. Sok kutya kifejezetten akkor osztogatja puszijait, ha a szeretett gazda hazaérkezik. Náluk ez már egy rituális viselkedés az üdvözlésre. De természetesen nemcsak akkor nyaldoshatnak, ha megérkeztél. Az ebek így fejezik ki szeretetüket, a művelet pedig biztonságot és megnyugvást ad számukra. Emellett saját szagukkal is beborítanak, ami által még jobban erősítik az összetartozást.

Információkat gyűjt

Kedvenced a nyalogatás által számos információhoz is jut. Egyes kutyák betegségeket is képesek így felfedezni, például rákot vagy cukorbetegséget. De az ember aktuális hangulatáról is kapnak ennek segítségével egy képet. Ha kedvenced akkor nyalogat, mikor feszült, stresszes vagy szomorú vagy, így próbálja megtudni, mi változott, hiszen érzi a szagodon, hogy valami nincs rendjén. Amennyiben az állat tested egy adott pontját rendszeresen nyalogatja, érdemes figyelni jelzésére, ugyanis lehet, hogy betegséget észlel. Ugyanígy jelezheti, ha egy nő várandós, hiszen érzékeli, hogy valamilyen változás történik a testben.

Vajon éhes?

Meglepő, de lehet, hogy a puszizkodással kutyád nem feltétlen szeretetét akarja kifejezni, csak hányásra akar buzdítani.

„A vadon élő kutyafajták – farkasok, prérifarkasok, rókák és más vadkutyák – kutatói arról számoltak be, hogy a kölykök megnyalják anyjuk arcát és pofáját, amikor az visszatér a vadászatról, hogy rávegyék, hogy visszaöklendezze nekik az ételt” – jegyzi meg Alexandra Horowitz, a Horowitz Dog Cognition Lab vezetője. A viselkedés kutyakölyköknél is megfigyelhető. A kiskutyák az anyakutya arcának nyalogatásával ösztönzik arra a szülőt, hogy az visszaöklendezzen nekik egy kis félig megemésztett táplálékot.

Emellett kutyád azért is nyalogathat, mert úgy véli, jó az ízed. Dr. Mary Burch állatviselkedés-kutató rámutat, hogy az emberek bőre enyhén sós, különösen az izzadás során. Ezért ezek a nyaldosások inkább a sókeresésről szólnak, mint a szeretet kifejezéséről. Amennyiben kedvenced étkezés után szeret leginkább puszikat osztani, az arra utal, hogy csupán egy kis maradék után kutat arcodon.

Nem árt az óvatosság

Érthető módon, sokan azért nem szeretik a kutyapuszikat, mert az ebek hajlamosak gusztustalan dolgok elfogyasztására, nyalogatására. Például előfordul, hogy állati tetemet, ürüléket esznek vagy a hátsó felüket tisztogatják. Ezután pedig igen kellemetlen lehet egy-egy kéretlen arcon nyalás. Ezért legyengült immunrendszerű embereknél vagy kicsi gyerekeknél ajánlott elkerülni az efféle kontaktust.

Mindenkinek a saját döntése, hogy hagyja-e kedvencének a pusziszkodást, azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy a kutya nyálában lévő baktériumok között előfordulhat E. coli vagy akár szalmonella is. Emellett nyála egy Capnocytophaga Canimorsus nevű baktériumot is tartalmaz, ami bár ritka esetekben, de mégis nagyon súlyos problémákat okozhat a véráramba kerülve. Így érdemes kerülni az efféle kontaktust, kifejezetten gyerekeknél és betegeknél.

kiszagolja a rákot kutya nyalogat kutya szeretet kutya szeretet jele kutya szeretet kimutatása kutya szeretetnyelv nyalogat a kutya nyalogatás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink