hirdetés

Nyalogatja a kutyád az arcodat? Így szoktathatod le róla!

Ferenczi Deborah

2021. december 7 - Képek: Getty Images Hungary

Ha idegesít, hogy a kutyád folyton nyalogatja az arcodat, akkor érdemes lehet erről leszoktatnod, és megtanítani, milyen más módokon mutathatja ki szeretét. De egyáltalán miért nyalogatnak a kutyák? Mit akarnak ezzel üzenni számunkra?

hirdetés

Kutyatulajdonosként valószínűleg tisztában vagy azzal, hogy a kutyusok nagyon szeretik nyalogatni az emberek arcát. Van, aki ezt aranyosnak gondolja, van, aki nem. Az a kérdés is felmerül, hogy egészséges-e egyáltalán ez a cselekedet, vagy érdemes leszoktatni róla az ebeket?

Miért nyalják a kutyák az arcod?

A szokás abból a farkaskölyköktől eredő viselkedési mintából fejlődött ki, amelynek során a kölykök a felnőtt kutyák száját nyalják. Ez abban segíti őket, hogy áttérjenek az anyatejről a szilárdabb táplálékra. Egy másik kutya vagy egy ember arcának megnyalása egy eb számára normális szociális viselkedés. Lehet békítő gesztus vagy jelzés arra, hogy ételt kérjen, de a figyelemfelhívás módja is lehet. Sőt az is előfordulhat, hogy tisztogatásként tekint erre a cselekedetre. Abban az esetben, ha egy gyermek arcát nyalogatja, az a szeretet vagy a játékosság kifejezése, de akár az ételmaradékok eltávolításának céljával is teheti.

Valóban egészségügyi kockázatot jelent?

Egészséges gyermekek és felnőttek számára a kutyanyál nem jelent egészségügyi kockázatot, ha a bőr ép. Más a helyzet, ha seb helyezkedik el az adott területen. Mivel a kutya nyála a nyílt sebbe kerülve könnyedén lehetővé teheti a baktériumok szaporodását, ami potenciális bőrfertőzéshez vezethet. Az elmúlt évben 12 olyan esetet jelentettek a CDC-nek, amikor az emberek megbetegedtek a kutya nyálában hordozott baktérium miatt. Ezekben az esetekben a Capnocytophaga canimorsus nevű kórokozó volt a tettes. Ez kutyákban és macskákban egyaránt megtalálható, és rájuk nézve ártalmatlan. Azonban azokban az esetekben, amikor valaki immunrendszere legyengült, a baktériumok fertőzést okozhatnak, ha nyílt seben vagy harapáson át bejutnak a szervezetbe.

Engedd, hogy a kutyád megnyaljon?

Az egészséges felnőtt emberek számára jelenleg az arcot vagy más testrészeket nyalogató kutya minimális egészségügyi kockázatot jelent. Ellenben ha aggódsz, vagy csak szimplán higiéniai szempontokból adódóan nem kedveled ezt a cselekedetet, akkor ne hagyd, hogy a kutyád megnyaljon. Ha mégis megtörtént, azonnal mosd meg az arcodat, vagy ha erre nincs épp lehetőség, antibakteriális fertőtlenítővel kend be az adott területet. Azt pedig soha ne hagyd, hogy az eb kisgyermeket nyaljon képen, akár a sajátodról van szó, akár egy arra sétáló páréról, akikhez kedvenced kíváncsian odaloholt.

Mi a teendő, ha le akarod szoktatni a kutyád?

Először is ismerd fel, hogy esetleg nem-e erősíted meg a viselkedését valamilyen pozitív reakcióddal. Ha minden alkalommal, amikor kutyád megnyalja az arcodat, figyelmet szentelsz neki, nagyobb valószínűséggel fogja megismételni azt. A kulcs az, hogy ne bátorítsd ezt a fajta viselkedést, inkább húzd el az  arcodat, és kedvenced érteni fog belőle. Szintén jó megoldás lehet, ha valamilyen játékot ilyenkor a szájába helyezel, így eltereled a figyelmét az adott cselekedetről. A lefárasztás is működik, egy hosszú séta után kedvencednek nem lesz annyi kedve nyalakodni, ráadásul a mozgás az esetleg a háttérben húzódó okot, a stresszt is levezeti. Jó módszer lehet az is, ha lefürdesz, vagy testápolót esetleg dezodort váltasz, ugyanis a kutyák különösen vonzódnak a természetes testszagokhoz. Végezetül abban az esetben, ha kedvenced nyalogatni próbál, te pedig elhúzod az arcodat, és ő ezt megérti, akkor érdemes megjutalmazni érte.

arc nyalogatás kutya leszoktatása kutya nyalogat kutyanyál nyalogat a kutya nyalogatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!