hirdetés

Miért adnak a kutyák puszit és egyáltalán hagyjuk-e? Rosszul eshet nekik a visszautasítás?

László Enikő

2022. június 25 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyád nyalogatásával többek között szeretetét is kifejezi. De mi van, ha valaki nem szereti a nyálas kutyapuszikat? Rosszul eshet kedvencednek, ha visszautasítod?

hirdetés

Victoria Stilwell kutyakiképző szerint születésüktől fogva így kommunikál az anyakutya az új kölykökkel. Ezáltal serkenti őket légzésre, és tisztítja meg őket születésükkor, ezért ez nagyon fontos a kölykök túlélése szempontjából. De a vadonban és a háziasított ebek esetében is megfigyelhető, hogy a nyalogatás a társak üdvözlésének is egy formája. A művelet biztonságot, megnyugvást és szeretetet is kifejez, emellett az ebek ilyenkor nyalogatásuk tárgyát – jelen esetben gazdáikat – saját szagukkal borítják be, ami erősíti összetartozásukat. A kutyapuszik információgyűjtésre is alkalmasak, kedvenced ennek során olyan dolgokat is megtudhat rólad, amiket akár te magad sem tudsz (például várandósság vagy betegség).

Hagyjuk vagy ne?

Általánosságban elmondható, hogy mindenkinek egyéni döntése, hagyja-e kedvencének, hogy puszikat osztogasson. Valaki szereti, valaki pedig akármennyire is imádja kutyáját, képtelen elviselni a nyálas csókokat tőle. Az általánosítás ebben az esetben egészséges, felnőtt emberekre vonatkozik. Ugyanis a kutyapuszi beteg, sérült, legyengült immunrendszerű egyének vagy gyerekek esetében veszélyes is lehet. Hiszen az ebek olykor hajlamosak állati ürüléket, tetemeket is megkóstolni, ezek pedig sok baktériumot tartalmaznak (amellett, hogy igen gusztustalanok is). A puszik által pedig ezek a baktériumok bejuthatnak az ember szervezetébe. Ha pedig az immunrendszer állapota nem megfelelő, akár baj is történhet. Így ilyenkor nem érdemes hagyni, hogy az állat nyalogasson (különösen nem sebet!). A kutya nyála tartalmazhat szalmonellát vagy E. colit is, de a Capnocytophaga Canimorsus nevű baktériumot is, ami bár ritkán, de mégis nagyon súlyos problémákat okozhat a véráramba kerülve.

Rosszul eshet nekik a visszautasítás?

Tehát előfordulhat, hogy valaki nem szívesen fogad puszikat szeretett kedvencétől. Vajon ilyenkor mit érez a kutya? Rosszul esik neki, ha legjobb barátja visszautasítja? Bár a kutyáknak is kétségkívül vannak érzéseik és érzelmeik, valószínűleg kedvenced nem fog örök haragban állni veled csupán azért, mert nem engeded, hogy végignyalja arcodat. Lehet, hogy elsőre furcsállni fogja, különösen, ha korábban mindig engedted. De próbáld ilyenkor inkább átirányítani viselkedését valami olyanra, amit tudod, hogy szeret. Például vedd elő kedvenc játékát! Valami olyan cselekedetet válassz, ami négylábú társad számára örömteli, így viszonozhatod szeretetét anélkül, hogy nyálban úszna arcod.

Ezzel a módszerrel fokozatosan leszoktathatod kedvencedet a puszikról, ráadásul úgy, hogy ez számára örömteli és pozitív élmény legyen. Ha kutyád nyalogatni próbálja arcodat, és te elhúzódsz, ő pedig ezt tiszteletben tartja, mindenképp jutalmazd meg. Így a jövőben érteni fogja, hogy nem szeretnéd fogadni puszijait. De ne aggódj, pontosan ugyanúgy fog téged szeretni, mint azelőtt!

arc nyalogatás kutya érzelmei kutya érzelmek kutya nyalogat nyalogat nyalogat a kutya puszi szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink