hirdetés

Szeretik a kutyák, ha megpuszilják őket? Így jelzik, ha örömet okoz nekik

László Enikő

2022. június 2 - Képek: Getty Images Hungary

Valószínűleg minden gazdi adott már puszit szőrös kedvencének. Bár a legtöbb kutya pozitívan reagál erre a gesztusra, valóban megértik, mit is akarunk nekik üzenni ezzel? Végtére is, a puszik nem olyasvalamik, amikkel őseik a vadonban találkoztak.

hirdetés

Feltételezhető, hogy a kutyák nem teljesen értik a puszikat, de a műveletet szeretettel és gyengédséggel társítják, ami miatt élvezik, ha gazdáik csókot nyomnak fejükre.

A puszi nem természetes a kutyák számára

A boldog háztartásban élő kutyák idővel megtanulják, mit jelent, amikor gazdájuk egy puszit ad nekik. Ideális esetben az emberek kölyökkoruktól kezdve puszikkal, simogatással és gyengéd hangokkal árasztják el őket, ezzel azt üzenve, hogy a puszi pozitív dolog. Ebből az okból kifolyólag sok háziasított kutya megtanulja, hogy a mozdulat jót jelent, még akkor is, ha születésüktől fogva biológiailag nem fejlődött ki bennük ennek megértése.

Ezzel együtt azok a kutyák, akik még soha nem kaptak puszikat, nem egészen tudják, mit kezdjenek vele. Mivel a jelenség nem létezik a vadon élő kutyafélék világában, illetve a mai kutyák ősei sem éltek ezzel, az emberi csókok jelentését az ebek nem értik meg velükszületett módon. A kölykök és a bántalmazott ebek pedig még kevésbé.

Mit üzen a testbeszédük?

Mivel a kutyákat nem lehet megkérdezni, így a tudomány a testbeszédükre támaszkodik annak meghatározására, hogy szeretnek, nem szeretnek vagy megértenek-e bizonyos emberi viselkedéseket, például a puszikat. A legtöbb eb testbeszéde és viselkedése azt sugallja, hogy megértik a puszi alapjait, de csak akkor, ha már kiskoruktól megismertették őket vele.

Sok kedvenc, aki szerető családban talált otthonra, megérti, hogy a puszik szeretettel, odafigyeléssel és gyengédséggel társulnak. Ez meglátszik azon, hogy gyakran elkezdik csóválni a farkukat, hozzád bújnak, és a szemedbe néznek, amikor csókokat kapnak.

Azok a kutyák, akik kölyökkoruktól kezdve puszikat kaptak, különösen hajlamosak ezekre a pozitív jelzésekre, mint például a farokcsóválás és a nyalogatás. Mindezek a viselkedésmódok viszonzott vonzalmat és ellazulást fejeznek ki a kutyák esetében, jelezve, hogy megértik, hogy valamiféle pozitív figyelmet kapnak, amikor megpuszilják őket.

Gyakori jelek, amelyek szerint kutyák szeretik, ha puszit kapnak

  • Izgatottan viselkednek
  • Éberek
  • Felugrálnak
  • Megnyalnak
  • Hozzád bújnak
  • Csóválják a farkukat
  • Oldalra döntik a fejüket

Valóban megértik a kutyák a puszikat?

Annak ellenére, hogy a kutyák gyakran megtanulják, hogy a puszik pozitív viselkedéshez kapcsolódnak, és gyakran láthatóan örülnek nekik, valóban megértik a jelentésüket? Vagy csak a figyelemre reagálnak?

Sajnos a kutyák nem igazán ismerik a puszik jelentését. Nem értik a szeretet emberi kifejezésének ezen árnyalt természetét. Ennek ellenére reagálnak arra a pozitív szeretetre, amelyet kapnak ilyenkor.

Mikor hanyagold a puszit?

Az, hogy egy kutya szereti-e a puszit, egyedenként eltérő. Figyeld meg kedvencedet, hogyan reagál rá. Ha a stressz jeleit mutatja (fülek hátracsapása, bálnaszem, elfordulás, stb), érdemes tiszteletben tartani természetes ösztöneit, és hagyni neki egy kis teret. Fontos tudnod, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem szeret téged. Egyszerűen csak más módot preferál arra, hogy kimutasd felé érzelmeid. Ne feledd, a puszi nem természetes viselkedés a kutyáknál. Így, ha kedvenced kölyökkorában nem kapott csókokat, lehet, hogy később nem fogja kedvelni azokat. De természetesen ennek ellenkezője is előfordulhat.

Ha kutyád teljesen nyugodtnak tűnik, a puszi valószínűleg rendben van számára. De ne feledd, attól, hogy neked megengedi, az még nem azt jelenti, hogy mástól értékelni fogja. A legfontosabb, hogy tanítsd meg gyermeked, hogy hogyan kell biztonságosan és tiszteletteljesen kommunikálni a kutyákkal. Idegeneknek ne engedd meg és te se puszilgasd más kedvencét, hiszen nem tudni, hogyan fog reagálni.

Összességében tehát a kutyák valószínűleg nem értik a puszik pontos jelentését. De életük során megtanulják, mit is akarunk kifejezni ezzel. Ha azonban kedvenced láthatóan nem puszilkodós típus, ne erőltesd, és válassz más módot szereteted kimutatására.

gazdi szereti a kutyát gazdiviselkedés kutya puszi kutya szeretetnyelv puszi szeretet viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!