hirdetés

Hogyan ismerheted fel, hogy stresszes a kutyád? 10 tipikus tünet

László Enikő

2020. november 24

A kutyák is nagyon sok helyzetben lehetnek stresszesek. Gyakran a szeretett gazda meg tudja ezt akadályozni, szüntetni. Ehhez azonban szükséges, hogy felismerd, kedvenced mikor aggódik, szorong.

hirdetés

A négylábúaknál sok minden kiválthatja a stresszt. Nem mindig értik, mi miért történik a mindennapokban, mi pedig nem tudjuk nekik ezt pontosan elmagyarázni. Például mi tudjuk, hogy a szilveszteri tűzijáték ártalmatlan, de ők nem. Csak az eszméletlen hangos és félelmetes durrogást hallják, ami elől menekülni akarnak. Ezen kívül még számos esemény válthat ki belőlük szorongást, ijedtséget, feszültséget, stresszt. Hogyan ismerheted fel ezeket?

Elsősorban igyekezz úgy együtt élni kutyáddal, hogy minél kevesebb feszültség érje. Hosszú távon ugyanis egészségügyi problémákat is okozhat ez az állapot. Ronthatja az életminőségét, csakúgy, mint az emberek esetében. A stressznek számtalan jele is lehet, az ugrálástól kedve az elbújásig. Aki régóta együtt él kutyájával, már könnyen felismeri, ha kedvence szokatlan módon viselkedik. Azonban egyesek talán nem is gondolnák, hogy bizonyos cselekvések nem a véletlen művei, kutyájuk azért csinál valamit, mert feszült.

A leggyakoribb kiváltó okok

  • költözés, új környezet (például panzió)
  • új családtag
  • magány
  • zajok
  • idegenek
  • viharok, időjárási tényezők
  • kozmetika, fürdés
  • utazás

Tipikus tünetek

1. Testbeszéd

A testbeszéd nagyon árulkodó jel, amikor egy kutya stresszes. Ilyenkor általában behúzza füleit, farkát és görnyedt testtartást vesz fel. Ám nem csak a behúzott farok utalhat stresszre. Az is egy jel lehet, ha laposan, kissé lassan csóválja. Emellett gyakori az is, hogy az eb hátrahúzza száját, ezzel beszorítva annak széleit. Talán mosolygásra emlékeztet minket ez az arckifejezés, de ennek éppen az ellenkezőjét jelenti. Szorongást, feszültséget jelez a száj nyalogatása is. Utazáskor sokszor hányingerre utal.

A behúzott száj, kidüllesztett szem tipikus tünet.

2. Pótcselekvések, feszültséglevezető tevékenységek

Az ideges, feszült kutyák gyakran ásítanak. Nagyra tátják a szájukat, szemüket pedig becsukják. A fáradtságból fakadó ásításnál ez jóval hosszabb ideig tart és feltűnőbb. Éber állapotban szinte biztos, hogy feszültséglevezetés miatt tátja nagyra a száját kedvenced.

A vakarózás és a bunda megrázása is utalhat stresszre. Ha kutyád szőre nem vizes és nem borzolta össze azt, valószínűleg a feszültséget kívánja így levezetni. A vakarózás is efféle pótcselekvés. Ha a szorongás miatt történik, a folyamat valamivel lassabb és hosszabb ideig tart egy átlagos vakarózásnál.

A mancs rágása, nyalogatása az unalom vagy a stressz jele. Ne hagyd kedvencednek, hogy ezt huzamosabb ideig csinálja, mert kisebesedhet és elfertőződhet a helye.

3. Remegés

A remegés az egyik tipikus tünete a stressznek. Ha nincsen hideg, valószínűleg kedvenced nem a hűvös miatt, hanem a feszültségtől reszket.

4. Lihegés

A lihegés hasonló a fent említett remegéshez. Ha nincs túlságosan meleg, az eb nem vett részt megterhelő fizikai aktivitásban, valószínű, hogy a stressz miatt túlhevült, amit lihegéssel próbál csillapítani. Egyes kutyák tappancsai nyomot hagynak a padlón, ha feszültek, szoronganak, mivel talppárnáikon keresztül izzadnak.

5. Ugatás, nyüszítés

A stresszes kutyák hangosan, magasabb hangon ugatnak, mint azok, akik nem szoronganak. Sok esetben ez akkor mutatkozik meg, ha a magány miatt stresszelnek. Ez nyüszítéssel is párosulhat, hogy minél jobban felhívja magára a figyelmet.

6. Szőrhullás

Extrém esetben a stressz odáig is vezethet, hogy a kutya szőre hullani kezd. Akár csomókban, de akár úgy is, hogy szinte észre sem lehet venni. Csupán abból láthatja a gazda, hogy valamivel nagyobb mennyiségű szőr marad a padlón vagy a kefében, mint korábbi vedléseknél.

7. Fel-alá járkálás

Egy zavart, feszült vagy stresszes eb gyakran fel-alá járkál. Általában ugyanazon a nyomvonalon teszi ezt vagy körbe-körbe köröz. Ebből a helyzetből minél előbb zökkentsd ki, tereld el a figyelmét valamivel. Egy csipogós játék remek erre az esetre.

8. Rendszertelen ürítés

Egyes ebek, akik korábban már elsajátították a szobatisztaságot, a stressz hatására bevizelhetnek, üríthetnek. Semmi esetre se szidd le ilyenkor, hiszen azzal csak rontanál a helyzeten. Szobatiszta kedvenced pedig szinte biztosan nem direkt csinálta.

9. Elbújás

Az elbújás tipikus stressz tünet. A kutya menekülni szeretne a kiváltó tényezőtől. Ilyenkor ne akadályozd vagy hozd ki a rejtekhelyéről. Hagyd, hogy megnyugodjon, próbáld meg elterelni figyelmét vagy, ha módodban áll, szüntesd meg a kiváltó okot.

10. Rombolás

Leginkább a magányos, szeparációs szorongásban szenvedő ebekre jellemző, hogy rombolnak, ha a gazdájuk egyedül hagyja őket. Emellett az unalom jele is lehet.

Mit tegyél, hogy megszabadítsd kutyádat a stressztől?

Ha lehetséges, szüntesd meg a kiváltó okot. Ez persze a legegyszerűbb, de sok esetben a gazda nem tudja befolyásolni környezetét. Például az időjárást vagy a közeli tűzijátékot. Ilyen esetekben próbáld meg elterelni a kutya figyelmét, kizökkenteni az adott helyzetből. Extrém esetekben, például a petárdázások idején előfordulhat, hogy ez nem megoldás. Ha semmit sem tudsz tenni, viselkedj úgy, mintha semmi gond nem lenne. Legyél nyugodt és viselkedj természetesen. A babusgatás a legtöbb esetben csak ront a helyzeten, mivel pozitív megerősítéssel jutalmazod kutyád félelmét. Ha úgy gondolod, hogy kedvenced gyakran stresszel, keresd fel vele állatorvosod.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya nyalogatja a lábát stressz stressz jelei szeparációs szorongás szobatisztaság szőrhullás szorongás testbeszéd ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink