hirdetés

Miért vedlik a kutya, és hogyan segíthetsz kedvencednek?

László Enikő

2020. október 2

A vedlés egy természetes folyamat, minden kutyafajtát érint. A bundaváltás ősszel és tavasszal jellemző, amikor az évszakhoz megfelelő szőrzetet öltenek az ebek.

hirdetés

Néhány ebből annyi szőrt lehet kifésülni, hogy szinte az kitenne még egy kutyát. Egyes fajták folyamatosan hullajtják szőrüket, míg mások egyáltalán nem vagy csak roppant kis mértékben. Ősszel a legtöbb kutya vedleni kezd, hogy felkészüljön a hideg télre. Ilyenkor sűrűbb, melegebb, puhább bundát öltenek. A tavasz beköszöntével pedig levetik azt, és felkészülnek a nyári forróságra, egy lazább, meleg időjáráshoz jobban illő szőrzetre. Az őszi vedlés nem olyan intenzív, mint a tavaszi, ellenben több ideig tart.

Hogyan könnyítsd meg a dolgod?

A vedlés nagyban veszélyezteti a lakás tisztaságát, ezért érdemes bevetni néhány praktikát, amivel könnyebben átvészelheted ezt az időszakot. A gyakori fésülés megkönnyíti a munkát. Emellett igen fontos az is, hogy megfelelő, minőségi étrendje legyen kedvencednek.

Ha ezek már megvannak, de kutyád immunrendszerét fel akarod készíteni a vedlésre, adhatsz neki kifejezetten kutyák számára készült sörélesztőt. Ez felgyorsítja a folyamatot és hasznos vitaminokkal táplálja a szervezetét. A téli időszakban az immunrendszer erősítése rendkívül hasznos. Azért is, mert a szőrváltáskor rengeteg hasznos tápanyagot használ fel a kutya szervezete annak érdekében, hogy bundája minél jobban megfeleljen a zordabb körülményeknek.

Ilyenkor a gyakoribb fürdetés is hasznos lehet, érdemes közben tápláló, kutyák számára készült olajokat is használni. Mosdás közben az elhalt szőrszálak kihullanak, a jótékony hatású készítmények pedig elősegítik azt, hogy az új bunda selymes és csillogó legyen.

A kozmetikus kényeztetését még élvezheti is kutyád.

Mikor van baj?

Ha kutyád nyolc hétnél tovább hullajtja szőrét, valószínűleg nem egyszerű vedlésről van szó, hanem valami probléma áll a háttérben. Különböző bőrproblémák, stressz, hormonális betegségek, valamilyen allergia, de legrosszabb esetben akár rák is szóba jöhet. Ezért rendkívül fontos, hogy gyanú esetén keresd fel állatorvosodat. Az ilyen esetekben a szőr minősége is romlik, fakóvá és fénytelenné válik.

Életkorral járó vedlés

Minden kiskutya, még a hosszú szőrű egyedek is rövid szőrrel jönnek a világra. Ahogy nőnek, levedlik kölyökbundájukat és gyakran ezzel együtt színük is megváltozik. A yorkshire terrierek például fekete árnyalatban jönnek a világra, de felnőtt korukra ezüstös, acélkék bundát növesztenek. Ők a későbbiekben nem vagy szinte észrevehetetlenül vedlenek. Ezzel szemben vannak olyan fajták, akiknek egész évben hullhat a szőrük, ilyen például a jack russell terrier.

A yorkshire terrier hosszú szőre ellenére is csak minimális mértékben vedlik.

Néhány lakásban tartott kutyára szüntelen vedlés jellemző, mert ők kevésbé vannak kitéve az időjárás váltakozásának. Az ő szőrük akkor hullik, amikor a szőrhagymák elhalnak.

A vedlés tehát nem rossz dolog, de hasznos előre felkészülni rá. Ha kifejezetten zavar a kutyaszőr, érdemes olyan fajtát választanod, aki nem hullajtja azt. Ezek legtöbbször hipoallergén ebek, tehát a kutyaszőrre érzékeny embereknek is remek társai lehetnek.

(Képek: Getty Images Hungary)

bunda kutyaszőr ősz stressz szőrhullás tavasz vedlés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!