hirdetés

Ez állhat kutyád szőrváltozásának hátterében Tornóczky Anita szerint

Tornóczky Anita

2023. április 9 - Képek: Getty Images Hungary

Tavasz lévén a szőrváltás aktuális téma, egy természetes folyamat, de sokszor a szőrhullás mást is jelez, nem csak az idő melegedését.

hirdetés

Ha van kutyád, akkor lehet, hogy észrevetted, hogy bundája az idő múlásával megváltozik. Ennek oka lehet több tényező, például az életkor, az egészség és a genetika. Fontos megérteni, hogy miért változik a kutyád szőrzete, és mit tehetsz azért, hogy jól gondoskodj róla.

A kutyaszőr alapjai

Először is fontos megérteni a kutyaszőr alapjait. A kutyáknak két fajta szőrük van: fedőszőr és aljszőr. A fedőszőr a hosszabb, durvább szőr, amely segít védeni a kutya bőrét a káros elemektől. Az aljszőr viszont a puha, pihés szőr, amely segít szabályozni a kutya testhőmérsékletét.

Ők is őszülhetnek

Az idő múlásával a kutya bundája megváltozhat többféle módon is. Például néhány ősz szőrszálakat kezdhet el növeszteni, ahogy öregszik. Ez a természetes öregedési folyamat része, hasonlóan ahhoz, hogy az emberek is őszülnek, ahogy idősödnek. Más kutyáknál változhat a bunda textúrája. Például a korábban puha bundájú kutya szőre durvábbá is válhat az évek során.

Egészségügyi probléma

Az egészségi problémák is okozhatnak változást a kutya szőrzetében. Például a bőrallergiában szenvedő kutyáknál kopasz foltok alakulhatnak ki, vagy a bundájuk száraz és törékeny lehet. A pajzsmirigy-problémákkal küzdő kutyáknál a szőrzetük hullhat és megváltozhat a textúrája. Ha bármilyen változást észlelsz tehát a kutyád bundájának tapintásában, fontos, hogy elvidd egy vizsgálatra.

Genetika

A genetika is szerepet játszhat abban, hogy a kutya bundája hogyan változik az idő múlásával. Például néhány fajta hajlamosabb bizonyos szőrproblémák kialakulására, mint mások.

A kozmetika fontossága

Nem beszéltünk még a kozmetikáról. Bizonyos fajták kifejezetten igénylik. Például az uszkárok göndör, hipoallergénnek titulált szőrzettel rendelkeznek, míg a golden retrieverek hosszabb, selymes szőrzettel. Mindkettő igényli az ápolást. A kutya bundájának rendszeres gondozása fontos része annak, hogy egészséges és boldog legyen. A szőr rendszeres fésülése és a fürdetés segít eltávolítani a felgyülemlett szőrtömeget és az elhalt szőrszálakat, így segítve a kutyát a megfelelő testhőmérséklet szabályozásában.

Ha azt veszed észre, hogy a kutyád szőrzete hirtelen megváltozott, fontos, hogy gondoskodj róla, és ha szükséges, vedd fel a kapcsolatot az állatorvossal. A korai felismerés és a megfelelő kezelés segíthet megelőzni az egészségügyi problémákat és a szőrzet romlását.

bunda hulló szőrzet kutya bundája kutya szőrhullás megváltozott szőrzet szőrhullás szőrváltozás szőrzet Tornóczky Anita vedlés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink