hirdetés

Kutyafürdetés otthon: ezeket a felszereléseket érdemes beszerezned előtte

Jóvári Krisztina

2021. július 17

Előfordul, hogy kedvenced egy jót túrázott veled vagy éppen az esőben rohangált jókedvűen, ezáltal rendesen összekoszolta a bundáját. Ahhoz, hogy tisztára varázsold, elviheted kozmetikába, de nekiláthatsz otthon is a procedúrának.

hirdetés

Ha az otthoni fürdetésre vállalkozol, garantáltan nem fogsz unatkozni. Vicces, olykor küzdelmes pillanatokat élhettek át kedvenceddel. Összegyűjtöttük, mire lesz szükségetek hozzá.

Szőrbontó kefe

Mielőtt még „beáztatnád” kutyád bundáját, alaposan fésüld ki. Ehhez fontos már kölyökkorban hozzászoktatni a kedvencedet, hiszen a napi ápolás része. Szedd ki belőle az esetleges növényi részeket (például toklász, levelek, bogáncs), ezáltal nem fog még jobban összegabalyodni a kutyabunda. A fésüléssel az elhalt szőrt is eltávolítod, így kevesebb fog már kijönni a fürdés közben. Az alapos fésülés során át tudod nézni a szőrt, felfedezve az esetleges sérüléseket. Továbbá az élősködők jelenlétére is fény derülhet, bolhára vagy kullancsra, esetleg atkára utaló jeleket találhatsz.

Sampon, balzsam

A fürdetés során a következő lépés a kutya alapos átvizezése. Ezt az eb méretétől függően végezheted fürdőkádban, zuhanykabinban, vagy akár az udvaron is. Az átázott kutyabundára vidd fel a sampont, majd jól dörzsöld bele. Ezt a műveletet a legtöbb kutya szereti, hiszen közben masszírozod, ami jólesik neki. Ha korábban találtál sérülést az eben vagy tudomásod van róla, hogy érzékeny a bőre, használj speciálisan ilyen kutyák igényére kifejlesztett sampont és balzsamot.

Nem minden kutya szeret fürödni.

A sampont hagyd állni a kedvenceden pár percig, majd öblítsd ki. Ezután következhet a szőrápoló vagy szőrbontó balzsam. Ezek meggátolják a csomósodást, fényesebbé, jobb tapintásúvá teszik a szőrzetet. Miután ezt is belemasszíroztad az eb szőrébe, hagyd pár percig állni rajta. Ezután nagyon alaposan, bő vízzel öblítsd ki a kutyabundából. Ügyelj rá, hogy ne kerüljön a kutya szemébe, fülébe samponos vagy balzsamos víz. Ha ügyesen viselkedik fürdetés közben, ne felejtsd el megdicsérni és megjutalmazni kedvencedet, hiszen így pozitív élménnyé teszed neki ezt a procedúrát.

Törülköző, nedvszívó kendő

Miután már kimostad a szőrzetből a sampont és a balzsamot, ideje megtörölni alaposan a kedvencedet, ezzel is segítve a száradást. Ilyen célra használhatsz törölközőt, vagy speciális vízszívó kendőt, ami jobban magába szívja az kutyáról a vizet. Hagyhatod, hogy jól megrázza az eb a vizes bundáját, így is könnyebben fog száradni. Az alapos áttörölgetést szintén szeretni szokták a kutyák.

Hajszárító, szárítógép

A szárításhoz használhatsz hajszárítót, ami kistestű fajtáknál célszerű eszköz. Hangja miatt azonban érdemes fokozatosan hozzászoktatni kedvencedet, hogy ne ítélje veszélyesnek. Nagytestűek számára inkább a speciális szárítógépek alkalmasak, ugyanis ezek nagy teljesítménnyel kifelé fújják a levegőt, így az eltávolítja a vizet a kutyabundából. A szárításra is igaz, hogy nyugodt viselkedés esetén jutalmazd és dicsérd kedvencedet, így pozitív élménnyé teszed számára a fürdést és a szárítást. Miután alaposan megszárítottad, fésüld ki a száraz kutyabundát és ezzel véget is ért a fürdetési folyamat.

(Képek: Getty Images Hungary)

fürdetés otthon kutya fürdetése otthon kutyabalzsam kutyafürdetés kutyasampon

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink