hirdetés

Miért van a vizes ebnek tipikus “kutyaszaga”? Meglepő a válasz

Buzgó Csilla

2020. október 5

Míg szárazon kedvenced szinte semleges illatúnak tűnik, elég egy kis zápor vagy egy jóleső úszás a tóban, és máris megcsap a szokatlan kutyaszag? Gyere velünk egy villámbiológiaórára, és elmagyarázzuk, mi áll e jelenség hátterében.

hirdetés

Először is nyugodj meg: az ázott kutyaszag nem jelent kóros állapotot, egész egyszerűen az ebek testi jellegzetességei teszik lehetővé annak kialakulását.

Pontosan mi okozza a szokatlan illatot?

Mint azt te is sejthetted, a kutyák bőre nem steril felszín – ahogyan az embereké sem – , rengeteg mikroorganizmus lakja, és ez így van rendjén. Ezek a gombák és baktériumok anyagcsere-termékeket gyártanak, amik nedvesség hatására erőteljesebb szagot kezdenek árasztani. Andy Brunning brit kémiatanár és blogger egy egész bejegyzést szentelt ennek a témának, melyben megosztotta a kapcsolódó kísérlet eredményeit.

Eszerint az állat nedves testéről ilyenkor az alábbi kémiai anyagok szabadulnak fel: benzaldehid, fenilacetaldehid, acetaldehid, fenol, 2-metilbután, para-krezol, dimetil-triszulfid, 1-oktén-3-ol, 2-nonanon, és 2,3-dietil-5-metilpirazin.

Mind más érdekes illatjeggyel járul hozzá a kutyaszag kialakulásához, melyet Brunning szerint a mandulás-gyümölcsös-mézes-gombás-kénes-ürülékes kombinációval lehet leginkább jellemezni.

Nem minden kutya lesz egyforma szagú a víztől. Hogy is van ez?

Mivel mindegyik eb más-más életvitelt folytat, az egyikre kevésbé, míg egy másikra fokozottabban jellemző lehet az elázást követő illatozás. Az intenzitás függ a kutya táplálkozásától, attól, hogy milyen helyszíneken sétál, hol hemperedik le, milyen más állatokkal él egy háztartásban, illetve bármily meglepő, de a fajtájától is.

Egyes kutyafajtákra, mint például a bassett houndra jellemző a fokozott faggyútermelés, ez pedig táptalajt nyújt a mikroorganizmusok számára, melyek így jobban el tudnak szaporodni az állat bőrén. Kifejezetten érintettek továbbá a ráncos bőrű vagy nyomott orrú kutyusok, akik bőrredőiben kiváló búvóhelyre lelnek ezek a mikroszkopikus élőlények.

Azok a kutyák, akik sokat nyálzanak, szintén szagosabbak lehetnek vizesen, hiszen maga a nyál is számos baktériumot hordoz magában.

Mikor kell kóros állapotra gyanakodnod?

Sajnos előfordul, hogy a kutya immunrendszere nem tudja kivédeni a kórokozók túlzott elszaporodását. Az allergia vagy ételérzékenység okozta bőrfertőzések, a sebek elfertőződése, valamint az általános ápolatlanság mind hozzájárul a kellemetlen testszag kialakulásához.

Legtöbbször viszonylag későn észlelik a négylábún ezeket a tüneteket, hiszen egy hosszú szőrű kutya kültakarója alatt könnyen megbújnak az elváltozások. Ezért érdemes rendszeresen átvizsgálnod kedvencedet a napi ápolás során.

Sürgős orvosi segítségre van szükség, ha az eb vakarózik, helyenként pedig már a szőre is kikopott a sok rágcsálástól, dörzsöléstől. Sajnos ilyenkor az is lehetséges, hogy ezeket a panaszokat nem bolha vagy rühösség, hanem egy komplex egészségügyi probléma okozza, melynek kezelése időigényes és bonyolult folyamat.

(Képek: Getty Images Hungary)

érdekességek kutya fürdetés tudomány vizes kutya vizes kutyaszag

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!