hirdetés

Kutyák segíthetnek a rákos embereknek a gyógyulásban: az ebeknél hatásosnak bizonyult kezelést daganatos betegeknél is alkalmazhatják

László Enikő

2022. augusztus 12 - Képek: Getty Images Hungary

Egy onkológiai és állatorvosi kutatók által végzett klinikai vizsgálat részeként egy inhalációs immunterápia sikeresen kezelte a rákot néhány kutyánál. Az eredmények azt mutatják, hogy emberek esetében is lehetséges a rák elleni, ilyen típusú küzdelem.

hirdetés

A szervezet által természetesen termelt fehérje fontos új immunterápiás gyógyszerré válhat az onkológusok rendelkezésére álló rákellenes eszközök tárában. Az UC Davis rákkutatói társkutyákkal és emberekkel csatlakoztak más intézmények tudósaihoz, hogy egy új megközelítést tanulmányozzanak, amely beindítja a szervezet védekező mechanizmusait, hogy reagáljon, és elpusztítsa a rákot.

A világon az először alkalmaztak ilyen kezelést

Az első klinikai vizsgálatban 21 olyan, különböző fajtájú, kedvtelésből tartott kutyát kezeltek interleukin-15-tel (IL-15), amelyek oszteoszarkómából vagy melanómából eredő áttétes tüdőbetegségben szenvedtek. Bár korábban elismerték immunterápiás tulajdonságait, az IL-15-öt kevés humán klinikai vizsgálatban vették át a koncentrált dózisokhoz kapcsolódó toxicitási kockázatok miatt.

„Korábban senki nem alkalmazott IL-15-öt inhalációs kezelésként kutyáknál, hogy azt közvetlenül a rák helyéhez juttathassák. Ezzel az ötlettel a test többi részének expozíciójának csökkentésére jutottunk, hogy javítsuk a haszon-kockázat arány, az immunstimuláló hatás javítása és a toxicitás csökkentése érdekében” – magyarázta Robert J. Canter onkológus. „Ebben a tanulmányban az interleukin-15-öt használtuk az immunrendszer újraélesztésére, hogy felismerje és eltávolítsa azokat a rákos sejteket, amelyek elkerülték az immunrendszert.”

A kutatás azt mutatja, hogy az IL-15 felerősített koncentrációja serkentheti az immunrendszer védekezőképességét bizonyos típusú rákfajták ellen kutyákban. Az IL-15 a citokinek számos típusának egyike – olyan anyagok, amelyek jelátviteli és szabályozó funkciót töltenek be az immunrendszer aktivitásában.

A kutyák rákja hasonlít az emberekéhez

„Összehasonlító onkológiai kutatásaink részeként határozottan támogatjuk a kutyákon végzett klinikai kísérleteket, különösen az immunterápia terén” – mondta Canter, az UC Davis Sebészeti Osztályának vezetője. „A kutyákat sújtó rákos megbetegedések, köztük a szarkómák, az agydaganatok, a limfómák és a melanómák, hihetetlenül hasonlítanak az emberek által kifejlesztett rákhoz.”

A tanulmány két jelentős eredményt hozott: a terápia jól tolerálható volt, és még egy rövid, kéthetes inhalációs IL-15-kúra is az előrehaladott rák tartós elnyomásához vezethet. A kutatók megjegyezték, hogy az esetleges klinikai alkalmazás során az IL-15-öt valószínűleg nem önálló terápiaként használják, hanem megerősítésként más kezelésekkel kombinálva.

„A vizsgálatban részt vevő kutyák mindegyike előrehaladott metasztatikus rákban szenvedett, és többségük már kapott korábban kemoterápiát, sugárterápiát és bizonyos esetekben immunterápiát. Jelenleg folynak a vizsgálatok annak megállapítására, hogy megjósolhatjuk-e, hogy mely betegek reagálhatnak erre a terápiára a daganat tulajdonságai vagy a páciens immunállapota alapján” – mondta Robert B. Rebhun állatorvos, aki a kutyák daganatos megbetegedéseit kutatja.

Embereken is segíthetnek

„Ez segíthet azonosítani azokat a betegeket, akik reagálhatnak erre a terápiára, valamint megérthetjük, hogyan kombinálhatunk potenciálisan más immunterápiákat a válaszarány javítása érdekében. Hálásak vagyunk a rendkívül elkötelezett ügyfeleinknek, akik minden lehetséges ellátást kipróbáltak kedvenceiknél, és úgy döntöttek, hogy bevonják őket ebbe a vizsgálatba. Még az inhalált IL-15-öt is beadták a kutyáiknak otthon – abban a reményben, hogy az kedvencük, más ebek, vagy esetleg előrehaladott, áttétes rákban szenvedő emberek javára válhat” – mondta Rebhun.

daganat daganatos betegség kutatás kutya rák kutya rákos rákkutatás tanulmány tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink