hirdetés

A leggyakoribb kutyarák 6 feltűnő tünete: a fekete folt a szájban szintén intő jel lehet

Ferenczi Deborah

2022. május 2

A kutya rákos megbetegedéseinek egyik leggyakoribb típusa a szájüreget érintő daganat. Jellegzetessége, hogy fekete foltok figyelhetőek meg az eb szájában, illetve ritkább esetekben akörül. Ezek a pigmentfoltok nagyon jellegzetesek, így szinte lehetetlen őket eltéveszteni.

hirdetés

A kutya szájüregi daganata a leggyakoribb ráktípusok csoportjába tartozik. Ezeket a sötét, kifejezetten fekete pigmentfoltokat melanocitáknak hívják. Ezeknek is két típusa van: jó- és a rosszindulatú. Sajnos a szájüregben a legtöbb daganat nemcsak rosszindulatú, hanem agresszív is, és súlyos helyi károsodást okozhat. Áttétek is előfordulhatnak, amelyek a tüdőt, a lépet és más létfontosságú szerveket érintik.

A jóindulatú melanomák

Ezek általában kivétel nélkül a szőrrel fedett területeken helyezkednek el. Nagyon ritkán az is előfordulhat, hogy a szájüregben alakulnak ki, főleg fiatal kutyáknál. A színük általában hasonló a rosszindulatú változathoz, vagyis nagyon sötét, átmérője körülbelül 5 centiméter. A korai felismerés kritikus fontosságú, amennyiben sebészeti úton eltávolítják a jóindulatú sejtburjánzást, akkor minden esetben garantált a teljes gyógyulás.

A szájüregi daganat tünetei

A kutyák szájüregi rákjának a tünetei a következők:

  • Fokozott nyálfolyás
  • Az arc duzzanata
  • Étel leejtése evés közben
  • Fogyás
  • Rossz lehelet
  • Laza fogak, melyek esetleg ki is esnek

Abban az esetben, ha a daganat átterjedt a nyirokcsomókra, duzzanat alakulhat ki az állkapocs alatt és a vállak előtt. Gyakoriak a tüdőáttétek, amelyeket köhögés, letargia és étvágytalanság kísér.

Rosszindulatú szájüregi daganatok

A daganattípus rosszindulatú formája a legtöbb esetben idősebb, 11 év körüli kutyákban alakulhat ki. Jellemző rájuk a fekete pigmentáció. Különösen veszélyes, ha a nyálkahártya alatt helyezkedik el, vagy ha a csontot érinti az adott elváltozás. Ennek oka, hogy daganatok nagyon dinamikusan képesek növekedni, így viszonylag hamar elérik a nyirokcsomókat, ahol áttéteket képezhetnek. Miután rendkívül agresszív rákról van szó, minden esetben a mihamarabbi műtéti eltávolítás és az utókezelés javasolt.

Diagnosztizálás és kezelés

Amennyiben sötét színű, foltos eltávozást tapasztalsz a kutyád szájában vagy szája körül, azonnal fordulj orvoshoz. A rendelőben szövettan segítségével diagnosztizálják az adott daganattípust. Sok esetben szükség lehet speciális immunhisztokémiai festési eljárásokra is. Amennyiben csontot is érint az elváltozás, akkor sor kerülhet röntgenvizsgálatra, illetve a nyirokcsomók mielőbbi ellenőrzésére is. A gyógyulás egyetlen lehetősége a korai felismerés és a műtéti eltávolítás, majd a kemoterápiás vagy sugárkezelés.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség jele betegség tünetei daganat kutya daganat kutya rák kutya rákos kutya szájbetegségek kutya szájüregi daganat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink