hirdetés

A rák 11 korai tünete kutyáknál, amivel időben fordulj orvoshoz: a súlyvesztéstől a gyakori lábrángásig

Ferenczi Deborah

2022. július 19 - Képek: Getty Images Hungary

A rák az egyik legalattomosabb betegség, melynek számos tünete lehet, melyeket olykor nehéz beazonosítani, kiváltképpen az első stádiumban. Márpedig létfontosságú, hogy mihamarabb fordulj állatorvoshoz, már akkor is, ha csak gyanakszol is arra, hogy a kutyád daganatos betegséggel küzd.

hirdetés

Az alábbiakban összegyűjtöttük a rák leggyakoribb tüneteit. Ezek kivétel nélkül mind arra utalhatnak, hogy nagyon komoly probléma állhat a háttérben. Amennyiben ezeket tapasztalod, azonnal fordulj állatorvoshoz.

1. Hasmenés, egészségtelen bélmozgás, bepisilés

Az időnkénti hasmenés nem feltétlen a rák jele, azonban ha ez rendszeressé válik, esetleg folyamatosan rosszabbodik a helyzet, akkor mindenképpen érdemes megnézetni az állatot. Ez kiváltképpen fontos abban az esetben, ha a hasmenést olyan tünetek kísérik, mint:

Az utóbbiak jellegzetesen a daganatos megbetegedések tünetei, főleg, ha a tünetek összessége érzékelhető.

2. Ájulás

Ha a kutyád hirtelen összeesik, azonnal fordulj állatorvoshoz. Jake Zaidel, a New York-i Máltai Állatkórház szakértője szerint az öntudatvesztés, a gyengeség és az általános letargia mind a rák gyakori jelei. Minél hamarabb érdemes kizárni a legrosszabbat vagy épp megtalálni a helyet, hol rámad a rák, miért gyengül a test.

3. Rohamos fogyás

A fogyás a kutyarák első számú és leginkább aggodalomra okot adó tünete. Leginkább a gyomor-bélrendszeri daganat váltja ki. Ilyenkor sokkal nehezebben emészt az állat, így az evés mértéke is csökkeni fog. Ezentúl maga a rák is okozhatja a fogyást, még akkor is, ha az étvágy és a bevitt étel mennyisége egyáltalán nem változik.

4. Köhögés

A köhögés nem feltétlenül ad okot aggodalomra, hiszen számos mögöttes oka lehet. Azonban, ha huzamosabb ideig áll fent ez az állapot, esetleg erős, szinte fulladással járó rohamok kísérik, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy valami komolyabb probléma, például tüdőrák áll a háttérben.

A kutyák is éreznek fájdalmat, csak kevésbé intenzíven, mint az emberek.

5. Szájban lévő elváltozások

A sebek, csomók, az esetlegesen jelentkező furcsa szagok, vérzés vagy az íny színének megváltozása a szájüregi daganat jele lehet, különösen, ha idősebb a kutya. Ennek a legnagyobb veszélye az, hogy az esetek jelentős százalékában már csak akkor veszi észre a tulajdonos, amikor a betegség már nagyon előrehaladott állapotban van. A szájban levő elváltozás teljesen észrevétlen tud maradni egészen addig, amíg nagyon súlyos nem lesz. Dr. Timothy Rocha, a DVM New York-i onkológiai specialista azt javasolja, hogy amikor elvégzitek az eb szájápolási rutinját, például fogat mostok, rendszeresen ellenőrizd, hogy nincs-e valami elváltozás a szájüregben.

6. Orrvérzés

Az orrvérzés szintén olyan tünet lehet, mely semmi esetre sem normális. Persze származhat sérülésből is, de amikor ezt kizártad, érdemes tovább gondolkodni. Idősebb kutyáknál különösen aggasztó tünet lehet.

7. Váladék keletkezése orrban, szemben és egyéb területeken

Az orrból vagy a szemből való tartós váladékozás esetében minél hamarabb érdemes állatorvoshoz kerülni. Az arcot vagy szemet érintő daganatok egyik talán leggyakoribb jeleiről beszélünk, indokolt hát az óvatosság.

8. Rohamok jelentkezése

A rohamok jelentős százalékban az agydaganatok jelei lehetnek, és jellemzően idősebb rákos betegeknél figyelhetőek meg. A WebMD.com szerint ha hirtelen rángatózni kezd az állat, habzik a szája, akkor valószínűleg görcsrohamot kapott. Ebben az esetben azon nyomban szükséges állatorvoshoz fordulnod.

9. Bőrelváltozások és kiütések

Alapvető fontosságú, hogy minden bőrelváltozást, legyen az dudor, csomó, esetleg melanoma, azonnal ellenőrizni szükséges . Természetesen fennáll az a lehetőség, hogy a kinövés jóindulatú, de mintavétel hiányában nem lehet különbséget tenni. Ügyelj a nem gyógyuló sebekre vagy a viszketőnek, fájdalmasnak tűnő elváltozásokra is. Érdemes lehet folyamatosan ellenőrző vizsgálatokat tartani, tudatosan masszírozni a kutya testét, hogy felfedezz minden furcsaságot.

10. Súlygyarapodás

A hirtelen súlygyarapodás, puffadás indokolatlan esetekben, tehát nem eszik sokkal többet az állat, nem változtattál jelentősen az étrendjén, szintén intő jel lehet. Szintén aggodalomra adhat okot, ha nagyon megugrott az eb étvágya, esetleg sokkal többet eszik, mint az addigiakban. Ilyen esetekben elengedhetetlen az ellenőrzés.

11. Általános fájdalom vagy kellemetlen érzés

A folyamatosan fennálló fájdalom egyértelmű jele a rosszindulatú daganatoknak. Ez magába foglalja a kutya folyamatosan rossz közérzetét és állandó rosszulléteit. Feltűnő jel lehet, ha az eb sokszor nyöszörög.

beteg a kutya betegség jele betegség tünetei betegségek daganatos betegség fájdalom köhögés kutya rákos kutya roham

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink