hirdetés

Miért nem tudnak sírni a kutyák? Másképpen fejezik ki a fájdalmukat

Ferenczi Deborah

2022. március 18 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy amikor a kutyád könnyezik, vajon érzelmi reakciót ad-e, vagy a sírás teljesen máshoz köthető? Ki kell ábrándítanunk: az ebek fájdalmat és szomorúságot inkább nyafogással és üvöltéssel mutatnak ki, a sírás egész más miatt történik.

hirdetés

Az ebek esetében teljesen mást jelent a könnyezés. Mindössze azt, hogy másképpen kötődik a könnycsatorna az agyukhoz. E kettő az embernél össze van kötve, azaz a könnyezés általában erős érzelmi reakcióra adott válasz. A kutyák azonban teljesen másképpen élik meg az érzelmeiket, és annak nincs olyan megmutatkozása, mint például a sírás.

Mit jelent a könnyezés?

A viselkedés gyökere Ad Vingerhoets professzor szerint teljesen más. Az embereken kívül nincs bizonyíték arra, hogy bármely más élőlény ténylegesen sírna az érzelmi szorongástól. Charles Darwin valóban hitte, hogy az emberi könnyeknek nincs modern adaptív funkciója. Nagyon sok tanulmány készült már arról, hogy milyen érzelmi reakció áll a sírás hátterében, mégsem áll rendelkezésre elegendő adat annak bizonyítására, hogy valójában mi is a pontos oka ennek. Ellenben arra még ennyi bizonyíték sincsen, hogy a kutyák milyen okból sírhatnak. De annyi bizonyos, hogy ennek nem érzelmi reakció áll a hátterében.

Fájdalom érzése esetén sírhatnak-e a kutyák?

Az ebek a fájdalmat és a szomorúságot általában hangosan, olykor üvöltve vagy akár nyafogva fejezik ki, nem pedig sírással. Ha egy kutya fájdalma krónikussá válik, akkor sem sír, helyette megváltozhat a viselkedése, esetlegesen az addig szeretett dolgoktól is ódzkodik, sőt előfordulhat, hogy nem étkezik normálisan vagy hasonló problémák merülnek fel. Amennyiben furcsa tüneteket vagy jelentős viselkedésváltozást tapasztalsz a kutyádon, mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulnod. Ellenben sírás minden valószínűséggel nem kíséri még a legjelentősebb fájdalmat sem.

A könnyezés nem érzelmi reakció

Ha kutyádnak könnyes a szeme, vagy úgy néz ki, mintha sírt volna, érdemes alaposan megvizsgálni az adott problémát, és állatorvos segítségét kérni. Olyan okok állhatnak a háttérben, mint a könnycsatornák elzáródása, ami túlzott könnyezéshez vagy a szem körüli nedvességhez, illetve bőrirritációhoz vezethet. Ezeket nevezik könnyfoltoknak.

Szemfertőzés vagy allergia

Ha a kutyád szeméből véres vagy sárgás váladék folyik, az komoly fertőzés jele. Az allergia okozhat komolyabb szemirritációt vagy duzzadtságot is az adott területen. Ezenfelül előfordulhat, hogy megkarcolódott az eb szaruhártyája. Ez meglehetősen gyakori az igazán aktív kutyáknál. A szem gyulladttá válik, a kutya sokat pislog. De akár egy egy apró szennyeződés is okozhatja azt, hogy az eb szeme könnyek termelésével reagál. Ha ez a helyzet, a tünetek csak átmenetiek lehetnek. Ha egy-két napnál tovább tartanak, fordulj állatorvoshoz, mert komolyabb probléma állhat a háttérben.

fájdalma van a kutyának fájdalom könnyezik a kutya sír a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink