hirdetés

Segítség, nem eszik a kölyökkutyám! Csak finnyás vagy komoly baja lehet?

Buzgó Csilla

2021. február 27

Megértjük, ha ijedségre ad okot az új családtag étvágytalansága. Nem feltétlenül kell a legrosszabbra gyanakodni, de nem árt, ha árgus szemekkel figyeled az apró tüneteket.

hirdetés

Egy felnőtt kutyánál is intő jel lehet a hirtelen étvágycsökkenés, ám egy kölyöknél sebezhető immunrendszeréből és rövidebb ideig kitartó tartalékaiból kifolyólag komolyabban kell venni ezt a változást. Lássuk, mi állhat a háttérben!

Meg kell szoknia új környezetét

Emberek esetében is gyakoriak az emésztési zavarok utazás vagy költözés esetén, egy védtelen kölyökkutyusra pedig ez fokozottan érvényes lehet, hiszen gyakran azt se tudja, mi miért történik vele. Ha újdonsült lakhelyét esetleg már sikerült megszoknia, még mindig jelen lehet egy új társ egy másik eb, cica, vagy akármilyen háziállat személyében, aki eleinte frusztrálja vagy befeszíti a kiskedvencet.

Amennyiben alomból hoztad el őt, az is lehetséges, hogy egyszerűen hiányzik neki a családja, és ez a lelki fájdalom megakadályozza őt a jóízű falatozásban. Légy vele türelmes, igyekezz pozitív élménnyé varázsolni számára az étkezéseket, és dicsérd meg, valahányszor sikerül elfogyasztania pár falatot!

Megzavarja a tápváltás

Nem véletlenül javasolják a tenyésztők és az állatotthonok munkatársai a fokozatos átállást. Az állat kap egy bizonyos fajta eledelt eredeti helyén, majd mikor hozzád kerül, lehet, hogy te teljesen megváltoztatod az étrendjét. Még akkor is van esély a zavar kialakulására, ha az előzőnél jobb minőségű ételt kezdesz neki feltálalni; kell egy kis idő, amíg a kutya megszokja az új állagot, ízt és összetevőket.

Ilyenkor a bevett szokás a régi eledel bekeverése az újjal. Adagold egyre nagyobb arányban a végleges táplálékot a megszokotthoz 1-2 héten keresztül, míg végül csak az általad választott termék kerüljön a tálkájába!

Betegség áll a háttérben

Sajnos számos kórság okozhat étvágytalanságot, vagy egyenesen képtelenné teheti kedvencedet az étkezésre. Az alábbi betegségekre vagy problémás állapotokra érdemes gyanakodni:

Fontos, hogy amennyiben ilyesmire gyanakodsz, ne halogasd az orvoslátogatást, mert egy kiskutya szervezete nem rendelkezik annyi tartalékkal, amennyi akár 1-2 napos kényszerböjt során is kitart.

Elvarázsolja a sok új inger

Kisgyerekeknél is gyakori jelenség, hogy annyira belemerülnek a játékba, hogy meg se érzik az éhséget. Ez a kiskutyáknál is előfordulhat, viszont arra mindenképp ügyelj, hogy a pici a nap folyamán egyen valamit, mert mint azt fentebb említettük, tápanyagraktárai végesek.

(Képek: Getty Images Hungary)

etetés kölyök kutya válogat kölyökkutya kölyökkutya etetése kutya nem eszik nem eszik a kiskutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink