hirdetés

A nyalószőnyeg csak egy újabb hóbort vagy nélkülözhetetlen kiegészítő?

Hangai Lilla

2022. december 5 - Képek: Getty Images Hungary

Az utóbbi években nagyon divatossá váltak az úgynevezett nyalószőnyegek. Igyekszünk minden újdonságot árgus szemekkel figyelni, mert biztosak akarunk lenni abban, hogy az olvasókat nem az értelmetlen pénzköltésre csábítjuk. Ezek a stimuláló kis etetőszőnyegek szerencsére nagyon sok szempontból segíthetnek a kutyatartók problémáin.

hirdetés

Mai útmutatónkban bemutatjuk, hogy mi is tulajdonképpen a lick mat, hogyan használhatod és milyen problémákat oldhatsz meg a segítségével.

Mi az a nyalószőnyeg?

A vicces név egy rendkívül hasznos kis segédeszközt takar. Egy olyan barázdált szőnyegről vagy tálról van szó, amely általában szilikonból készül és az ebnek a redők és repedések közül kell kinyalnia, kiennie az ételt. Ez lehetővé teszi a blökik számára, hogy a falási rohamok helyett az idejüket és figyelmüket öszpontosítva fogyasszák el a vacsorájukat, ami így akár 10-30 percbe is beletelhet. Többféle színben, méretben és mintázatban is elérhetőek már.

Mire használható?

A nyalószőnyeg használata ösztönzi a nyalást, amely endorfint szabadít fel a kutya agyában. Az endorfin pedig segít megnyugtatni és boldoggá tenni az ebeket stresszes helyzetekben. Így ezt a sokrétű kis tárgyat használhatod:

A nyalószőnyegekhez használhatsz száraz eledelt, konzervet, jutalomfalatot, csirkehúst, zöldségeket, gyümölcsöket is, amik a kutyák számára is biztonságosak. Az a legjobb, ha kombinálod a textúrákat és az ízeket is, hogy minél változatosabb legyen az élmény.

Sőt, nyáron akár beteheted a fagyasztóba is, rajta egy kevés joghurttal és gyümölcsökkel, hogy még tovább tarthasson az élmény és még hűsítőbb legyen.

Tippek és trükkök a használatához

A higiéniára ebben az esetben is oda kell figyelni, az apró sarkok és redők miatt talán még jobban, mint egy hagyományos tál esetében. Emiatt is javasoljuk a gumiból készült verziók helyett a szilikon darabokat. Elmoshatod kézzel is, de akár a mosogatógépbe is bedobhatod.

Ha a tesztelés alatt úgy látod, hogy a blöki felborítja a nyalószőnyeget és a kelleténél is nehezebben boldogul vele, javasoljuk, hogy vegyél hozzá egy alacsony peremű tepsit, amibe belehelyezheted. Ez meggátolja a felborulását és a szertelen kölykök sem kapják fel, hogy megfordítsák.

Egy másik tipp, amit érdemes megfontolni, hogy elrakd a nyalószőnyeget, amíg nincs használatban. Hogy kedvenced a legtöbbet hozhassa ki ebből az új segédeszközből, amikor befejezte a táplálkozást, érdemes elpakolni a kelléket.

Valamint javasolt szem előtt tartani azt is, hogy a használata csak felügyelet mellett történjen. Nem jelent az eb számára veszélyt, de így egyszerűen megakadályozhatod, ha játékra használná. Ezzel a módszerrel a szőnyeg élettartamát is megnöveled és kedvenced sem tanul el illetlen viselkedésmintákat.

emberi étel kutyáknak etetés etetőtál falási rohamok felnőtt kutya etetése fürdetés fürdetés otthon higiénia jutalomfalat karomvágás keveset mozog a kutya kiegészítő kölyökkutya kölyökkutya etetése kutya stresszes kutyaeledel lick mat mentális stimuláció mérgező ételek mohóság nyalószőnyeg stressz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink