hirdetés

Ha itt vakargatod a kutyád, akkor a legboldogabb: ezek a helyek a kedvenceik

László Enikő

2022. április 8 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb kutya nagyon élvezi, ha néhány simit gyűjt be azoktól, akiket szeret, és egyesek még idegenektől is szívesen fogadnak egy kis vakargatást. És bár sokuk szinte minden érintésnek örül, vannak olyan helyek, amelyek vakargatása különösen kellemes élmény számukra. Mutatjuk, melyek ezek!

hirdetés

Talán észrevetted, hogy kutyádnak van egy olyan kedvenc helye testén, ahol különösen szereti, ha vakargatják. Bár minden kedvencnek eltérő a preferenciája, általában van 7 különleges pont, amelynek érintését imádják az ebek. És ne feledd, egy a kutyák simogatása neked is jót tesz!

1. Mellkas

Ez egy olyan terület, amelyet anélkül is simogathatsz, hogy a kutya kiszolgáltatott helyzetben kerülne, például ha felborulna egy pocaksimire (amit sok kutya szeret – de nem mindegyik!). Amikor itt vakargatod a kutyusokat, teljes látókörben tarthatnak téged, így nem fogják fenyegetve érezni magukat.

2. Az áll alatt

A legtöbb kutya szereti, ha álla alatt, a nyaknál vakargatják, simogatják. Ez bevethető olyan ebnél is, akit nem ismersz, és meg szeretnéd simogatni (természetesen a tulajdonos engedélyével). Míg egyesek ösztönösen a kutya feje után nyúlnak, ha kontaktusba akarnak lépni vele, az állat ezt fenyegetésként érzékelheti. A feje tetején való simi pedig nem különösebben élvezetes a kutya számára. Az álla alatt, a nyaki részen simogatni jobb megoldás, különösen az ijedősebb kedvencek esetében.

3. A farok töve

Előfordult már, hogy megsimogattad kutyusod bársonyosan puha fülét, majd megfordult, hogy felkínálja hátát? Bár ránézésre nem tűnik olyan különleges helynek, úgy látszik, hogy a kutyák szeretik, ha megvakarják a hátukat, különösen a farkuk tövénél.

Dr. Bonnie Beaver, a Texas A&M Egyetem állatorvos-professzora kifejti: „A legtöbb kutyának azért tetszik, hogy megvakarják a hátát, mert ez egy nagyon nehezen elérhető terület számukra… Gondolj csak arra, hogy neked milyen nehéz elérned a hátad közepét, és milyen jó, ha valaki megvakarja helyetted.”

4. A nyakörv alatt

Akárcsak a far esetében, a kutya tarkója is – különösen a nyakörv alatt – nehezen érhető el. Ráadásul a nyakörv viselése kissé viszketőbbé teheti a területet, ezért ha az eb otthon, a négy fal között tartózkodik, érdemes levenni róla.

5. Vállak

Egy másik hely, ahol a kutyák élvezni fogják a vakargatást! Ha több figyelmet fordítanak a vállukra, akkor nem érzik magukat sebezhetőnek, és ez szintén egy olyan hely, ahol nehezen érik el magukat. Ráadásul ki ne szeretne egy jó vállmasszázst?

6. A fülek mögött

A kutyák fülén nagyszámú idegvégződés található, és ezek az idegek elérik a belső szerveket. Ha megvakarod kutyádat a füle mögött, az eb hajlamos lenyugodni, és akár el is alszik. Amikor a kutyákat a fülük mögött vakarják, az agyuk endorfinokat bocsát ki. Tehát, ha azt veszed észre, hogy kedvenced ideges, stresszes, vagy meg kell nyugodnia, vakargasd meg egy kicsit a füle tövét!

7. A has

Meglepő, de néhány kutya nem igazán szereti, ha (főleg idegenek) a hasukat vakargatják, ugyanis ilyenkor kiszolgáltatott pozícióban vannak. Az ebeknél a háton fekvés nem feltétlen azt jelenti, hogy hasvakarást kérnek. Ezért mindig érdemes megvizsgálni az állat testbeszédét.

Azonban, ha az eb maga kér egy kis simit, azt azért teszi, mert az a hely különösen kedves neki. A szakértők szerint a kutya hasán lévő szőrtüszők nagyon érzékenyek, és ha megvakarják a hasukat, az rendkívül jó érzés lehet számukra. Mivel az ebek hasán nem sok szőr nő, így könnyebben hozzáférhetsz a bőrükhöz egy jó kis simogatással.

kutya kedvenc helyei kutya simogatása simogatás vakargatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink