hirdetés

Miért imádják ennyire a kutyák, ha a pocakjukat simogatják? Számukra ez a tökéletes bizalom jele

Ferenczi Deborah

2022. augusztus 28 - Képek: Getty Images Hungary

Biztosan te is észrevetted már, hogy a kutyusod kevés dolgot imád jobban annál, mint mikor a hasát simogatod. Ilyenkor annyi boldogsághormon szabadul fel a szervezetében, hogy szinte láthatod ahogyan kicsattan a boldogságtól. Az alábbiakban utánajártunk annak, hogy miért okoz ennyire nagy örömöt a kutyusoknak az, ha a hasukat vakargatod.

hirdetés

A has simogatása nagyon mély bizalomról árulkodik, hiszen ebben a helyzetben a leginkább kiszolgáltatottak az ebek. Akkor mégis miért kérik olyan sokszor a pocakvakarást?

A has simogatása boldogsághormonokat szabadít fel

Nem csak a feltétel nélküli bizalom az, ami ennek a tevékenységnek a hátterében áll. Ugyanis a has vakargatása stimulálja az ott elhelyezkedő szőrtüszőket, ami boldogsághormonokat képes felszabadítani. A kutyák esetében létezik egy specifikus agyi neuron, ami kifejezetten arra az érzésre reagál, amikor a hasukat dörzsölöd.

Miért rugdalózik a kutya, mikor vakargatod a hasát?

Sokan úgy gondolják, hogy ez hasonló az ember csiklandozó reflexéhez, azonban ez inkább a térdreflexhez hasonló mozdulatnak tudható be. Olyannyira, hogy ezt a módszert használják a gerinc- vagy az idegproblémák vizsgálatára is. Ugyanis a has dörzsölése aktiválja a bőr alatti idegeket, amelyek a gerincvelőhöz kapcsolódnak. Erre pedig az agynak egy reflexszerű válasza a rugdalózás.

Normális, ha a kutya nem szereti ezt?

Annak ellenére, hogy az ebek jelentős százaléka nagyon élvezi a hasvakarást, ha a tied nem tartozik közéjük, akkor sem kell aggódnod. Az effajta mókát semmiképpen sem szabad erőltetni, ugyanis az könnyen szorongást vagy félelmet válthat ki a kutyában. Sőt ami még ennél is rosszabb, könnyedén elvesztheti benned is a bizalmát, ha ráerőltetsz valamit. Állhat a háttérben valami múltbeli trauma, vagy csak szimplán rossz érzés vált ki belőle az adott cselekedet. De ne aggódj, számtalan mód van még ezen kívül is arra, hogy megmutasd a kutyusodnak, mennyire szereted.

bizalom jele kutya bizalom kutya hasa kutya simogatása kutya szeret simogatás vakargatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink