hirdetés

3 hely, ahol ne simogasd a kutyát, hiába hiszed, hogy jólesik neki: az egyiket még mindig sokan elhibázzák!

László Enikő

2022. június 22 - Képek: Getty Images Hungary

Bár a kutyák általánosságban szinte bárhol szeretik, ha megsimogatják őket, vannak helyek, amiket kevésbé élveznek és akár kellemetlen is lehet számukra ott az érintés. Az alábbiakban sorra vesszük, melyek ezek.

hirdetés

Ha kedvencedet a füle tövénél, az álla alatt, a mellkasán, a nyakörve alatt, a farok tövénél, esetleg a hasánál vakargatod, több mint valószínű, hogy imádni fogja. De vannak olyan területek, amiket inkább kerülj, mert nem feltétlen fogja élvezni. Mutatjuk, melyek ezek!

A farok

A kutya farka fontos része az egymással és az emberekkel való kommunikációnak. Szőrös barátaink nem feltétlen veszik jó néven, ha valaki megérinti a farkukat. Ők ezt a testrészüket a kommunikációra használják, és nem kedvelik, ha abba valaki belepiszkál. A farok-tabu egyik egyértelmű jele megmutatkozik a kutyakozmetikákban is, amikor az ebek ösztönösen maguk alá húzzák farkukat, amikor a szakember onnan szeretné levágni a szőrt.

A mancsok és a lábak

A kutyák általában kényelmetlenül érzik magukat, amikor megsimogatják vagy megvakargatják a lábukat. Ez főleg azért van, mert azokkal kell menekülniük a veszély elől. Tehát ösztönösen nem akarják, hogy bármi akadályozza menekülési lehetőségüket. A legtöbb kutya automatikusan elhúzza, felemeli a mancsát, ha hozzáérsz, ezzel egyértelműen jelezve, hogy nem feltétlen tetszik neki a matatás. És próbáltál már egy kutya mancsáról szőrt levágni? Nem véletlen nehéz feladat…

A fej

Hová nyúl az ember, ha meg szeretné simogatni valaki kedvencét? Annak fejéhez. Egyes kutyák nem bánják, ha fejük tetejét megsimogatják, de sokuknak ez nem tetszik, inkább csak eltűrik. Tehát figyeld az eb reakcióját, amikor megpróbálod megérinteni a fejét. Ha „lebukik”, és becsukja a szemét, esetleg hátralöki a fejét, miközben felé nyúlsz, akkor hanyagold inkább és ne erőltesd. Sok kutya gyakran hagyja, hogy valaki a fejét simogassa, de ha nem is esik neki feltétlen rosszul, ennél sokkal több ideális terület van a vakargatásra. Idegen kutya esetében például a fül vagy a mar, nyak simogatása célravezetőbb és kevésbé fenyegető, mintha a feje teteje felé nyúlnál.

Még egy ok, amiért a kutyák nem szeretik, ha megvakarják a fejüket, az az, hogy nem akarják, hogy megérintsék a szemüket és az orrukat. Az utóbbira hagyatkoznak, hogy felfedezzék az őket körülvevő világot, ezért nem kellemes számukra, ha valaki ott piszkál az ujjaival. És bizony fájdalmas lehet, ha tévedésből a szemükbe nyúlnak.

Na jó, de akkor hol simogasd?

Ha szeretnéd tudni, hogy melyik a legjobb hely a kutyád számára, ahol kifejezetten élvezi az érintést, egyszerűen csak jobban figyelj a testbeszédére. Ha az eb bökdösi a kezed, mikor abbahagyod a simogatást vagy csóválja közben a farkát, valószínűleg megtaláltad az ideális helyet a vakargatásra. De ha behúzza a füleit, elfordul, kitér vagy kidülleszti aszemeit, hagyd abba, amit csinálsz és adj neki egy kis teret. És ne feledd, ha az eb a hasát mutatja (különösen, ha idegen) nem feltétlen kér pocakvakarást!

hol ne simogass egy kutyát idegen kutya kutya simogatása kutya testbeszéd simogatás vakargatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink