Tanulmány igazolta, hogy a kutyák barátságosabbá tesznek: így reagál az agyad, ha kedvencedet simogatod

Szénási Szimonetta, 2023. január 22 - Képek: Getty Images Hungary

Amellett, hogy a kutyák végtelenül kedves teremtések, gazdáikat is jobb emberré teszik, amit már kutatás is igazol.

Az alábbi tanulmány izgalmas kapcsolatot tárt fel a kutyatartás és a társas kapcsolatok alakulása terén. A tudósok azt vizsgálták, milyen folyamatok játszódnak le az emberi agyban, miközben valaki kedvencével tölt időt. Kiderült, hogy a simogatás az egyik legfontosabb dolog e téren.

Számos pozitív hatás

Korábbi kutatások már igazolták, hogy a kutyák társasága képes csökkenteni a stresszt, ahogy a szorongás mérséklésében is eredményesek négylábú kedvenceink. Ugyanakkor egy újabb, svájci kutatás igazolta, hogy a kutyák simogatása elősegítheti a neuronok számának növekedését a prefrontális kéregben, azaz az agy azon területén, amely az érzelmi interakciók szabályozásáért felelős.

A kísérlet menete

A kutatók 19 ember – férfiak és nők vegyesen – bevonásával végezték a vizsgálatot, akiknek az agyi aktivitását egy speciális, infravörös sugarakat kibocsátó sapka segítségével mérték, miközben kutyát néztek, egy eb dőlt neki a lábuknak, illetve simogatták az állatot.

Az eredmények alapján a pozitív hatás eléréséhez az ebek nézése is elegendő, hiszen már ekkor mutatkozott a megnövekedett aktivitás, de a fizikai kontaktus intenzívebb emelkedést váltott ki. Érdekesség, hogy a hatás akkor is fennmarad, ha a jószág már nem volt jelen a helyiségben.

Plüssállatokkal kevésbé működik

A vizsgálatot egy plüss figura, név szerint Leó, a plüss oroszlán bevonásával is elvégezték. A játékba egy meleg vízzel teli palackot tettek, hogy a súlya, illetve a hőmérséklete megegyezzen a kísérletben résztvevő kutyákéval. Érdekes eredmény született:

A jelen tanulmány azt mutatja, hogy egészséges alanyoknál a prefrontális agyi aktivitás megnövekedett a kutyával vagy plüssállattal való érintkezés során, de az aktivitás a kutya esetében magasabb volt. Ez azt jelzi, hogy a kutyával való interakció több figyelemi folyamatot aktiválhat, és erősebb érzelmi izgalmat válthat ki, mint a hasonló, nem élő ingerek. Ez a különbség a simogatásnál volt a legnagyobb, ez volt a leginteraktívabb állapot.”

– összegezte a tapasztalatokat az egyik kutató.

A valódi kutyákhoz kötődünk

Az összehasonlítás másik érdekessége az volt, hogy míg a valódi kutyák ismételt megjelenése újbóli emelkedett aktivitást váltott ki a résztvevők agyában, addig ez a játéknál már nem volt megfigyelhető. Ennek alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az élőlényekre adott válaszreakció összefügg az ismerősséggel vagy – emberek esetében – a társadalmi kötődéssel.

A mentális betegségek kezelésében segíthet

Mindezen eredmények nagy segítséget nyújthatnak a különféle mentális betegségekkel küzdők terápiás kezelésében, ahol az állatok bevonása már eddig is sikeres volt. Minél többet tud a tudomány az emberek és a négylábúak kapcsolatáról, annál hatékonyabban állíthatja ezen tudást az orvoslás szolgálatába.

A fent ismertetett eredmények a svájci orvosok szerint a motiváció, a figyelem és a szociális-érzelmi funkciók zavarával küzdő páciensek esetében lehetnek hasznosak.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon