hirdetés

Tanulmány igazolta, hogy a kutyák barátságosabbá tesznek: így reagál az agyad, ha kedvencedet simogatod

Szénási Szimonetta

2023. január 22 - Képek: Getty Images Hungary

Amellett, hogy a kutyák végtelenül kedves teremtések, gazdáikat is jobb emberré teszik, amit már kutatás is igazol.

hirdetés

Az alábbi tanulmány izgalmas kapcsolatot tárt fel a kutyatartás és a társas kapcsolatok alakulása terén. A tudósok azt vizsgálták, milyen folyamatok játszódnak le az emberi agyban, miközben valaki kedvencével tölt időt. Kiderült, hogy a simogatás az egyik legfontosabb dolog e téren.

Számos pozitív hatás

Korábbi kutatások már igazolták, hogy a kutyák társasága képes csökkenteni a stresszt, ahogy a szorongás mérséklésében is eredményesek négylábú kedvenceink. Ugyanakkor egy újabb, svájci kutatás igazolta, hogy a kutyák simogatása elősegítheti a neuronok számának növekedését a prefrontális kéregben, azaz az agy azon területén, amely az érzelmi interakciók szabályozásáért felelős.

A kísérlet menete

A kutatók 19 ember – férfiak és nők vegyesen – bevonásával végezték a vizsgálatot, akiknek az agyi aktivitását egy speciális, infravörös sugarakat kibocsátó sapka segítségével mérték, miközben kutyát néztek, egy eb dőlt neki a lábuknak, illetve simogatták az állatot.

Az eredmények alapján a pozitív hatás eléréséhez az ebek nézése is elegendő, hiszen már ekkor mutatkozott a megnövekedett aktivitás, de a fizikai kontaktus intenzívebb emelkedést váltott ki. Érdekesség, hogy a hatás akkor is fennmarad, ha a jószág már nem volt jelen a helyiségben.

Plüssállatokkal kevésbé működik

A vizsgálatot egy plüss figura, név szerint Leó, a plüss oroszlán bevonásával is elvégezték. A játékba egy meleg vízzel teli palackot tettek, hogy a súlya, illetve a hőmérséklete megegyezzen a kísérletben résztvevő kutyákéval. Érdekes eredmény született:

A jelen tanulmány azt mutatja, hogy egészséges alanyoknál a prefrontális agyi aktivitás megnövekedett a kutyával vagy plüssállattal való érintkezés során, de az aktivitás a kutya esetében magasabb volt. Ez azt jelzi, hogy a kutyával való interakció több figyelemi folyamatot aktiválhat, és erősebb érzelmi izgalmat válthat ki, mint a hasonló, nem élő ingerek. Ez a különbség a simogatásnál volt a legnagyobb, ez volt a leginteraktívabb állapot.”

– összegezte a tapasztalatokat az egyik kutató.

A valódi kutyákhoz kötődünk

Az összehasonlítás másik érdekessége az volt, hogy míg a valódi kutyák ismételt megjelenése újbóli emelkedett aktivitást váltott ki a résztvevők agyában, addig ez a játéknál már nem volt megfigyelhető. Ennek alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az élőlényekre adott válaszreakció összefügg az ismerősséggel vagy – emberek esetében – a társadalmi kötődéssel.

A mentális betegségek kezelésében segíthet

Mindezen eredmények nagy segítséget nyújthatnak a különféle mentális betegségekkel küzdők terápiás kezelésében, ahol az állatok bevonása már eddig is sikeres volt. Minél többet tud a tudomány az emberek és a négylábúak kapcsolatáról, annál hatékonyabban állíthatja ezen tudást az orvoslás szolgálatába.

A fent ismertetett eredmények a svájci orvosok szerint a motiváció, a figyelem és a szociális-érzelmi funkciók zavarával küzdő páciensek esetében lehetnek hasznosak.

állatterápia kísérlet kutya ember kapcsolat kutya ember kommunikáció kutya hatása kutya hatása az emberre kutya simogatása mentális betegség simogatás terápiás állat terápiás kutya terápiás kutya hatása tudomány vizsgálat vizsgálatok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink