hirdetés

Kedvenced pontosan tudja, mikor van a legnagyobb szükséged rá

Szénási Szimonetta

2023. január 25 - Képek: Getty Images Hungary

Egy újabb kutatás bizonyítja, hogy a kutyák tökéletesen tisztában vannak gazdájuk érzelmeivel, sőt azt is tudják, mikor van szükség érzelmi támogatásra.

hirdetés

Kedvenced az első, aki a lábadnál terem, mikor rosszkedvű vagy, és próbál felvidítani? Nem véletlenül! A kutyák ugyanis remekül olvassák az emberi jelzéseket, így nem titok előttük, ha valaki szomorú vagy épp ideges. Ennek megfelelően pedig támogatói szerepet is be tudnak tölteni. Jó példa erre Monroe, az ausztrál juhászkutya, aki gyászoló családoknak segít.

A temetkezési iroda négylábú angyala

A Pennsylvania állambeli State College-ban működő Koch temetkezési irodában a gyászoló hozzátartozókat a személyzet mellett Monroe, az ausztrál juhászkutya fogadja. Az okos és érzékeny négylábú terápiás kutyaként nagy segítség az elvesztett hozzátartozó körüli teendők nehéz kötelességének idején. Ha Monroe úgy látja, az emberek örömmel veszik a közeledését, odamegy hozzájuk, és próbál segíteni. Monroe simogatása enyhíti a gyászolók fájdalmát, és a tapasztalatok szerint a kutya közelsége abban is segít, hogy megnyíljanak és merjenek beszélni a veszteségükről.

(Monroe-nak) affinitása van azokhoz az emberekhez, akik esetleg gyászt élnek át. Vonzza őket

– fogalmazott a kutyával dolgozó Jackie Naginey Hook, aki munkájában életútjuk végéhez közeledő emberekkel foglalkozik, nekik nyújt támogatást.

Mindössze 10 perc elegendő

Collen Dell, a Saskatchewani Egyetem professzora és a One Health and Wellness nevű program egyik kutatója rámutat, hogy az eddigi tanulmányok alapján nemcsak a terápiás állatok, de a házikedvencek is pozitív hatással vannak az emberek mindennapjaira. Egy márciusban végzett ezirányú vizsgálat szerint mindössze 10 perc is elegendő ahhoz, hogy a kutya közelsége csökkentse a beteg fájdalmát.

A gyász gyakran tabu

Nagine Hook tapasztalatai szerint az emberek ritkán beszélnek arról, min mennek keresztül, miközben gyászolnak. Ráadásul a gyászfolyamat mindenkinél egyedi, ami még nehezebbé teszi, hogy a környezet segítsen. Azonban a kutyák intuitív, feltétel nélküli és szeretetteljes támogatást tudnak nyújtani – fogalmaz Dell a vizsgálati eredmények alapján.

Szeretet és jelenlét

Hook azt tanácsolja, hogy bár az emberek gyászfeldolgozása különböző ütemben zajlik, annyi közös, hogy a család és a barátok szeretetteljes jelenléte minden esetben sokat jelent. A szeretett személynek nem kell semmit sem mondania, elég, ha ott van és átöleli a szenvedő rokont, ezzel enyhítve a fájdalom mértékén.

Ez – mint a szakember rámutat – tökéletes feladat egy kutyának is.

Az egészséges gyógyulási folyamat az, ha engeded megélni az érzéseidet. A testünk tudja, miként kell begyógyítani a fizikai sebeket, ahogy azt is, hogyan enyhítse a lelki fájdalmat

– mutat rá egy lényeges dologra Hook.

Nem ítélkeznek és nincsenek elvárásaik

Az empátia mellett a négylábúak hatalmas előnye, hogy nem ítélkeznek, és nincsenek is elvárásaik a szeretett személy felé, ahogy ezt Dell is hangsúlyozza. Mint mondja, akkor, ha erős a kötelék egy személy és kutyája között, akkor az állat képes ráhangolódni az illető érzelmeire. Ebből kifolyólag pedig pontosan tudja, mikor kell szeretettel közelítenie felé, hozzábújni és megvigasztalni őt.

Egy szeretett személy elvesztése kapcsán sokan mondják, hogy hazatérni a megüresedett otthonba nagyon nehéz. Ha egy kutya vár odahaza, az hatalmas változást hozhat – mondja Hook. Ráadásul a kedvenccel való játék és séta kitölti az ember napját, és eltereli a gondolatait a fájdalmas helyzetről.

Felkelni és elindulni sétálni a gyász idején hatalmas kihívást jelenthet. A kutyák azonban remekül elterelik a figyelmet a szomorúságról azzal, hogy ráveszik a gazdát, hogy hozzájuk hasonlóan ne a múlton rágódjon vagy a jövőn gondolkodjon, helyette csak az adott pillanatban éljen – mutat rá az ebek eme jó tulajdonságára Dell.

Örökbefogadás gyász idején

Mindezen pozitív hatások miatt logikusnak tűnhet, hogy a gyász idejére annak is érdemes kutyát befogadnia, akinek addig még nem volt kedvence. Ám mint minden, ez is kétirányú folyamat: a kutya csak akkor tud támogató társ lenni, ha gazdája is megadja azt, amire neki szüksége van.

Dell ezt úgy fogalmazza meg, hogy a kutyákkal való kapcsolat sok szempontból könnyebb, ugyanakkor nehezebb is, mint az embertársakkal való kapcsolódás. Ezalatt arra gondol, hogy egy állatnak folyamatosan rengeteg figyelem és törődés kell, emellett az állattartás hosszútávú elköteleződést jelent. Emellett néha stresszel jár, és anyagi vonzata is van, amiket szintén meg kell fontolni a döntés során.

Így csak abban az esetben ajánlott egy gyászoló személynek kutyát vennie vagy örökbefogadnia, ha mind lelkileg, mind fizikailag (és pénzügyileg) úgy érzi, készen áll biztosítani mindazt a törődést, amire leendő kedvence igényel.

Alternatívák

Ha az illető nem érzi felkészültnek magát egy új családtag érkezésére, de örömmel töltene időt négylábúakkal, akkor tökéletes megoldás lehet a menhelyeken való önkénteskedés. Az ott élő állatokról való gondoskodás, a sétáltatás és a játék lelkileg sokat ad az embernek, ugyanakkor kimozdítja az illetőt a négy fal közül. Ezalatt az idő alatt megélheti mindazt a pozitívumot, amit egy kedvenc nyújthat. Egy kutyás barát vagy családtag látogatása is hasonlóképp segíthet.

Az állattal való időtöltés során a gyászoló személy olyan »normális«, hétköznapi dolgokat csinál, amikről azt hitte, már sosem lesz képes az életben. Pedig de – és ebben nagy szerepe van a négylábúnak is!

– fogalmaz Dell.

érzelmek gyász gyászban segít a kutya kutatás kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya megérzései terápiás állat terápiás kutya terápiás kutya hatása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink